Terrorangrepet mot Noor-moskéen i Bærum

- Vi muslimer er redde nå. Muslimhatet øker

Styremedlem Irfan Mushtaq i Al Noor-moskéen i Bærum er redd. Det er også imamen, barna og alle andre som går i menigheten.

truSler: Styremedlem i menigheten Al Noor Islamic Center, Irfan Mushtaq, mener det blir stadig vanskeligere å være muslim i Norge. Begge hans døtre har opplevd trusler fordi de er muslimer. Hans y... Vis mer

Eid-helga ble et mareritt for styremedlem i Al Noor Islamic Center, Irfan Mushtaq, og hans menighet. Lørdag skjøt Philip Manshaus seg inn i moskéen, etter timer tidligere å ha skrevet at han ville starte en rasekrig. Terrorangrepet ble avverget av Rafiq Muhammad (65) og de andre to mennene som var i moskéen.

- Vi er alle redde nå. Barna som går i moskéen, imamen og alle vi andre. Nå lurer vi på hva regjeringen vil gjøre for å trygge oss muslimer. De siste årene har vi følt oss stadig mer utrygge, forteller Mushtaq.

Muslimhat

REDD: Irfan Mushtaq er styremedlem i Al-Noor Islamic Centre i Bærum, der Philip Manshaus forsøkte å utføre et terrorangrep lørdag. - Vi er redde, sier han.

Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REDD: Irfan Mushtaq er styremedlem i Al-Noor Islamic Centre i Bærum, der Philip Manshaus forsøkte å utføre et terrorangrep lørdag. - Vi er redde, sier han. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I går ettermiddag fikk han tilbake nøkkelen til moskéen fra politiet. Mushtaq, imam Syed Muhammad Ashraf og styret var i går for første gang inne i lokalet etter terrorangrepet. De er lettet over at ingen i menigheten ble drept, men er redde og føler seg alene.

- De seinere åra har det blitt gradvis vanskeligere å være en muslim i Norge. Å være en muslim har blitt lik å være en terrorist. Det som skjer på sosiale medier brer seg lett inn i hverdagen, helt ned på barneskole-nivå, forteller Mushtaq.

Og kommer med et personlig eksempel. For ett par år siden fikk hans eldste datter en lapp med trusler.

- Min datter fikk en lapp der det stod at hun må dø fordi hun er en muslim. Min mellomste har fått tilsvarende meldinger. Venner og bekjente har opplevd tilsvarende situasjoner. Det er tøft og vanskelig, også for barn, sier Mushtaq og fortsetter:

- Noen barn er til og med redde for å vise at de har en muslimsk identitet. Det har blitt et tøffere klima, sier han.

Engstelige

MÅ SAMLEES: Imam i al-Noor-moskeen, Syed Muhammad Ashraf, mener at ulike religiøse grupper bør holde sammen for å bekjempe terrorisme og hat. Video: Johan Terje Pedersen. Reporter: Line Fransson Vis mer

Mushtaq understreker at han ikke ønsker å kritisere nordmenn flest.

- De har gitt oss kjærlighet og støtte, og det er vi glade for. Men vi var redde for at noe kunne skje før angrepet i eid-helga. Nå er vi enda mer redde, sier han.

Og viser til at en rekke undersøkelser viser at muslimhatet i Norge er økende. Som Holocaust-senterets undersøkelse Holdninger til jøder og muslimer i 2017. Her kommer det fram at 47 prosent støtter påstander som at «muslimer selv har mye av skylden for økende muslimhets». 42 prosent mener at «muslimer ikke vil integreres i det norske samfunnet», mens 39 prosent mener at «muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur».

- Medlemmene våre er redde. Nå lurer vi på hva regjeringen vil gjøre for å trygge den muslimske minoriteten i Norge, sier Mushtaq.

Ønsker handlingsplan

REDD ENNÅ: Bare få minutter for terrorangrepet dro imam Syed Muhammad Ashrafog sju andre fra moskeen. Her forteller han om heltene som hindret gjerningsmannen. Video: John Terje Pedersen. Reporter: Line Fransson Vis mer

Han mener en handlingsplan mot islamofobi og muslimhets er et sted å begynne.

- Jeg tror mange politikere og andre ikke skjønner hvor viktig det er å kartlegge islamofobi. Vi har etterlyst en handlingsplan i mange år, sier Mushtaq.

Det vil også terrorforsker, professor og leder for Senter for ekstremismeforskning, Tore Bjørgo ha. Han synes det «er slående at regjeringen ikke har en handlingsplan mot islamofobi, når den har gjort det mot antisemittisme», sa han nylig til Dagsavisen.

- Muslimhat er et like stort problem som antisemittisme og jeg mener det er på høy tid med en handlingsplan, sa han.

Holdninger til jøder og muslimer-rapporten viser at nær én av tre nordmenn har motvilje mot muslimer. Nær 20 prosent vil mislike å ha muslimer som naboer eller i vennekretsen, mens hele 10 prosent av den norske befolkningen mener at vold mot muslimer kan forsvares, ifølge undersøkelsen.

- Vi har sett en serie voldsaksjoner spesifikt rettet mot muslimer og moskeer i flere land de siste årene. Spørreundersøkelser viser at en betydelig andel av befolkningen i Norge legitimerer vold mot muslimer, ifølge Bjørgo, som ønsker en handlingsplan mot islamofobi akkurat som regjeringen har gjort mot antisemittisme.

Holocaust-senterets undersøkelse viser at det spesielt er Høyre og Frp som har landets mest muslimfiendtlige velgere. Nær to av tre Frp-velgere og fire av ti Høyre-velgere kvalifiserer som muslimfiendtlige, viser rapporten (side 102-103). Det var Vårt Land som omtalte dette funnet.

GIKK INN UMIDDELBART: Styremedlem i menigheten Al Noor Islamic Center, Irfan Mushtag, forteller om moskéangrepet ved Al Noor Islamic Center i Bærum. Video: John Terje Pedersen Vis mer