Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi prioriterer skole foran barnehage

Statsmininsteren ble utfordret på likestilling i dagens spørretime

LIKESTILLINGSOPPGJØR: Statsminister Erna Solberg (H) svarer for regjeringens politikk, blant annet barnehagepolitikk i dagens spørretime. 
(Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
LIKESTILLINGSOPPGJØR: Statsminister Erna Solberg (H) svarer for regjeringens politikk, blant annet barnehagepolitikk i dagens spørretime. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens spørretime på stortinget ble likestilling og barnehager det store temaet.

Statsminister Erna Solberg mener dagens regjering er bedre på likestilling enn Jens.

Utfordret på makspris Det var nettopp leder av Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg som startet dagens spørretime med å utfordre regjeringen på endringen i barnehagepolitikken, hvor barnehageprisen vil stige etter nyttår, og 7000 færre barn vil gå i barnehage.
 
- Færre og dyrere barnehager er ikke noe som har kommet helt tilfelig. Det er et resultat av valg regjeringen har gjort.

Er statsmininsteren fornøyd med at det blir 7000 færre barn i barnehage og at prisen går opp for første gang på svært mange år, spurte Jens Stoltenberg i Stortingets spørretime.

Skole foran barnehager Statsmininster Erna Solberg svarte at regjeringen har prioritert ned barnehager for å satse på kunnskap i skolen.

- Jeg er fornøyd med at regjeringen har gjort tydelige og klare prioriteringer, blant annet med hensyn til barn.

- Denne regjeringen vil satse på mer kunnskap i skolen. Derfor har vi gjort tydelige prioriteringer i forhold til kunnskapssatsingen. Det betyr at det er andre prioriteringer vi ikke har satset så mye på.


- Vi gjør det vi har sagt i mange år. Nå skal læreren og kunnskap være i fokus, ikke alle andre ting. Det betyr at det er områder som vil nedprioriteres.

Verdivalg Hun forklarte nedgangen i antall barnehageplasser med at færre vil ønske å ha barn i barnehage etter at regjeringen har lagt om kontantstøtten.

- Det er et verdivalg, hvor en av foreldrene kan velge å være hjemme med barna nå som de får et bedre økonomisk spillerom.

- Det mener jeg at vårt samfunn har råd til. Vårt samfunn tjener på at folk får gjøre de verdivalgene som passer for sin familie.

Skatteletter Rigmor Aasrud (Ap) etterspurte den sosiale profilen til regjeringen, og trakk fram at skatteletten for vanlige familier kun dekker økningen i maksprisen, mens den for familier med to millioner i inntekt dekker hele barnehageregningen.

- Vi har gjort noen andre prioriteringer. Det som er den virkelige sosiale profilen i vårt budsjett er at vi øker rusbehandlingen, svarte Solberg. 

Varslet oppgjør Arbeiderpartiet hadde tidligere varslet at de ville teppebombe regjeringen med spørsmål om pappaperm, barnehager, kjønnskvotering og kjønnsdelt arbeidsmarked. Et kobbel av Ap-representanter anklager Erna Solbergs lag for å reversere likestillingen.
 
- Vi ser at en av de sakene der det er størst skillelinjer mellom den nye og den gamle regjeringen, er likestilling. Vi ser at på en rekke områder er likestillingspolitikken ikke bare under press, men rett og slett er reversert, sier Aasrud, til Dagbladet.

Elleve spørsmål Ap har stilt 11 spørsmål til statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, utenriksmminister Børge Brende, justisminister Anders Anundsen, barne-,likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, arbeidsminister Robert Eriksson og næringsminister Monica Mæland, og satser på å gjøre årets siste spørretime til et oppgjør om likestilling.