- Vi ønsker gjennomgang av dilemmaer, ikke ny granskning

Justisdepartementet ønsker å vurdere hvorvidt man skal slippe til frivillige i forbindelse «skyting pågår»-instruksen.

ØNSKER GJENNOMGANG: Justisdepartementet ønsker å vurdere hvorvidt man skal slippe til frivillige i forbindelse «skyting pågår»-instruksen.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ØNSKER GJENNOMGANG: Justisdepartementet ønsker å vurdere hvorvidt man skal slippe til frivillige i forbindelse «skyting pågår»-instruksen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet avviser at de ønsker en helt ny granskning av politiets Utøya-innsats, slik Bergens Tidende skriver i dag.

- Det er helt feil at vi krever en ny granskning, sier han til Dagbladet.

- Det vi har sagt i dagens stortingsmelding om samfunnssikkerhet er at det er en del dilemmaer som vi vil ha løftet opp og diskutert i forbindelse med «skyting pågår»-problematikken. Vi ber ikke om en ny granskning av hendelsene, sier Lønseth videre.

Frivillige Hovedproblematikken er knyttet til frivillige.

- Det er en inngrepsplikt som gjelder når det skjer en «skyting pågår»-situasjon. Det er noen dilemmaer knyttet til frivillig innsats og hvorvidt man skal slippe til frivillige. Det er det vi ønsker et videre arbeid på, sier Lønseth.

I dag ble 19 frivillige hedret med medaljen for edel dåd for sin innsats 22. juli.

- Erfaringsgrunnlaget etter 22. juli vil være en viktig premissleverandør for å synliggjøre dilemmaet og hvordan dette skal håndteres, sier Lønseth.

Vil ikke kritisere rapport Han ønsker ikke å kritisere rapporten som frikjente politiet for å være mangelfull.

- Sønderland-utvalget undersøkte hva som hadde skjedd på en god måte. Vi krever ingen ny undersøkelse om hva som skjedde. Det er et krav om en gjennomtenkning av dilemmaene som det pekes på i rapporten.

- Rapporten tok ikke for seg og drøftet dilemmane og vurderingene, og det hadde Sønderland-utvalget heller ikke mandat til å gjøre, sier statssekretæren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer