Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi prøver å stoppe vår regjering

Israelsk fredsaktivister fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelske aviser er nok en gang fulle av fete krigsoverskrifter. «REGJERINGEN ERKLÆRER KRIG!», står det på landets største aviser, Yediot Aharonot og Ma\'ariv i morges, ifølge den israelske fredsaktivisten Adam Keller.

- Israel har vært i en krigslignende situasjon i de siste seks årene, men dette er noe helt annerledes. Nå får det militære enda større lisens til å utføre krigshandlinger. Det er bekymringsfullt, sier direktøren for den israelske menneskerettighets-organisasjonen Btselem, Jessica Montell, til Dagbladet.no.

Advarer militære

I israelsk media var det bare en avis som på lederplass var imot den stadig eskalerende voldssituasjonen i Israel og nabolandene i dag: avisa Ha\'aretz. Under tittelen «\'No\' to Lebanon War II» advarer avisa den israelske hæren mot å misbruke sin enorme militærmakt. For mye raketter, bomber og vold kan være en medvirkende faktor til at det bryter ut full regional krig, advarer avisa.

- Vi er redde og bekymret nå, sier Btselems Montell og fortsetter:

- Som organisasjon jobber vi hele tida for å avdekke israelske brudd på menneskerettighets-konvensjoner i okkuperte Vestbredden og på Gaza. Nå som situasjonen eskalerer mer og mer, er faren for nye og mer alvorlige brudd enda mer tilstede, sier Montell.

Engstelige

Organisasjonen Btselem ble startet i 1989 av israelske akademikere, advokater, journalister og Knesset-medlemmer. Målet er å dokumentere menneskerettighetsbrudd - og påvirke den israelske opinionen.

image: - Vi prøver å stoppe vår regjering

- Mens kampene blusser opp nord i landet, bruker vi nå våre ressurser på å avdekke hva som skjer i Gaza. Vi skal sørge for at det militære ikke gjør gale ting i Gaza nå, mens folks øyne er rettet mot Libanon, sier Btselem-direktøren.

Hun er bosett i Jerusalem. Der er situasjonen helt som vanlig, til tross for uroligheter og raketter i det sørlige og nordlige Israel.

- Folk er ute i gatene som vanlig. Men det er klart vi er redde for hva som nå vil komme til å skje, sier Montell.

Montell ønsker å understreke at det er flere enn Israel som bryter menneskerettighetskonvensjoner i disse dager.

- Vår organisasjon dokumenterer Israels brudd, men i den nåværende situasjonen er det også viktig å få fram at det er flere som bryter lover og regler. Og som alltid, er det de sivile som lider: palestinere, libanesere og israelere. Jeg er bekymret for situasjonen, sier Montell.

Kollektiv straff

I går ettermiddag gikk et par hundre israelere ute i Tel Avivs gater og demonstrerte på Israels maktbruk.

«En - To - Tre - Fire / Vi vil ikke ha denne j... krigen», ropte demonstrantene. Unge som gamle. Andre kampord var:

OFFER 1: En palestinsk gutt er ute og sjekker ut sporene etter noen av de israelske stridsvognene som nylig var inne i Khan Younis, i det sørlige Gaza. Den israelske menneskerettighetsgruppa Btselem frykter at Israel kan bryte menneskerettighetskonvensjoner i Gaza mens verdens øyne er vendt lenger nord, mot Libanon. Foto: EMILIO MORENATTI/AP
OFFER 1: En palestinsk gutt er ute og sjekker ut sporene etter noen av de israelske stridsvognene som nylig var inne i Khan Younis, i det sørlige Gaza. Den israelske menneskerettighetsgruppa Btselem frykter at Israel kan bryte menneskerettighetskonvensjoner i Gaza mens verdens øyne er vendt lenger nord, mot Libanon. Foto: EMILIO MORENATTI/AP Vis mer

«Artilleri og Qassam / Okkupasjonen er forferdelig for alle».

«Jøder og arabere / Nekt å være fiender».

- Myndighetene velger å bruke militærmakt og kollektiv straff mot den sivile befolkningen i Gaza og i Libanon for å presse gisseltakerne til å gi fra seg gislene. Men metodene er umoralske og grenser til krigsforbrytelser. Denne politikken fører ingen steds hen, skriver Adam Keller i en e-mail til fredsaktivister.

<B>OFFER 2:</B> Et par libanesiske gutter ser på den ødelagte Awalibrua, som ligger nord for havnebyen Saida (Sidon) i Sør-Libanon.
<B>OFFER 3: Innbyggerne i den israelske byen Nahariya bruker dagen i bomberom i dag. Hizbollah har sendt minst 10 raketter inn i Nahariya-byen i dag.
<B>MOT YTTERLIGERE ESKALERING:</B> Israelske fredsaktivister demonstrerte i Tel Aviv i går. "Snakk, ikke skyt", er meldingen til landets regjering.