Hemsedal-saken:

- Vi planla liksom ikke å finne ei jente og gruppevoldta henne, om det var det du tenkte på

27-åringen som inviterte Andrea Voll Voldum til nachspielet fortalte i avhør at de ikke hadde spesielle planer den omtalte kvelden. 

VANT PRIS: Andrea Voll Voldum fikk Jenteprisen for 2016 for sin rettslige kamp. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VANT PRIS: Andrea Voll Voldum fikk Jenteprisen for 2016 for sin rettslige kamp. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mandag utropte Plan Norge Andrea Voll Voldum som vinner av Jenteprisen for 2016. Hun fikk den for sitt personlige mot og fordi hun utfordret holdninger «hos oss alle».

- Den snur speilet mot oss selv, mot norsk ukultur. Det var ikke Andrea sitt ansvar at situasjonen hun var i ble farlig for henne, sa Knut Storberget, juryleder, i en pressemelding.

Frikjent

Tre menn ble i juli i år frikjent for voldtektsanklagene av mindretallet i Borgarting lagmannsrett. Saken satte sinnene i kok, førte til en høylytt voldtektsdebatt og diskusjon om bruken av meddommere.

Det var natt til 23. mars i 2014 den 18 år gamle jenta havnet på nachspiel i Hemsedal med tre menn - to 31-åringer og en på 27.

Hallingdal tingrett slo fast at Andrea Voll Voldum ble dopet og voldtatt av de tre mennene, men i Borgarting lagmannsrett ble de tre til slutt frikjent. Fagdommerne overprøvde først juryens frifinnelse. I siste runde mente et flertall på tre fagdommere og en lekdommer at kvinnen ble voldtatt - men siden en fellende dom krever tilslutning fra fem - så ble de frikjent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.