Ny bok om løsarbeidersamfunnet:

- Vi omtaler Aleris som en av verstingene

Mandag lanseres boka «Løsarbeidersamfunnet» på Arendalsuka. Forfatterne mener Aleris-saken er et eksempel på en urovekkende utvikling i arbeidslivet.

AKTUELL: Elin Ørjasæter, redaktør av Arbeidsnytt, er aktuell med en ny bok om løsarbeidersamfunnet sammen med Line Eldring. FOTO: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
AKTUELL: Elin Ørjasæter, redaktør av Arbeidsnytt, er aktuell med en ny bok om løsarbeidersamfunnet sammen med Line Eldring. FOTO: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Utgangspunktet for boka er en dyp bekymring for utviklingen, fordi vi ser hva som skjer ellers i verden, sier Line Eldring, forfatter og rådgiver i Fellesforbundet til Dagbladet.

I boka går hun og medforfatter Elin Ørjasæter gjennom flere ulike løse arbeidsformer, som ekstrahjelp, ordinære midlertidig ansatte, selvstendig næringsdrivende, frilansere og bemanningsbransjen.

FORFATTER: Line Eldring, rådgiver i Fellesforbundet, har skrevet boka sammen med Ørjasæter. Foto: Fellesforbundet.
FORFATTER: Line Eldring, rådgiver i Fellesforbundet, har skrevet boka sammen med Ørjasæter. Foto: Fellesforbundet. Vis mer

- Vi maler fanden på veggen, og det er av og til nødvendig for at han ikke skal dukke opp. I Norge er det foreløpig lite av dette sammenlignet med andre land, men det er ingen grunn til å tro at vi er skjermet for denne utviklingen, sier Ørjasæter til Dagbladet.

En av verstingene

De to mener saken hvor 17 tidligere konsulenter går til sak mot Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven, er et eksempel på en urovekkende utvikling. De 17 hadde kontrakter som selvstendig næringsdrivende, men hevder de jobbet som fast ansatte.

- Vi omtaler Aleris som en av verstingene. De opererer systematisk med å maskere arbeidstakere som selvstendig næringsdrivende. Med det omgår de arbeidsmiljøloven på veldig mange punkter, sier Ørjasæter.

Ifølge Ørjasæter er det vanlig at lederne har fast ansettelse, mens miljøterapeutene jobber som innleide konsulenter.

- Dette har vært hele forretningsideen bak driften av omsorgsboligene til Aleris, sier Ørjasæter.

Bekymret for HMS

Ørjasæter mener at denne måten å organisere seg på har blitt veldig vanlig i flere bransjer.

- Vi mener det er noen megatrender som gjør at arbeidsgivere i større grad leter etter muligheter for å unngå faste ansettelser. Vi har sett det i bygg- og anleggsbransjen, og vi tror helse og omsorg er neste bransje ut, sier hun.

I Aleris-saken sto fire tidligere konsulenter fram og fortalte om ekstreme arbeidstider på sin gamle arbeidsplass.

Eldring mener det også er grunn til å være bekymret for helse, miljø og sikkerhet med slike kontrakter.

- Når man ikke er ansatt, så er man i utgangspunktet ikke omfattet av arbeidsmiljøloven. Det er et paradoks at de som har størst sjanse for å bli skadet på jobb på grunn av utagering fra tunge klienter, ofte ikke har yrkesskadeforsikring. Dette er obligatorisk for ansatte, sier Eldring.

Aleris: - Ikke riktig

Administrerende direktør Erik Sandøy i Aleris mener forfatternes beskrivelse er feil.

ALERIS: Administrerende direktør Erik Sandøy mener Aleris' konsulentbruk er vanlig praksis i bransjen. Foto: Aleris
ALERIS: Administrerende direktør Erik Sandøy mener Aleris' konsulentbruk er vanlig praksis i bransjen. Foto: Aleris Vis mer

- Det er ikke riktig at vi systematisk maskerer arbeidstakere. Lovverket gir full anledning til å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter innenfor psykisk omsorg, sier han.

- Ørjaseter har heller ingen forutsetning for å mene noe om hvordan vi har bygget vår forretningsmodell. Den påstanden får stå for hennes egen regning, fortsetter han.

Sandøy mener det er helt feil å kalle Aleris en versting. Det siste året har de selskapet nemlig gjort en innsats for å øke andelen fast ansatte. Han mener også de tar HMS-arbeidet på alvor.

- Vi oppfordrer alle våre selvstendig næringsdrivende til å tegne nødvendige forsikringer. Alle risikovurderinger, opplæring og kurs omfatter også selvstendig næringsdrivende, sier han.

Peker på kommunene

Ørjasæter mener det er helt nødvendig å sette en stopper for denne praksisen så fort som mulig. Hun tror dommen som kommer i Aleris-saken vil bety mye.

- Jeg ønsker rettssaken til Fagforbundet hjertelig velkommen, og er egentlig overrasket over at LO ikke har vært mer på hugget før. Jeg synes de har vært sent på banen, sier hun.

Eldring peker i tillegg på kommunene.

- Nøkkelen ligger hos innkjøper. Dette er jo offentlige anskaffelser. Det er sentralt at oppdragsgivere stiller strenge nok krav, og at de følger opp disse kravene, sier hun, og fortsetter:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer