- Vi plukker hele tiden opp informasjon som ikke stemmer, og det blir stadig farligere

Nødhjelpsorganisasjoner opplever mangelfull og feilaktig informasjon som en sikkerhetstrussel i krig.

GODE KONTAKTER:   Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, her en konferanse om humanitære konsekvensene av atomvåpen, sier Norsk Folkehjelp har gode ressurser på bakken i Syria som kvalitetssikrer informasjonen de får. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GODE KONTAKTER: Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, her en konferanse om humanitære konsekvensene av atomvåpen, sier Norsk Folkehjelp har gode ressurser på bakken i Syria som kvalitetssikrer informasjonen de får. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Millioner har denne uka sett amatørvideoen av en syrisk gutt som trosser kuleregnet for å redde ei jente - blant annet har Dagbladet omtalt videoen.

Videoen viser seg imidlertid å være falsk - produsert av filmskapere fra ingen ringere enn kongeriket Norge. 

Vil påvirke opinionen Dette føyer seg inn i det med tiden svært lange rekken av falske videoer fra krig og konflikt. Spesielt i kjølvann av Den arabiske våren, opprørert som startet i den arabiske verden før jul for snart fire år siden, har det kommet en rekke vidoer som viser seg å være være falsk eller - mer ofte - ha innhold er fra virkeligheten men gjengitt falskt.

Til motsetning til den norskproduserte videoen er det oftest en part i en konflikt som står bak den misvisende audiovisuelle informasjonen, ofte med hensikt i å påvirke opinionen regionalt og globalt. 

- Blir stadig farligere Men det er ikke bare bilder og videoer som vinner terreng i krig. Også mangelfull, manipulerende og feilaktige opplysninger florerer - spesielt i forbindelse med nye utviklinger. Dette opplever hjelpeorganisasjoner på bakken, blant dem Norsk Folkehjelp, som en utfordring. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer