Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi overgir oss

Taliban sier at de overgir Kunduz dersom alle liv spares og FN overvåker prosessen. USA slapp i dag sine største bomber over Talibans siste skanse i nord, og inni byen skjer krigens verste grusomheter. Les flyktningenes historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Taliban-ledere vil delta i samlingsregjering

- 140 drept i amerikanske flyangrep

Tilbudet ble framsatt i dag, og Nordalliansen har ikke svart på om de godtar betingelsene. Det antas at 3000 utenlandske Taliban-soldater er inne i byen, og alliansen har til nå sverget at disse skal drepes.

Talibans tilbud er å overlate byen til alliansen mot en garanti for at utlendingenes liv blir spart. Overgivelsen må også overvåkes av FN. Tilbudet ble framsatt via radio av broren til Taliban-kommandøren som leder Kunduz-styrkene.

Amerikanske jagerfly og B-52-bombefly fortsatte i dag den intense bombingen av byen som er omringet av 30 000 soldater fra Nordalliansen. Inne i byen er det flere tusen utenlandske Taliban-soldater som til nå har nekter å gi seg.

Gigantiske ildkuler skjøt opp mot himmelen etter at USA tok i bruk større bomber enn noen gang tidligere i dette området. Tordendrønnene rullet over til motsatt side av dalen hvor Nordalliansen står klar til å angripe. Fra sine posisjoner kunne de se fienden forsøke å løpe til trygghet fra de omfattende jordskredene som ble utløst av bombene.

Forsøkte å overgi seg

- Vi skal ta Kunduz, og så skal vi drepe dem, sa general Dayn til nyhetsbyrået AP tidligere i dag.

Han sitter ved fronten og snakker om de utenlandske soldatene fra Midt-Østen, Pakistan og Tsjetsjenia. De er blant bin Laden og Talibans tøffeste krigere og nekter å overgi byen slik Taliban har gjort med alle de andre byene de siste ukene - bortsett fra Kandahar i sør og Kunduz i nord. Krigerne vet at døden mest sannsynlig venter dem når Nordalliansen inntar byen.

- Talibans fotsoldater ønsker å overgi Kunduz, men bin Ladens folk nekter dem, forklarer Dayn.

Nordalliansen har lovet fritt leide for afghanske Taliban-krigere som gir opp kampen og overgir seg. Ahmed Khan som klarte å flykte fra byen forteller at 150 Taliban-soldater forsøkte å overgi seg fredag, men at Nordalliansen omringet dem og skjøt dem på stedet. Andre flyktninger bekrefter historien, men oppgir at så mange som 300 soldater ble meiet ned mens de gikk mot fienden.

Lo av Taliban

Inne i byen øker desperasjonen. Personer i Kunduz forteller CNN at rundt 60 tsjetsjenere druknet seg i ei elv.

- Taliban forteller folk at de ikke får dra. Da kommer bare USA til å bombe hele byen, forteller Dar Zardad som unnslapp Kunduz etter at soldatene hadde gitt ham en omgang med geværkolbene.

Han forteller at noen ungdommer lo av Taliban-soldater som passerte, og at krigerne svarte med å henrette åtte tenåringsgutter. En lege som var treg med å rykke ut til en skadd Taliban-soldat, skal ha blitt skutt på stedet. Flyktningene forteller at innbyggerne gjemmer seg innendørs og at butikkene er stengt. Alle frykter de desperate soldatene i den beleirede byen.

Nordalliansens frynsete rykte

Mens bombene faller, fortsetter meklinga for fullt. Seks eldreledere møtte Taliban-kommandøren mulla Dadullah og Kunduz-guvernør Haji Omar Khan inne i byen. Deretter dro de til Peshawar i Pakistan hvor de møtte pressen tidligere i dag.

- Dadullah og Khan går med på å overgi sine tyngre våpen og utenlandske krigere til FN. De vil også at organisasjonen skal utnevne nøytrale ledere i Kunduz, sier eldrelederne.

Så langt har ikke FN svart på tilbudet. Etter den eventuelle overgivelsen vil Dadullah og Khan stille seg bak det bredt sammensatte rådet som skal velge regjeringa. De opplyser også at de støtter eks-kong Mohammad Zahir Shah.

- Vi overgir oss ikke til Nordalliansen fordi de ikke respekterer menneskerettighetene, eiendom og ære, sa Kunduz-duoen og lovet å fortsette kampen dersom Nordalliansen går mot byen.

Allianselederne opplyser at de vil vente med å angripe Kunduz for å se virkningen av bombinga og fordi de har lite ammunisjon. Noen timer seinere kom meldinga om at Taliban er villige til å overgi seg også til Nordalliansen.

SPARER AMMO: Nordalliansen sitter på god avstand og ser på dagens voldsomme bombeangrep. De vil vente til bombene har utradert fienden tilstrekkelig før de angriper.Foto: SCANPIX/EPA
BOMBENE: Krigsflyene angriper Taliban-posisjoner i Kunduz og i området rundt. Her blir byen Khanabad i samme provins truffet.Foto: SCANPIX/AP
FLYKTER: Taliban håper at sivilbefolkninga gjør USA motvillig til å bombe inne i Kunduz, og prøver å nekte innbyggerne å forlate byen. Her er en gjeng afghanske kvinner på vei ut av det krigsherjede området i dag.Foto: SCANPIX/EPA
DREPT: Soldater fra Nordalliansen bærer vekk sin falne kamerat. Han døde i kamper rundt 25 kilometer øst for Kunduz i dag.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart