- Vi overlever ikke lenger enn to-tre måneder

Situasjonen for de jordskjelvrammede innbyggerne i landsbyen Lapsephedi er desperat. Men de får ingen hjelp fra myndighetene, sier Birman Tamang (32).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAPSEPHEDI (Dagbladet): - Alle bygningene i landsbyen er ødelagt av jordskjelvet, og vi bor nå i telt. Vi er overlever ikke lenger enn to-tre måneder, og trenger hjelp straks. Så langt har vi ikke sett snurten av myndighetene eller frivillige organisasjoner her, sier Birman Tamang (32).

Bor i skur Vi møter 32-åringen i Lapsephedi, et jordbrukssamfunn i en avsidesliggende dal noen mil øst for Katmandu. Den svært lite vedlikeholdte grusveien farer hardt med vår leide lille taxi, og vel framme virker det som om innbyggerne - som alle sitter utendørs eller inni de improviserte teltene - sjelden får besøk utenfra.

Birman forklarer at de som bor her, ikke har inntekt; alle er selvforsynte med egen mat via dyrehold og dyrking av jorda. Nå har de ingen midler til å bygge opp igjen husene, de har ingen elektrisitet, og bekymringen for framtida er stor.

- Vi har verken fått mat eller annen støtte, sier Birman.

- FÅR INGEN HJELP: Birman Tamang og faren, fra en avsidesliggende dal øst for Katmandu, mistet huset i jordskjelvet. De sier at ingen fra myndighetene har vist seg i dalen etter skjelvet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FÅR INGEN HJELP: Birman Tamang og faren, fra en avsidesliggende dal øst for Katmandu, mistet huset i jordskjelvet. De sier at ingen fra myndighetene har vist seg i dalen etter skjelvet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Til sammen tolv medlemmer fra storfamilien hans deler et provisorisk skur, som er slått opp ved siden av huset der han og foreldrene fram til lørdag bodde. På avstand ser huset intakt ut, men inni er det tydelig at det er livsfarlig å oppholde seg; svære sprekker og andre skader er overalt, og vinduer og dører er tydelig forskjøvet.

Rast sammen Broren Sumans hus er enda verre ute. Også her står ytterveggene, men alt er rast sammen innvendig. Sammen med kona og de tre barna har 40-åringen flyttet inn i skuret sammen med resten av storfamilien.

Til nå er over 5000 bekreftet omkommet i Nepal etter jordskjelvkatastrofen, men myndighetene frykter at så mange som 10 000 kan ha blitt drept. 8000 er skadd.

Mange landsbyer er hardt rammet, men til mange avsidesliggende lokalsamfunn har nødhjelpen ennå ikke nådd fram. Birman mener myndighetene bevisst neglisjerer landbefolkningen på bekostning av byene.

MÅ BO I TELT: Den fattige bonden Suman Tamang (40) og resten av familien på fem må bo i telt etter at jordskjelvet gjorde huset ubeboelig. De har ingen mulighet for å komme seg på fote igjen uten hjelp, sier de. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MÅ BO I TELT: Den fattige bonden Suman Tamang (40) og resten av familien på fem må bo i telt etter at jordskjelvet gjorde huset ubeboelig. De har ingen mulighet for å komme seg på fote igjen uten hjelp, sier de. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- I tillegg tilhører vi her oppe en etnisk minoritet som ikke snakker nepalsk. Regjeringen bryr seg enda mindre om oss, sier 32-åringen.

Nordmenn i arbeid Nepals hær har satt inn det aller meste av mannskapene i nødhelpsarbeidet. I tillegg står utenlandske hjelpeorganisasjoner i kø for å komme inn i landet. I går landet endelig norske Norsars fly i Katmandu, etter å ha sittet fast i Aserbajdsjans hovedstad Baku i to dager på grunn av manglende landingstillatelse. De ble straks satt i arbeid med å søke etter mennesker fanget i ruinene i hovedstaden.

Nepal mener imidlertid nå at de har nok hjelperessurser i landet, og ber om at utenlandske hjelpeteam slutter å komme, sier en FN-talsmann til nyhetsbyrået AFP.