- Vi prøvde å løpe bort, men det kom folk fra alle kanter

Norske studenter havnet midt i opptøyer i Athen.

BRANNBOMBER: En demonstrant holder en bensinbombe før han kaster den mot politiet under demonstrasjonene i dag. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris/NTBScanpix
BRANNBOMBER: En demonstrant holder en bensinbombe før han kaster den mot politiet under demonstrasjonene i dag. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske Anita Tøien Johansen (25) er utvekslingsstudent på et amerikansk universitet, der hun studerer «Peace and Conflict Resolution». I dag er hun og de 14 andre i klassen, blant dem tre nordmenn, på studietur i Athen i Hellas.

- Vi hadde akkurat vært på parlamentet og snakket med politikere om den økonomiske krisa i landet da vi fikk høre at en mann hadde skutt seg selv i protest ikke langt unna, sier Tøien Johansen til Dagbladet.

Mannen valgte å ende sitt liv i protest mot den økonomiske politikken i landet som har overlevd på kriselån.

- Fra alle kanter Hun forteller at hun først sjekket om det var noe om hendelsen i norske medier, men da hun ikke fant noe bestemte de seg for å gå og se hva som skjedde der mannen hadde tatt sitt liv.

- Vi så en folkemengde, og gikk bort til dem. Plutselig ble det kastet bensinbomber og røykbomber rundt oss, og vi prøvde å løpe bort, men det kom folk fra alle kanter, så det var vanskelig å komme unna, sier Tøien Johansen.

Hun og studievennne kom seg til slutt unna opptøyene og inn på hotellet.

- Det ekleste var egentlig tåregassen som ligger som en sky over hele plassen og området, forteller hun.

- Skummelt Nå kan hun høre opptøyene som fremdeles foregår i Athen.

- Det var litt skummelt, men de lokale vi snakket med forsikret oss om at det ikke var farlig. De sa at opprørerne bare var ute etter å ta politiet, sier hun.

KAOTISK: Studentene klarte å ta noen bilder i mens de forsøkte å komme seg unna. Foto: Privat
KAOTISK: Studentene klarte å ta noen bilder i mens de forsøkte å komme seg unna. Foto: Privat Vis mer

Daily Telegraph bekrefter det de lokale fortalte Tøien Johansen, at opptøyene kom som en reaksjon på mannen som tok sitt liv tidligere på dagen.

De beskriver at flere tusen senere samlet seg utenfor parlamentet og ropte «mordere!».

Hellas har så langt overlevd på internasjonale redningslån siden mai 2010. for å forsikre lånene har myndighetene i landet kuttet i pensjon og lønn, mens skattene har blitt økt.


DEMONSTRASJON: Det var mange samlet til støttedemonstrasjon før det kom demonstranter med bensinbomber. Foto: Privat
DEMONSTRASJON: Det var mange samlet til støttedemonstrasjon før det kom demonstranter med bensinbomber. Foto: Privat Vis mer