- Vi møtte Breivik

På byen, på helsestudioet og på vei til Utøya 22. juli møtte Breivik mennesker som gjorde seg opp et inntrykk av ham. Han snakket om tempelriddere og sosialdemokrater, og luktet spesielt.

PLAPRET: Anders Behring Breivik (33) hintet om planene sine da han var ute på byen her på utestedet Palace Grill. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PLAPRET: Anders Behring Breivik (33) hintet om planene sine da han var ute på byen her på utestedet Palace Grill. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet): Det har de respektive personene forklart i politiavhør, får Dagbladet opplyst.

Breivik har overfor flere personer hintet om at han hadde et fatalt prosjekt på gang, og flere personer har forklart i politiavhør at terroristen ikke klarte å klappe igjen når han var beruset.

23. august i fjor skrev Dagbladet om A-kjendisen som møtte Breivik på Palace Grill, og var skrekkslagen etter ordene Breivik ytret over en drink: «Om ett år er jeg tre ganger mer kjent enn deg

Også til et venninnepar på det samme utestedet åpnet Breivik seg.

- Var intens De to Oslo-kvinnene i 30-årene møtte Anders Behring Breivik (33) på byen på seinhøsten eller vinteren 2010. Dette var et av Breiviks stamsteder, og en bartender på stedet har forklart Dagbladet tidligere at terroristen var innom for en siste drink kort tid før 22. juli.

Kvinnen har forklart i avhør at hun tror Breivik spanderte en drink på henne, og at de førte en lengre samtale om riddere. Kvinnen har forklart til politiet at Breivik var litt «tøff» i sin omtale, og at han virket svært opptatt av riddernes erobringer.

Hun oppfattet Breivik som ganske intens - så intens at hun trakk seg litt tilbake. Han ville blant annet stå svært tett opp til kvinnen mens han snakket.

Dette, har kvinnen forklart, ble registrert av venninnen hun var ute sammen med, og de to tok en pause fra Breivik.

- Snakket om å drepe - Jeg vil ikke kommentere noe rundt dette, sier venninnen til Dagbladet.

Det var hun som først hørte Breivik snakke om å drepe, får Dagbladet opplyst.

Begge kvinnene stilte seg spørsmålet om Breivik var syk, og tok opp tråden med ham for å finne ut om han hadde det bra med seg selv.

Da Breivik igjen ble spurt om han hadde snakket om å drepe, bekreftet han dette overfor kvinnen han først hadde snakket med. Men nå sa han at han ikke mente det, og at alt gikk bra - før han ga kvinnen et smil.

- Jeg syntes han var spesiell, bekrefter kvinnen overfor Dagbladet. Hun vil ikke kommentere saken ytterligere.

Luktet «spisst» I denne perioden var Breivik i full gang både med sitt 1500 sider lange manifest og terrorbomben som skulle ta åtte liv 22. juli. 24. september 2010 handlet han totalt 3,8 liter eksplosivt drivstoff fra en nettbutikk i Ålesund, og i november samme år kjøpte han 200 gram svovel på Ebay.

Han kjøpte i denne perioden også fem pakker på totalt drøyt 150 kilo bombestoff fra firmaet Keten i Polen, og det var en av disse forsendelsene som ble fanget opp av det internasjonale antiterrorsamarbeidet Global Shield og rapportert til PST.

Breivik jobbet daglig med terrorbomben i låven på gården han leide utenfor Rena, og kvinnene reagerte på at Breivik luktet rart.

- Han luktet litt spisst, har den ene kvinnen sagt i politiavhør.

«Bokprosjekt» En hyppig brukt kamuflasje, som han brukte blant annet overfor sin mor og søster, var at Breivik fortalte at han skrev på et «bokprosjekt». Han spredte sitt såkalte manifest på e-post 22. juli.

Han nevnte dette for venninneparet på Palace Grill. Også til en treningskamerat har Breivik snakket om både bokprosjektet og også sin motstand mot sosialdemokrati. Breivik ga ikke noe godt inntrykk.

- Han virket nerdete og litt spesiell, og uten sosiale antenner, har mannen forklart til politiet, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Han var en person som glorifiserte seg selv, og virket veldig belærende. Selv om han trente for å bli større, virket han som en feig person, både fysisk og personlighetsmessig, har treningskameraten forklart til politiet.

Han ønsket ikke å la seg intervjue av Dagbladet, men har overfor politiet forklart at han syntes det var helt forferdelig at han hadde løftet vekter med massemorderen.

Gestikulerte Flere forbipasserende observerte Breivik 22. juli. En bilfører som observerte Breivik på vei til Utøya, etter at han hadde satt fra seg bombebilen i Regjeringskvartalet, bet seg merke i oppførselen til terroristen. Bilføreren er avhørt av politiet.  

Til politiet har han forklart at føreren at Breivik gestikulerte og så svært intens ut i blikket.

Terroristen hadde også en hvit ørepropp i venstre øre — muligens en øreplugg fra en Ipod. Han gestikulerte med hendene mot Oslo sentrum, og så nesten ut som han jublet, har mannen forklart til politiet, ifølge Dagbladets opplysninger. 

At Breivik var stresset og intens har også drosjesjåføren som kjørte ham dagen før anslaget forklart til politiet.

- Han var irritert over kø, og virket litt sur og stresset, har drosjesjåføren forklart til politiet.

SMILTE: Breivik smilte, men framsto intens og nærgående, da han møtte et venninnepar i 30-årene på byen seint 2010. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMILTE: Breivik smilte, men framsto intens og nærgående, da han møtte et venninnepar i 30-årene på byen seint 2010. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer