REGIMET KAN STÅ FOR FALL: En kvinne utenfor Libyas ambassade i Tunis i Tunisia i natt. Foto: EPA/SCANPIX
REGIMET KAN STÅ FOR FALL: En kvinne utenfor Libyas ambassade i Tunis i Tunisia i natt. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

- Vi overgir oss aldri

Oberst Kadhafis sønn dysser ned kampene i Tripoli og nekter for at regimet står i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Libyas leder Muammar Kadhafi kan ha flyktet fra landets hovedstad Tripoli, melder nyhetsbyrået DPA.

Kadhafi og hans familie har dratt mot grensen til Algerie, får byrået opplyst. Byrået viste til «velinformerte kretser i Tripoli» som kilde for meldingen søndag formiddag. Den libyske lederen oppholder seg sammen med sin familie ikke langt fra den algeriske grensen, skrev DPA videre, ifølge NTB.

Det forelå ingen bekreftelse fra de libyske opprørernes side eller fra uavhengig hold på at Gaddafi hadde forlatt Tripoli.

Dette er en løpende nyhetsoppdatering. Under følger teksten fra orginalartikkelen.

(Dagbladet): Slutten kan være nær for oberst Muammar Kadhafi og hans 41-årige jerngrep om Libya: Regimet kan stå for fall. Ubekreftede melding i libyske medier hevder at Kadhafi har flyktet fra hovedstaden Tripoli, despotens største og viktigste bastion.

Betegnet av opprørerne som «det avgjørende øyeblikket», ble hovedstaden rystet av skyting og eksplosjoner etter solnedgang i går, med rapporter om kamper i flere bydeler etter hvert som mange tok seg ut av lokale moskeer og messet «Gud er stor», ifølge Al Jazeera.

Opprørerne hevder de beleirer flere av Kadhafis bygninger og har tatt kontroll over store deler av byen, men Kadhafis sønn Saif al-Islam gikk i søndag morgen, lokal tid, ut og avviste at regimet vaklet.

- Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif i en tale som ble kringkastet på libysk satellittfjernsyn, ifølge NTB.

I en fjernsynstale hevder Moussa Ibrahim, en talsperson for myndighetene, at angrepet mot Tripoli «er håndtert».

- Joda, det var noen militante med våpen som rømte inn i noen nabolag, og det var litt slåssing, men vi håndterte det innen en halvtime. Nå er det stille, sier Ibrahim - til tross for at skyting kunne høres mange steder etter talen, ifølge Al Jazeera.

Kadhafi selv har ikke talt direkte etter at opprørerne iverksatte angrepet, men i et lydopptak som ble kringkastet på statseid tv betegner han opprørerne som «rotter» som «ødelegger Libya». Han anklaget også den franske presidenten Nicolas Sarkozy for å være ute etter Libyas olje.

- Libyere ønsket å hygge seg med en fredelig Ramadan. I stedet ble de flyktninger. Hva er vi? Palestinere? sier Kadhafi.

Mustafa Abdel-Jalil, sjef for opprørernes lederråd NTC, sier til Al-Jazeera at operasjonen er planlagt og koordinert i samarbeid med NATO, «med opprørere som nærmer seg fra øst, vest og sør». NATO-fly bomber angivelig mål for «å distrahere Kadhafis styrker».

- De neste timene er kritiske. Mange pro-Kadhafi-brigader og deres kommandører har flyktet, sier NTC Abdel Hafiz Ghoga.

En stridsvogn med opprørerflagg avfyrer skudd i byen Zawiya, rundt 40 km vest for Tripoli. Foto: AP Photo/Sky via APTN/SCANPIX
En stridsvogn med opprørerflagg avfyrer skudd i byen Zawiya, rundt 40 km vest for Tripoli. Foto: AP Photo/Sky via APTN/SCANPIX Vis mer