- Vi ønsker koalisjonsregjering

Kenya jobber for en fredelig løsning. Ingen protestmarsj i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opposisjonsleder Raila Odinga avlyser nå den planlagte protestmarsjen i Nairobi i morgen. Etter å ha hatt møter med USAs spesialutsending Jendayi Frazer i dag vil Odinga nå gi forhandlingene en sjanse.

Ghanas president John Kufuor er ventet til Kenya i morgen for samtaler med Odinga og president Mwai Kibaki.

486 mistet livet

Regjeringen gikk tidligere i dag ut og bønnfalt opposisjonen om å avlyse planene, i frykt for at de voldelige opptøyene ville eksalere.

- Det er svært uheldig at lederne i OMD ber sine tilhengere om å opptre fredelig, samtidig som de oppfordrer til lovbrudd og skaper spenninger som kan resultere i vold, sier regjeringens talsmann Alfred Mutua.

Ifølge kenyanske myndigheter mistet 486 mennesker livet i opptøyene etter valget 27. desember, der president Mwai Kibaki beskyldes for å jukset seg til seier. Rundt 255.000 mennesker er drevet bort fra hjemmene sine, ifølge kenyanske myndigheter.

Men forhandlingene blir langt fra enkle. Opposisjonsleder Raila Odinga krever at Kibaki trekker seg og innrømmer at han ikke er lovlig valgt president. Odinga ønsker nå å danne en bred koalisjonsregjering i Kenya. Til forskjell fra en nasjonal samlingsregjering, slik president Mwai Kibaki ønsker, vil presidenten ha liten makt i en koalisjonsregjering.

- Vi øsnker en koalisjonsregjering med reell maktdeling der Kibaki ikke nødvendigvis er president, sier Odingas talsmann Salim Lone til AP.

VENTER PÅ HJELP: Mennesker fra Luo-folket fra Limuru venter på hjelp fra politiet i Tigoni. 255.000 mennesker har blitt drevet fra hjemmene sine på grunn av opptøyene etter valget. Foto: Scanpix
VENTER PÅ HJELP: Mennesker fra Luo-folket fra Limuru venter på hjelp fra politiet i Tigoni. 255.000 mennesker har blitt drevet fra hjemmene sine på grunn av opptøyene etter valget. Foto: Scanpix Vis mer

Uten støtte fra opposisjonen blir det vanskelig for Kibaki å regjere. Partiet hans fikk bare 95 av 210 seter i parlamentet og halvparten av regjerings medlemmer mistet sine plasser.

USA, EU og Storbritannia presser alle på for å få Kibaki og Odinga til å samarbeide.

VIL SNAKKE: President Mwai Kibaki ønsker å møte opposisjonen.
VIL SNAKKE: Opposisjonsleder Raila Odinga avlyser protestmarsjen i morgen og vil isteden snakke med president Kibaki.