PÅ RUNDREISE: 
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) innledet lørdag en rundreise i Midtøsten og første stopp var Jordans hovedstad Amman. Der hadde han samtaler med blant andre utenriksminister Naser Joudeh. 
Foto: SCANPIX
PÅ RUNDREISE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) innledet lørdag en rundreise i Midtøsten og første stopp var Jordans hovedstad Amman. Der hadde han samtaler med blant andre utenriksminister Naser Joudeh. Foto: SCANPIXVis mer

- Vi nærmer oss deadline i Midtøsten

Det tror utenriksminister Jonas Gahr Støre, som nå er på rundreise i regionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det nærmer seg deadline i Midtøsten, tror utenriksminister Jonas Gahr Støre, som nå er på rundreise i regionen.

Jordans hovedstad Amman var første stopp på rundreisen, og der ventet møter med utenriksminister Naser Joudeh og andre jordanske statsråder.

- Jordan er viktig. Jordanerne er svært godt informerte og gode lesere av utviklingen i Midtøsten, understreket Støre før møtet.

Bistå med statsbygging

Norge leder giverlandsgruppa for palestinerne (AHLC). Støre orienterte lørdag blant annet Joudeh om samtalene han tidligere i uka hadde i Brussel med USAs Midtøsten-utsending George Mitchell, EUs utenrikssjef Catherine Ashton, Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair, den franske utenriksministeren Bernard Kouchner og den spanske utenriksministeren Miguel Moratinos.

Alle understreker de nå viktigheten av å bistå selvstyremyndighetene på Vestbredden med å bygge opp en palestinsk stat. Ifølge president Mahmoud Abbas vil en palestinsk stat bli proklamert i løpet av et par års tid, med eller uten Israels tilslutning, akkurat slik David Ben Gurion i 1948 proklamerte staten Israel.

- Jeg tror de kommende månedene blir svært viktige. Det har rett nok vært sagt mange ganger før her i regionen, men vi nærmer oss nå deadline, sa Støre etter møtet med sin jordanske kollega.

Brenner et lys

Støre har gjentatte ganger advart mot at tiden kan være i ferd med å renne ut for en tostatsløsning og vist til Israels stadige utvidelser av bosetningene i områdene landet okkuperte i 1967.

- Jeg har sagt fra Stortingets talerstol at det brenner et lys for denne tostatsløsningen. For hver måned og hvert år som går før vi kommer dit, med fortsatt byggeaktivitet i bosetningene og endringer på bakken, må man stille spørsmål. Jo lenger dette drar ut, desto vanskeligere blir det å se for seg etableringen av en palestinsk stat, sier Støre til NTB.

- Men så lenge en tostatsløsning er det oppleste og vedtatte målet for begge parter, er det ikke opp til oss å si at noe helt annet må til, understreker han.

Etter Jordan fortsetter Støre til Israel, der samtaler med forsvarsminister Ehud Barak, utenriksminister Avigdor Lieberman, visestatsminister Dan Meridor og president Shimon Peres venter.

Rundtur

I Ramallah på Vestbredden skal han møte palestinernes leder Mahmoud Abbas, statsminister Salam Fayyad, utenriksminister Riyad Malki og forhandlingsleder Saeb Erekat, og tilbake i Jerusalem skal Støre blant andre møte lederen for FNs observatørkorps i området, den norske generalen Robert Mood.

Tirsdag fortsetter Støre til De forente arabiske emirater og Abu Dhabi, der han skal holde innlegg på en stor energikonferanse og delta i en rundebordsdebatt.

I forbindelse med konferansen blir det også tid til samtaler med flere arabiske ledere, før han haster videre til Kairo for å diskutere situasjonen i området med sin egyptiske kollega Ahmed Aboul-Gheit. (NTB)