Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi plukker hele tiden opp informasjon som ikke stemmer, og det blir stadig farligere

Nødhjelpsorganisasjoner opplever mangelfull og feilaktig informasjon som en sikkerhetstrussel i krig.

GODE KONTAKTER:   Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, her en konferanse om humanitære konsekvensene av atomvåpen, sier Norsk Folkehjelp har gode ressurser på bakken i Syria som kvalitetssikrer informasjonen de får. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GODE KONTAKTER: Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, her en konferanse om humanitære konsekvensene av atomvåpen, sier Norsk Folkehjelp har gode ressurser på bakken i Syria som kvalitetssikrer informasjonen de får. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Millioner har denne uka sett amatørvideoen av en syrisk gutt som trosser kuleregnet for å redde ei jente - blant annet har Dagbladet omtalt videoen.

Videoen viser seg imidlertid å være falsk - produsert av filmskapere fra ingen ringere enn kongeriket Norge. 

Vil påvirke opinionen Dette føyer seg inn i det med tiden svært lange rekken av falske videoer fra krig og konflikt. Spesielt i kjølvann av Den arabiske våren, opprørert som startet i den arabiske verden før jul for snart fire år siden, har det kommet en rekke vidoer som viser seg å være være falsk eller - mer ofte - ha innhold er fra virkeligheten men gjengitt falskt.

Til motsetning til den norskproduserte videoen er det oftest en part i en konflikt som står bak den misvisende audiovisuelle informasjonen, ofte med hensikt i å påvirke opinionen regionalt og globalt. 

- Blir stadig farligere Men det er ikke bare bilder og videoer som vinner terreng i krig. Også mangelfull, manipulerende og feilaktige opplysninger florerer - spesielt i forbindelse med nye utviklinger. Dette opplever hjelpeorganisasjoner på bakken, blant dem Norsk Folkehjelp, som en utfordring. 

Organisasjonen leverer nødhjelp til de hardt rammede områdene Aleppo, Raqqah og Hassaka inne i Syria.

- Det skjer hele tiden at vi plukker opp informasjon som ikke stemmer. Det blir stadig farligere for organisasjoner som driver nødhjelp og humanitært nedrustningsarbeid. Det er derfor svært viktig at vi kryssjekker og kvalitetssikrer alt av informasjon vi får - noe vi har en høy bevissthet på, sier generalsekretær Liv Tørres. 

- En direkte trussel Informasjon om hvor mange personer er innesperret i et område, som da konflikten brøt ut i Irak i sommer, og om hvor væpnede grupper, tropper og militante bevegelser flytter seg, er forhold det kan være vanskelig å oppdrive konkret og pålitelig informasjon om.

- Mangel på informasjon, eller villedende informasjon, er en barriere for nødhjelpsoperasjoner, men kan også utgjøre en direkte sikkerhetstrussel for Norsk folkehjelps hjelpearbeidere på bakken i Syria og andre land organisasjonen opererer, sier Tørres. 

Norsk Folkehjelp har gjennom årene opplevd mange farlige situasjoner. I august ble en av deres medarbeidere dratt ut av en bil og drept av en væpna gruppe i Sør-Sudan. 

- Feilinformasjon plantes bevisst Alexander Buchmann, nødhjelpskoordinator i Leger uten Grenser, hadde i 2013 to opphold i det nordlige Syria der organisasjonen drev provisoriske sykehus i de opprørskontrollerte områdene like ved krigens frontlinjer. Også han sier informasjonen man får i felt kan utgjøre en sikkerhetstrussel. 

- Da jeg var i Syria var det veldig mye informasjon, men veldig lite av dette som var kredibel. Mangelfull og feilaktig informasjon vil alltid utgjøre en sikkerhetstrussel men har til nå ikke ført til seriøse hendelser. Vi har opplevd at det har blitt bevisst plantet, mens andre ganger er det ikke det, sier han. 

Tørres peker på at det er mye usikkerhet knyttet til områder i krig og konflikt.

- Områder som kontrolleres av en gruppe den ene dagen kan neste dag kontrollers av en annen gruppe. Spesielt når ting skjer, nye utviklinger i krig, kommer det en strøm av informasjon og det er vanskelig å med det samme få dette verifisert, sier hun. 

Stor tillit til partnere Tørres sier det er en krevende jobb og til enhver tid måtte kryssjekke informasjon. Også Norsk Folkehjelp antar at mye av informasjonen som sirkulerer er bevisst manipulert. Organisasjonen sjekker informasjonen de får opp mot FN og andre store organisasjoner og partnerorganisasjoner på bakken i konfliktområder.

- Partnerorganisasjonene har vi jobbet med i mange år og har stor tillit til. Det gjør det lettere for oss å kvalitetssikre informasjon, sier hun. 

Buchmann i Leger uten Grenser sier det går mye tid på å verifisere informasjon, og peker i likehet med Tørres på viktigheten av gode bakkekontakter: 

- Det er mye, spesielt det som kommer via internett der det utspiller seg en propagandakrig, som man må ta med en klype salt. Man må ha et solid nettverk og benytte personer man stoler på som kilde til informasjon framfor passive opplysninger som florerer på nett. I Leger uten grenser er 90 prosent av feltarbeiderne lokale, og disse har et enormt nettverk, sier han. 

I FELT:  Alexander Buchmann i felt i Syria i fjor. Der opplevde han informasjonsmengdene som store, men ofte var ikke informasjonen troverdig. Foto: Robin Meldrum / Leger Uten Grenser
I FELT: Alexander Buchmann i felt i Syria i fjor. Der opplevde han informasjonsmengdene som store, men ofte var ikke informasjonen troverdig. Foto: Robin Meldrum / Leger Uten Grenser Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling