-  Vi mistet aldri troen

-  Vi trodde hele tida at vi skulle bli reddet, forteller en blek kaptein Vjatsjeslav Milasjevskij på den russiske miniubåten. Den britiske redningen kom i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 05.20 i går morges var de reddet, kaptein Vjatsjeslav Milasjevskij og de seks andre om bord i miniubåten som ble sittende fast på 190 meters dyp.

Blek, men stødig, gjorde han en høytidelig hilsen før han steg på land i går morges.

Hjemme jublet kona Jelena og tvillingdøtrene på snart to år.

-  Følelsene mine danset. Jeg var så glad, jeg gråt, fortalte Jelena (25) om øyeblikket da hun fikk vite at tre døgns mareritt var over.

I går takket hun personlig de britiske redningsmennene.

-  Jeg er veldig takknemlig for budskapet fra kapteinens kone, som sendte en melding personlig til meg for å takke, sier orlogskaptein Ian Riches til byrået AP.

I siste liten

Men redningen kom i siste liten. Den britiske marinen sa i går at de trolig hadde hatt luft i ti timer til. Men ifølge orlogskaptein Trond Juvik, som var med på å koordinere hjelpeaksjonen fra det internasjonale redningssenteret for ubåter i Norfolk i USA, ville ubåtmannskapet neppe hatt luft i mer enn én til to timer til.

 HØYTIDELIG HILSEN:  Kapteinen på miniubåten AS-28, Vjatsjeslav Milasjevskij, var blek, men fattet da han hilste før han og resten av mannskapet gikk i land i Petropavlovsk-Kamtsjatka etter tre døgns mareritt på dypet. Foto: Ivan Sekretarev/AP/Scanpix
HØYTIDELIG HILSEN: Kapteinen på miniubåten AS-28, Vjatsjeslav Milasjevskij, var blek, men fattet da han hilste før han og resten av mannskapet gikk i land i Petropavlovsk-Kamtsjatka etter tre døgns mareritt på dypet. Foto: Ivan Sekretarev/AP/Scanpix Vis mer

Her forteller han om de nervepirrende siste timene før den britiske miniubåten klarte å få den russiske ubåten løs fra kabler på sjøbunnen.

-  Vi ventet i spenning. Det var ikke uten komplikasjoner, forteller han.

Den fjernstyrte britiske redningsubåten som skulle kutte i fiskegarn og kabler for å få miniubåten løs, fikk først bøyd bladet på redskapet som skulle utføre operasjonen.

Vinket fra en luke

-  Dermed måtte farkosten opp igjen og repareres. Ubåten hadde et kamera som fanget opp ansikt og ei hånd som vinket fra en inspeksjonsluke på miniubåten. Det ga håp. Og det ga nok håp til dem som var inne i ubåten, også. Samtidig visste vi at lufta var i ferd med å ta slutt. I sum var det ganske marginalt at det gikk, særlig siden vi måtte opp og reparere. Det gjorde at vi ble halvannen til to timer forsinket, sier Juvik.

-  Hvor mye lenger tror du at de ville ha hatt luft?

-  Ut fra den informasjonen vi sitter på, er det snakk om én til to timer, sier Juvik.

-  Hva tenkte du da du så at båten kom opp?

-  Det var helt fantastisk. Det var det vi hele tida håpet på, sier Juvik, som også deltok i «Kursk»-operasjonen i 2000.

Det var nettopp på grunn av «Kursk» at senteret i Norfolk i Virginia ble fullt ut operativt. Det sørger for å koordinere redningskrefter verden over.

-  Men vi hadde hele tida god tro, sier Juvik.

Det tok tre minutter med uutholdelig spenning fra miniubåten var frigjort, til den fløt opp til overflaten.

-  Vi trodde hele tida at vi skulle bli reddet, sa kaptein Vjatsjeslav Milasjevskij til radiostasjonen Echo Moscow i går.

Kaldt, veldig kaldt

Han svarte «bra» på spørsmål om hvordan han hadde det. Men det er ingen tvil om at de tre døgnene på havets bunn var dramatiske.

-  Det var kaldt, kaldt, veldig kaldt, sa et av mannskapet.

-  Hvordan hadde dere det? spurte en reporter.

-  Det kan jeg ikke sette ord på, sa mannen. Ifølge nyhetsbyrået AP har den lange tida i kulda tatt på. Mennene måtte ha på seg varmedresser og ligge stille for å holde varmen og ikke puste for tungt mens de ventet på redningen.

-  Mannskapet var veldig profesjonelt. Deres selvbeherskelse gjorde at de klarte å spare på lufta og vente på redningen, sa admiral Vladimir Pepeljajev.

I Russland spør de seg nå hvorfor landet ikke hadde egne redskaper til å klare redningsaksjonen. Det er gått fem år siden «Kursk»-katastrofen, der president Vladimir Putin lovte at marinen skulle få mer penger. President Vladimir Putin har ikke sagt et ord offentlig i løpet av dramaet.

JUBEL: Jelena Milasjevskaja (t.v.) gråt av glede sammen med andre som ventet på sine nærmeste da hun fikk vite at mannen var reddet.