- Vi opplever hardt press for å frita elever

Resultatfokuset i skolene gjør at lærere blir presset til å frita svake elever fra å delta på de nasjonale prøvene, sier en Oslo-lærer til Dagbladet.

FRITAR FLEST: Oslo har de beste resultatene på de nasjonale prøvene, både i 8. og 9. klasse, men er også det stedet som fritar flest elever fra å ta prøvene. Foto:
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRITAR FLEST: Oslo har de beste resultatene på de nasjonale prøvene, både i 8. og 9. klasse, men er også det stedet som fritar flest elever fra å ta prøvene. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et stort press på lærerne på å frita svake elever fra de nasjonale prøvende, under dekke av at det er «det beste for eleven», sier læreren til Dagbladet.

Hun er lærer på en barneskole i Oslo, og ønsker å være anonym.

Resultatene fra de nasjonale prøvene i norsk, matematikk og engelsk for 8. og 9. trinn kom tidligere denne uka. Resultatene for 5. trinn kommer til uka.

Læreren sier at det særlig er elever med særskilt norskopplæring som ønkes unntatt fra prøvene.

- Rektor i skvis - Anseelsen til skolen kommer først, og rektor kommer i en veldig skvis. Tidligere følte vi at rektor var del av det pedagigiske personalet, nå står rektor rett for skoleledelsen i Oslo, sier læreren.

Kunne hun selv valgt, ville hun hatt med alle.

- Disse testene er laget så man skal kunne vite hvor skoen trykker. Vi får mange nyttige opplysninger om elevene ut i fra besvarelsene, så det er viktig at også de svakeste tar disse prøvene, sier hun.

Er best - fritar flest Oslo er fylket som kommer ut med det beste snittet i de nasjonale prøvene. Men Oslo er også fylket som fritar flest elever fra å ta prøvene.

Ifølge statistikken fritas 4,1 prosent av elevene i engelsk, 4,7 prosent av elevene i lesing og 4,2 prosent av elevene i regning fra prøvene på 8. trinn i Oslo.

For 9. trinn i hovedstaden er tallet 5,1 prosent i lesing og 4,6 prosent i regning

I landet som helhet fritas 2,5 prosent av elevene i engelsk, 2,8 prosent av elevene i lesing og 2,4 prosent av elevene i regning i 8. klasse, og 2,9 for lesing og 2,3 for regning i 9. klasse.

Oslo har dermed den største andelen elever som er fritatt på alle de tre prøvene for 8. trinn, og for de to prøvene på 9. trinn.

- Streng praksis Kriteriene for at en elev kan fritas for de nasjonale prøvene er at eleven har særskilt norskopplæring eller spesialundervisning.

Skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie, sier til Dagbladet at Oslo har en streng praksis for fritak fra de nasjonale prøvene.

- Vi fritar langt færre enn vi kunne. 40 prosent av Oslo-elevene har et annet morsmål enn norsk, og 25 prosent har særskilt norskopplæring. Bare rundt fem prosent av Oslo-elevene får fritak. Dermed fritar vi en betydelig lavere andel av disse elevene enn det man gjør i resten av landet, sier Hauglie til Dagbladet.

- Jeg er stolt av alle lærerne som gjør en utrolig innsats for elevene, ikke minst når vi ser hvor krevende det er, sier Hauglie.

Osloskolen fritar ikke elever hvis foreldrene vil at eleven skal ta prøven.

- Ideelt sett skulle jeg ønske at alle kunne ta prøven, men kan man ikke norsk i det hele tatt, har man ikke noen forutsetning for å ta prøvene, sier Hauglie.

- Både kommunerevisjonen og Utdanningsdirektoratet har sett på dette. Vi har ingen liberal fritakspraksis i Oslo, sier Hauglie.

Rektorbonuser Oslo-rektorene kan belønnes med høyere lønn for gode resultater på de nasjonale prøvene. I fjor publiserte VG eksempler på kontrakter
som dokumenterte at rektorene i Oslo fikk en karakterscore fra 1-5 i forhold til oppnåelse av forskjellige mål - deriblant resultater på nasjonale prøver.

Kontraktene er siden droppet, men utdanningsbyråden bekrefter at gode resultater fortsatt kan spille en rolle for lønnsfastsettelsen til rektorene.

- Oslo-rektorene er omfattet av det samme lønnssystemet som andre ledere i Oslo kommune. De måles på en rekke ting, og resultatoppnåelse på nasjonale prøver er kun ett av mange kriterier. Men kan ikke trekkes i lønn om man ikke oppnår målene, men når man målene kan det være fordelaktig for lønnsfastsettelsen, sier Hauglie.

Les også: Flinkest i landet, dummest i klassen

- ER STRENGE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og utdanningsbyråd i Oslo, Anniken Hauglie, under et besøk på sommerskolen på Tøyen i sommer. Hauglie avviser at Oslo har noen liberal fritakspraksis for de nasjonale prøvene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- ER STRENGE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og utdanningsbyråd i Oslo, Anniken Hauglie, under et besøk på sommerskolen på Tøyen i sommer. Hauglie avviser at Oslo har noen liberal fritakspraksis for de nasjonale prøvene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer