«Vi protesterer mot Israels krigføring»

Akademikere og kulturpersonligheter over hele verden protesterer mot israelernes krigføring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallrike norske akademikere og kulturarbeidere protesterer mot den israelske krigføringen. Vi støtter palestinerne i deres anstrengelser for å få sin egen stat. Vi ber om at FNs sikkerhetsråds resolusjoner blir satt ut i livet og at det arabiske toppmøtets fredsplan kan bli gjenstand for seriøse forhandlinger. Jeg kan si dette på grunnlag av en underskriftskampanje satt i gang like etter påske.

Universitetet i Oslo har i en rekke år hatt samarbeidsavtaler med flere palestinske universiteter. Jeg har selv vært med i et samarbeid som undersøker sammenhengen mellom ernæring og helse i Palestina. Den 15. mars disputerte en av våre stipendiater fra Ramallah for en norsk doktorgrad. I anledning av dette møttes noen palestinske, jordanske og norske universitetsfolk i Oslo. Vi ble da enige om at palestinske, norske og israelske akademikere og kulturpersoner skulle lage et opprop til det arabiske toppmøtet i Beirut om støtte for en fredsplan som innebar opprettelsen av en palestinsk stat, i tråd med forslaget fra prins Abdullah og de siste resolusjonsforslagene fra FNs sikkerhetsråd. Men fordi den politiske og militære situasjonen i uken før påske ble raskt verre, var det ikke mulig å få til et felles opprop. Det ble da bestemt at palestinerne skulle starte opp og så få de andre partene til å underskrive sammen med dem. Oppropet ble skrevet den 29. mars og ble kalt:

Urgent Call to World Civil Society: Break the Conspiracy of Silence, Act Before It Is Too Late.

Tilslutning

Palestinere som underskrev, var blant andre Hanan Ashrawi, Mustafa Barghouti, Eyad Sarraj og Raji Sourani. En rekke fremtredende israelske akademikere og kulturpersoner sluttet seg umiddelbart til, og stadig flere israelere skriver under. Oppropet får nå tilslutning fra fremtredende personer fra en rekke land.

Jeg tok på meg ansvaret å få norske underskrivere. Navnene til dem som skriver under, sendes til Raji Sourani, som samler alle underskriftene. Oppropet vil også bli brukt overfor norske og israelske myndigheter. Det kan synes som om å uttale seg på denne måten er å skvette vann på gåsa. Men palestinere selv mener at slike opprop og underskrifter er nyttige. Som professor ved Bir Zeit-universitetet, Rita Giacaman, sier i en e-post til meg:

«... yes... the appeal is working very well, signed now in France, Italy and now in Norway, thanks for your help... Somehow, if it can get to the US it would be good too. We know this helps, even though one might think at first glance that it is not urgent enough for the urgency.»

Stans

Den 6. april offentliggjorde 120 fremtredende forskere og kulturpersoner fra en rekke land i den britiske avisen The Guardian en oppfordring til stans av vitenskapelig og kulturelt samarbeid med Israel inntil den israelske regjering retter seg etter FNs resolusjoner og åpner for virkelige fredsforhandlinger. Professor Edvard Vogt oppfordrer i sin kronikk i Dagbladet den 7. april norske forskere og kulturpersoner om å bryte samarbeidet med israelske kolleger som ikke protesterer mot sin regjering. Han bør få bred støtte til sin oppfordring.

Mobilisere

En internasjonal kampanje forteller våre palestinske sivile venner og kolleger at vi ikke har glemt dem. Det å mobilisere en sivil verden med tilstrekkelig styrke virker. Det så vi i kampen mot apartheid i Sør-Afrika.

Dersom du er enig i en sivil mobilisering til støtte for å få i gang reelle fredsforhandlinger mellom Israel og Palestina, og vil vite mere om det oppropet jeg har nevnt, kan du nå meg via e-post: k.r.norum@basalmed.uio.no

Jeg vil, fordi mange allerede har sluttet opp om dette initiativet, henvende meg til regjeringen og be om at den tar en enda mer markert avstand fra den israelske okkupasjonen og krigen mot palestinerne enn den har gjort til nå.