- Vi nedjusterer den operative bemanningen, men opprettholder bevæpning

Politiet trapper ytterligere ned etter terrortrusselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag trappet politiet ned den synlige beredskapen, til tross for at PSTs vurdering av terrortrusselen mot Norge er uendret.

Ny fase Politiets tiltak dreier seg nå mot etterretning og analyse.

- Jeg håper PST kan bidra til en avklaring, slik at vi kan justere våre tiltak etter dette. Det som foregår i politiet er at vi tilpasser beredskapen i kongeriket etter situasjonen, sa beredskapssjef, Kåre Songstad på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Vi nedjusterer den operative bemanningen, men opprettholder bevæpning. Politidistriktene har fått beskjed om å være klare for opptrapping raskt, sier han.

Songstad sier de legger planer for flere scenarioer - også om dette blir en permanent situasjon.

- Betyr det at bevæpning kan være noe vi må venne oss til?

- Det er en interessant problemstilling, men dersom trusselbildet blir slik konstant, så må vi handle i samsvar med dette. Vi håper på en avklaring fra PST, sier Songstad.

På spørsmål om det hadde vært mer smidig for slike situasjoner at politiet har en generell bevæpning fra før, sier Songstad at det helt klart hadde gått raskere.

- Men i Norge er det kort vei til våpnene, og politiets anbefaling til regjeringen er at politiet i en normalsituasjon skal være ubevæpnet.

Streng grensekontroll Politidistriktene har fått beskjed om å være klare for opptrapping raskt. Songstad opplyser at de opprettholder streng grensekontroll.

- Dette kan beskrives som en normalisering av situasjonen. En grunn er at de i planleggingen må regne med at situasjonen kan vare over noe tid. Vi gjør justeringer for å møte en permanent eller mellompermanent situasjon. Helt normal drift blir det ikke med det første, sier Songstad.

Songstad har lest situasjonsrapporter fra politirapportene, og sier at gjennomføringen går som planlagt.

- Vi får daglige trusselvurderinger fra PST, sier han.

 PRESSEKONFERANSE: Kaare Songstad fra Politidirektoratet holdt i dag en pressekonferanse om terrortrusselen ved Politidirektoratets lokaler i Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
PRESSEKONFERANSE: Kaare Songstad fra Politidirektoratet holdt i dag en pressekonferanse om terrortrusselen ved Politidirektoratets lokaler i Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix. Vis mer