- Vi mister ikke håpet så lett

Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) er endelig ute av isødet, og har fortsatt et håp om å finne kameratene i live.

PÅ NEW ZEALAND: Jarle Andhøy og Samuel Massie ble tatt i mot av ambassaderåd Håvard Austad og norsk presse da de landa på New Zealand søndag kveld. Foto: Neil Macbeth
PÅ NEW ZEALAND: Jarle Andhøy og Samuel Massie ble tatt i mot av ambassaderåd Håvard Austad og norsk presse da de landa på New Zealand søndag kveld. Foto: Neil MacbethVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHRISTCHURCH/OSLO (Dagbladet): Klokka 11.40 lokal tid landet flyet som har fraktet Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) fra Antarktis til New Zealand.

De to landet i landets neste største by Christchurch etter en ti timer lang flytur fra Antarktis.

Andhøy og Massie ble møtt av ambassaderåd Håvard Austad og pressen på flyplassen.

Tydelig slitne og trøtte sa de at de fortsatt håper at «Berserk» blir funnet med kameratene Tom Gisle Bellika, Robert Skaanes og Leonard J. Banks om bord.

- Vi har fortsatt et håp om at de er der ute. Vi har vært sammen i sju måneder og mister ikke håpet så lett, sier Samuel Massie.

- Vi håper de er på vei til Sør-Amerika, sier han.

Frostskader Jarle Andhøy har tydelige frostskader i ansiktet etter turen til polpunktet.

- Det er helt usannsynlig at «Berserk» har sunket i et slikt farvann i et slikt vær. Jeg har vært med Tom Gisle i dobbelt så tung sjø, det gikk helt fint, sier Jarle Andhøy til Dagbladet.

Om kritikken mot at «Berserk» var for tungt lastet, sier Andhøy:

- Det er bare sprøyt, sier han.

- Godkjennelse av statsministeren Andhøy sier at denne tida av året er den beste tida for å seile en båt i Antarktis. Andhøy forteller at de ikke hadde en formell tillatelse til å dra ut på ekspedisjonen, men at han mener han har fått godkjennelse av norske myndigheter.

- Vi fikk ingen formell tillatelse, men jeg traff statsministeren på en seanse på NRK om vår forrige tur. Da sa han at vi neste gang burde dra til Antarktis. Det tolket jeg som et ja, sier Andhøy.

Samtidig understreker Andhøy at han er veldig lei seg for situasjonen de er oppe i.

- Sikkerhetsmessig var vi veldig godt forberedt. I etterpåklokskapens navn kan si mye om hva man kunne ha gjort annerledes, men vi føler at vi har gjort alt, sier Andhøy og fortsetter:

- Naturen er naturen, den gir og den tar. Det vet gutta veldig godt, sier han.

Han sier de nå må summe seg. Andhøy og Massie skal i dag lokal tid få seg en dusj, litt mat og videre på debriefing på Polarinstituttet før reisen går videre til Wellington mandag morgen norsk tid.

Landet søndag kveld New Zealand er tolv timer foran Norge.

Flyet deres er det siste ruteflyet fra polarbasene McMurdo og Scott for sesongen.

Jarle Andhøy har det ifølge vennen og advokaten Nils Jørgen Vordahl tungt etter at håpet om å finne overlevende fra Berserk svinner.

- Jarle har aldri utsatt venner for unødvendig risiko. Våre tanker går til familien til de venner som er på båten, sier han.

Han avviser også kritikken mot «Berserk »som er framsatt i newzealandske medier.

- Jeg er kjent med kritikken mot «Berserk». Dette er en kritikk jeg mener er feil. Båten var i topp stand. Det samme var utstyret. Jarle har aldri utsatt venner for unødvendig risiko. Uavhengig av om formaliteter var i orden, er dette noe som ville ha skjedd. Våre tanker går til familien til de venner som er på båten, sier Vordahl. 

FLYET HAR LANDET: Flyet med Jarle Andhøy og Samuel Massie landet i Christchurch 11.40 lokal tid eller 23.40 norsk tid i dag. Foto: Christine Spersrud Haug
FLYET HAR LANDET: Flyet med Jarle Andhøy og Samuel Massie landet i Christchurch 11.40 lokal tid eller 23.40 norsk tid i dag. Foto: Christine Spersrud Haug Vis mer