- Vi mistet våre beste folk

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) følger rettsaken der hans tidligere ansatte må vitne om å bli sprengt ut av kontoret sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på stemmen til hans tidligere ansatte at Knut Storberget hørte at det var alvor. Ei bombe  hadde gått av arbeidsplassen hans, og det mens han var på vei til ferie i Engedal. Familien reiste videre, mens Storberget måtte snu. Lokalt politi ga han skyss til Oslo.

- På vei ned fikk vi stadig nye meldinger, etter hvert om at det pågikk skyting på Utøya. Jeg fikk hele tiden skildringer fra ansatte i departementet jeg kjente godt, og jeg hørte på dem at dette var alvorlig, sier Storberget til Dagbladet.

- Mistet unge folk Fire av de som omkom 22. juli var ansatte i justisdepartementet. En av dem var Bendik Rosnæs Ellingsen. 18-åringen hadde fått sommerjobb i justisdepartementet, men hadde fått fri for å dra på AUFs sommerleir på Utøya. Storberget minnes godt alle fire.

- Vi mistet våre beste folk. Flere av dem var unge mennesker som jobbet med de viktigste sakene, sier Storberget.

Storberget opplevde det som tungt da han lørdag 23. juli så hvordan den kraftig eksplosjonen hadde blåst ut vinduer i høyblokka, hvordan det var en sjø av knust glass på plassen han hadde gått hver dag på jobb. På morgenen hadde han dratt sammen med statsministeren til Sundvollen for å møte det etterlatte etter massakeren på Utøya.

SOMMERVIKAR:   Bendik Rosnæs Ellingsen møtte Jonas Gahr Støre på Utøya tors 21.juli, han var sommervikar hos justisdepartementet Foto: PRIVAT
SOMMERVIKAR: Bendik Rosnæs Ellingsen møtte Jonas Gahr Støre på Utøya tors 21.juli, han var sommervikar hos justisdepartementet Foto: PRIVAT Vis mer

- Det var en svært dramatisk tur. Ingen øvelse kunne forberedt oss på dette.

- Vi fløy over og så ned på Utøya, og jeg tenkte grusomhetene som hadde skjedd der. Så drar vi til Sundvollen og ser hvordan de pårørende klarer å stå oppe i denne situasjonen på en så verdig måte. Jeg har mange av de pårørende i hjertet mitt, sier Storberget.

Jobben uten arbeidsplass
Med Storberget i spissen måtte justisdepartementet flyttet inn i klasserom på Politihøgskolen. Jobben de nå hadde foran seg var stor.

- Det var en styrke å jobbe tett sammen i disse klasserommene når vi sto oppe i all denne sorgen, samtidig som vi hadde lederansvaret for kriseberedskapen. Det var krevende, sier Storberget.

Fredag kveld møtte daværende justisminister Knut Storberget pressen. Mye var uklart, men han har fått vite at politiet tror at det er en etnisk nordmann som står bak angrepet.

GAMLE JOBBEN:  Det var her kontorer ble totalt skadet i terrorangrepet  22. juli 2011, ved Knut Storbergets gamle arbeidsplass
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
GAMLE JOBBEN: Det var her kontorer ble totalt skadet i terrorangrepet 22. juli 2011, ved Knut Storbergets gamle arbeidsplass Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

- Det var viktig for meg å gå ut med dette så raskt så mulig. Jeg hadde som mange andre fått med meg reaksjonene fra flere forskere disse første timene som snakket om at islamistiske grupper kunne stå bak terroren, sier Storberget.

Trøst i rettsaken I forklarte den terrortiltalte nordmannen seg om hvordan han planla å bombe regjeringskvartalet. Storberget synes det er brutalt, men også trøstende å følge med på det som foregår i rettsalen.

- Jeg synes det er trøst i å se at rettsstaten fungerer. Jeg finner trøst i at vi ikke har stått verdig gjennom dette og ikke oppfyllt noen av terroristens politiske ønsker. Så er jeg dypt imponert over det solide aktoratet, forsvarere og dommere som gjør denne utrolige jobben, sier Storberget.

VERDIG: Knut Storberget synes Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik foregår på en verdig måte i Oslo tingrett 2012. Statsadvokat Svein Holden (tv) og statsadvokat Inga Bejer Engh under pressekonferansen i rettsal 250 etter at dag to av rettsaken. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
VERDIG: Knut Storberget synes Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik foregår på en verdig måte i Oslo tingrett 2012. Statsadvokat Svein Holden (tv) og statsadvokat Inga Bejer Engh under pressekonferansen i rettsal 250 etter at dag to av rettsaken. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer