- Vi opplever hardt press for å frita elever

Resultatfokuset i skolene gjør at lærere blir presset til å frita svake elever fra å delta på de nasjonale prøvene, sier en Oslo-lærer til Dagbladet.

FRITAR FLEST: Oslo har de beste resultatene på de nasjonale prøvene, både i 8. og 9. klasse, men er også det stedet som fritar flest elever fra å ta prøvene. Foto:
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRITAR FLEST: Oslo har de beste resultatene på de nasjonale prøvene, både i 8. og 9. klasse, men er også det stedet som fritar flest elever fra å ta prøvene. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et stort press på lærerne på å frita svake elever fra de nasjonale prøvende, under dekke av at det er «det beste for eleven», sier læreren til Dagbladet.

Hun er lærer på en barneskole i Oslo, og ønsker å være anonym.

Resultatene fra de nasjonale prøvene i norsk, matematikk og engelsk for 8. og 9. trinn kom tidligere denne uka. Resultatene for 5. trinn kommer til uka.

Læreren sier at det særlig er elever med særskilt norskopplæring som ønkes unntatt fra prøvene.

- Rektor i skvis - Anseelsen til skolen kommer først, og rektor kommer i en veldig skvis. Tidligere følte vi at rektor var del av det pedagigiske personalet, nå står rektor rett for skoleledelsen i Oslo, sier læreren.

Kunne hun selv valgt, ville hun hatt med alle.

- Disse testene er laget så man skal kunne vite hvor skoen trykker. Vi får mange nyttige opplysninger om elevene ut i fra besvarelsene, så det er viktig at også de svakeste tar disse prøvene, sier hun.

Er best - fritar flest Oslo er fylket som kommer ut med det beste snittet i de nasjonale prøvene. Men Oslo er også fylket som fritar flest elever fra å ta prøvene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer