MDG bød på middag, men Vedum sa nei

- Vi nekter ikke folk kjøttkaker!

Her sitter MDG-topp Arild Hermstad på Dovrehallen i Oslo og spiser kjøttkaker alene.

ALENE: MDG-talsmann Arild Hermstad måtte spise kjøttkakene sine uten selskap av Trygve Slagsvold Vedum. Sp--lederen mener MDG driver med klimamoralisering, mens Hermstad anklager Vedum for å karikere MDGs politikk. Foto: Privat
ALENE: MDG-talsmann Arild Hermstad måtte spise kjøttkakene sine uten selskap av Trygve Slagsvold Vedum. Sp--lederen mener MDG driver med klimamoralisering, mens Hermstad anklager Vedum for å karikere MDGs politikk. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helst skulle Hermstad ha delt måltidet med Trygve Slagsvold Vedum, men Sp-lederen avslo invitasjonen fra MDG.

- Det var synd. Han gikk glipp av god mat, og jeg tror vi ville hatt det hyggelig sammen, sier Hermstad til Dagbladet.

Sp-lederen har i flere sammenhenger gått ut mot det han opplever som moralisme i norsk klimadebatt - og antydet at Miljøpartiet De Grønne har noe imot kjøttkaker på norske middagsbord.

- Jeg er lei denne moraliseringen over folk som spiser kjøttkaker til middag. La oss ta et eksempel: Hvis du flyr tur-retur Thailand så må du kutte ut kjøttkakemiddagen din hver uke i førti år for å veie opp, sa Vedum for eksempel i NRK-programmet Debatten i januar.

Faktisk.no har vurdert Vedums påstand og kommet til at den er delvis sann, men i Hermstads øyne er Sp-lederen på villspor.

- Vi vil ikke nekte folk å spise kjøttkaker, sier MDG-toppen, som selv er glad i både kjøttkaker og det kjøttfrie alternativet vegisterkaker.

Vil ikke tvinge noen

Hermstad sier at han inviterte Vedum på middag fordi han ønsker «mer dialog og mindre skittkasting i politikken».

- Vedum har flere ganger angrepet oss for en politikk vi ikke har, og det blir det ikke noen god debatt av. Vi ønsker ikke å tvinge noen til å bli vegetarianere, men vi ønsker å gjøre det enklere og triveligere for folk å spise sunt og bærekraftig, sier Hermstad.

- Bør folk spise færre kjøttkaker for klimaets skyld?

- Vi mener folk skal få spise hva de vil. Men vi kommer ikke unna å redusere det totale kjøttforbruket til rike, vestlige land, om vi skal hindre en klimakrise. Det er også anbefalt for helsa å ikke spise for mye rødt, behandlet kjøtt, sier Hermstad.

- Som politikere bør vi bidra til de små dyttene som gjør det enklere å velge vegetabilsk protein, frukt og grønt, på samme måte som vi også gir fordeler til dem som velger elbil, fortsetter han.

- Moralisering

Trygve Slagsvold Vedum sier han mer enn gjerne spiser kjøttkaker og at han gjerne også spiser middag med Arild Hermstad, men invitasjonen fra MDG takket han likevel nei til.

- Dette var jo en ren mediejippo, sier Vedum, som likevel holder fast ved at MDG bedriver moralisering i klimadebatten.

- Kjøttfrie dager på sykehjem er ren symbolpolitikk. Hadde dette reddet verden, så hadde jeg vært for det. Men det gjør ikke det. Jeg er for et sunt og variert kosthold, men liker ikke moralisering over folks liv, sier han og forsetter:

- En pensjonist som kjører en gammel Toyota og ikke har råd til å kjøpe ny bil, blir hengt ut som klimaversting. Mens folk som kjører Tesla til skiferie i Alpene blir hyllet som klimahelter. Det synes jeg ikke noe om.

- Men er det ikke et poeng at kjøttforbruket må reduseres av hensyn til klimaet?

- Det er enormt viktig å få ned klimautslippene. Men da må vi fokusere på tiltak som monner og som virker, i stedet for å moralisere om folks kjøttkakemiddager.

- Avsporing

Hermstad mener det er en avsporing å redusere debatten til en diskusjon om kjøttkaker, men forsvarer formuleringen i programmet om at offentlige kantiner minst èn dag i uka kun skal servere vegetarmat.

- Kjøttfri mandag er et effektivt tiltak for å inspirere til et sunt og variert kosthold, som også er bra for dyra og kloden. En god kokk vil fint kunne lage de kjøttfrie måltidene så smaksrike og mettende at få vil savne kjøtt i kantina denne ene dagen.

MDG vil begrense kjøttreklame, øke momsen på kjøtt og stanse bevilgningene til Matprat - det som før het Opplysningskontoret for kjøtt.

- Hva har dere imot kjøtt?

- Vi vet at økende kjøttproduksjon er blant de viktigste årsakene til klimaendringer, og det truer naturen, dyrelivet og nå også mangfoldet av insekter. Grunnen er at produksjonen av fór beslaglegger enorme arealer, krever mye ferskvann og kjemikalier. Forbruket av kjøtt må rett og slett reduseres, sier Hermstad.

Avviser moralisering

- Det er ikke moralisering når politikere peker på konsekvensen av kunnskap: samlet sett må vi få ned kjøttforbruket. Hva vi legger på matfatet er en privatsak, men det er ikke bare en privatsak.

- Er det for mye moralisering i norsk klimadebatt?

- Det er jo Vedum som moraliserer over alle som ønsker å leve mer miljøvennlig. Det som er politisk korrekt i Norge i dag er å si at man vil hindre klimaendringene, for deretter å latterliggjøre politikk som kutter utslipp, sier Hermstad.

Han anklager Senterpartiet for å gå imot forslag etter forslag om å kutte klimautslipp, uten å komme opp med noe eget som monner.

- I stedet bruker de tiden på å latterliggjøre de som ønsker å redusere kjøttforbruket, sykle eller kjøre elbil, sier MDG-toppen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer