OPPTATT AV DE UNGE:
Styreleder Trond Henry Blattmann og nestleder Tove Selbekk sier de har fått signaler om at flere ofre etter terrorangrepene ikke har fått god nok oppfølging fra myndighetene.  Foto: Hilde Mesics Kleven
OPPTATT AV DE UNGE: Styreleder Trond Henry Blattmann og nestleder Tove Selbekk sier de har fått signaler om at flere ofre etter terrorangrepene ikke har fått god nok oppfølging fra myndighetene. Foto: Hilde Mesics KlevenVis mer

- Vi opplever at noen ikke får den hjelpen de bør få

Støttegruppa for terrorofrene hadde sitt første styremøte i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De etterlatte og pårørende etter terroraksjonene 22. juli har dannet sin egen støttegruppe. I kveld hadde de sitt første styremøte.

- Jeg tror alle sammen hadde behov for å treffes, og vi fikk diskutert mange ulike saker, sier Trond Blattmann til Dagbladet etter møtet.

Blattmann mistet selv sønnen Torjus (17) i massakren på Utøya, og leder Støttegruppa for 22. juli. Han beskriver kveldens tre timer lange møte som «godt».

Opptatt av de unge Støttegruppa skal ivareta pårørendes og overlevendes interesser i ettertid av terrorangrepene. De har foreløpig ikke landet noen handlingsplan, men både Blattmann og nestleder Tove Selbekk er tydelige på hva som er deres hovedbudskap i kveld.

- Vi er tydelige på at de unge må ivaretas på en god måte, sier de to til pressen, med tanke på de overlevende fra Utøya, samt brødrene og søsknene til ofrene.

- Vi har fått signaler om at oppfølgingen fra helsevesenet ikke har vært god nok. Vi opplever at noen ikke får den hjelpen de bør få, sier Selbekk.

BLOMSTERHAV: Det ligger fortsatt en mengde blomster på minnesmerket ved hovedveien ved Utvika.
Foto: Christian Roth Christensen
BLOMSTERHAV: Det ligger fortsatt en mengde blomster på minnesmerket ved hovedveien ved Utvika. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

De to styremedlemmene er særlig opptatt av unge som flytter til en annen kommune i høst fordi de skal begynne på ny skole eller universitet.

- I disse tilfellene er det viktig at kommunene tar ansvar, sier Blattman.

- Bør være proaktive I tillegg til å følge opp de unge som selv tar kontakt med kriseteam, mener Blattmann at helsemyndighetene også bør være proaktive.

- Kontakten må aller helst gå andre veien, sier han.

Selbekk legger til at de er bekymret for at ikke alt går på skinner når det gjelder ivaretakelsen av unge som sliter med traumer. De to mener at også andre offentlige etater, som for eksempel forsvaret, kan hjelpe til og bistå ofrene med krisehjelp.

Støttegruppa vil møtes igjen i begynnelsen av september. Da vil det dannes en arbeidsgruppe, som skal sitte fram til årsmøtet i 2012.

Møtte justisministeren Før styremøtet i kveld hadde medlemmene av støttegruppa også en samtale med justisminister Knut Storberget (Ap).

EGEN STØTTEGRUPPE. Støttegruppa for pårørende og overlevende etter 22. juli hadde sitt første styremøte i dag.
Foto: Christian Roth Christensen
EGEN STØTTEGRUPPE. Støttegruppa for pårørende og overlevende etter 22. juli hadde sitt første styremøte i dag. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg ville si at vi ønsker å ha en god dialog. Hvis det er noe vi kan bistå med, så gjør vi det. Det viktigste var å si fra at de har en kanal inn til oss, sa Storberget til NTB tidligere i kveld.

Han fortalte videre at styremedlemmene også hadde noen helt konkrete temaer de ønsket å ta opp med justisministeren.

- Vi kom litt inn på blant annet voldsoffererstatning og videre organisering av arbeidet. Jeg redegjorde for at vi ser på erstatningsordningen, sier Storberget.

MØTTE STYREMEDLEMMENE: Justisminister Knut Storberget traff styremedlemmene i støttegruppa i kveld. Han sier de ønsker å ha en god dialog med medlemmene.
Foto: Morten Holm / SCANPIX .
MØTTE STYREMEDLEMMENE: Justisminister Knut Storberget traff styremedlemmene i støttegruppa i kveld. Han sier de ønsker å ha en god dialog med medlemmene. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer