Hemsedal-saken:

- Vi planla liksom ikke å finne ei jente og gruppevoldta henne, om det var det du tenkte på

27-åringen som inviterte Andrea Voll Voldum til nachspielet fortalte i avhør at de ikke hadde spesielle planer den omtalte kvelden. 

VANT PRIS: Andrea Voll Voldum fikk Jenteprisen for 2016 for sin rettslige kamp. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VANT PRIS: Andrea Voll Voldum fikk Jenteprisen for 2016 for sin rettslige kamp. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mandag utropte Plan Norge Andrea Voll Voldum som vinner av Jenteprisen for 2016. Hun fikk den for sitt personlige mot og fordi hun utfordret holdninger «hos oss alle».

- Den snur speilet mot oss selv, mot norsk ukultur. Det var ikke Andrea sitt ansvar at situasjonen hun var i ble farlig for henne, sa Knut Storberget, juryleder, i en pressemelding.

Frikjent

Tre menn ble i juli i år frikjent for voldtektsanklagene av mindretallet i Borgarting lagmannsrett. Saken satte sinnene i kok, førte til en høylytt voldtektsdebatt og diskusjon om bruken av meddommere.

Det var natt til 23. mars i 2014 den 18 år gamle jenta havnet på nachspiel i Hemsedal med tre menn - to 31-åringer og en på 27.

Hallingdal tingrett slo fast at Andrea Voll Voldum ble dopet og voldtatt av de tre mennene, men i Borgarting lagmannsrett ble de tre til slutt frikjent. Fagdommerne overprøvde først juryens frifinnelse. I siste runde mente et flertall på tre fagdommere og en lekdommer at kvinnen ble voldtatt - men siden en fellende dom krever tilslutning fra fem - så ble de frikjent.

De frikjente har valgt å ikke uttale seg i media. Hva mener de om det som skjedde på nachspiel på «Harryhytta» og videre i nattetimene i campingvogna? Dagbladet har fått tilgang til avhørene, og gjengir deler av dem, sammen med beskrivelsene av hendelsesforløpet fra Borgarting lagmannsretts dom.

Dagbladet har vært i kontakt med de frikjentes advokater. Ingen av dem har ønsket å bidra i saken. Vi har heller ikke lykkes med å komme i kontakt med de tre frikjente direkte.

- Skulle ha det gøy

I avhøret med 27-åringen som inviterte Andrea til nachspiel, spør politiet blant annet om hvilke planer som ble lagt før de dro på fest.

- Vi reiste vel ut for å ha det det gøy, forhåpentligvis treffe en dame kanskje.

- Ble det lagt noen planer for hva dere skulle gjøre når dere kom «hjem»?

- Vi planla liksom ikke å finne ei jente og gruppevoldta henne, om det var det du tenkte på, sier 27-åringen, og forklarer at sex ikke er noe tema før man drar ut for å feste.

- Vi reiser ut og prøver kanskje å finne en jente som vil være med på nachspiel, og vil jenta ha sex er det en bonus. Hvis ikke, så får hun gå. Sex er ikke noe tema, sier mannen, som forklarer at formålet for dem er å ha det gøy på fest.

27-åringen forteller i avhør at han ble henrykt, siden han ikke hadde hatt sex på et år. Da han og Andrea hadde sex, oppfattet han ikke fornærmede som redd. Det var Andrea som tok initiativ og styrte sexen, forklarer han.

Disse påstandene avviser Andrea.

Hele saken publiseres på dagbladet.no torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer