- Vi puster veldig lettet ut

13 stortingsrepresentanter bodde midt i katastrofeområdet for to dager siden. - Det forteller mye om tilfeldighetene i livet, sier Janne Nordås.

BODDE RETT VED: 13 norske stortingsrepresentanter bodde kun 50 meter fra katedralen som er rammet av jordskjelvet. Redningsarbeidere holder fortsatt på med å redde mennesker ut fra katedralen. Foto: REUTERS/Don Scott/Christchurch Press/Scanpix
BODDE RETT VED: 13 norske stortingsrepresentanter bodde kun 50 meter fra katedralen som er rammet av jordskjelvet. Redningsarbeidere holder fortsatt på med å redde mennesker ut fra katedralen. Foto: REUTERS/Don Scott/Christchurch Press/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Så langt er det ingen indikasjoner om at nordmenn er direkte berørt av jordskjelvet på New Zealand, sier Siren Gjerme Eriksen, Norges ambassadør til Australia.

Ambassaden har vært i ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet, heller ikke de har rapporter om at nordmenn oppholdt seg i Christchurch.

- Det kan være norske turister som er rammet. Dette er et område i verden der man ikke nødvendigvis melder seg for ambassaden. Vi oppfordrer alle nordmenn i området om å kontakte familie i Norge. Vi følger situasjonen tett og er i kontakt med myndighetene og konsulater i New Zealand, sier Gjerme Eriksen.

Unnslapp jordskjelvet Nordmenn som var i området, er en nesten komplett transportkomité på Stortinget. 13 av 16 representanter i komiteen er i New Zealand og de besøkte Christchurch seinest søndag. Der så de ødeleggelsene etter det forrige jordskjelvet som rammet byen i september.

- Vi var i Christchurch for to dager siden og kjørte rundt i områdene som ble rammet i september. Det var omfattende skader etter det skjelvet. Nå har vi et nytt jorskjelv med større skader, sier Janne Nordås (Sp) til Dagbladet på telefon.

Stortingsrepresentantene bodde på fem stjerners hotellet Millennium, rett ved katedralen på Cathedral Square, det største landemerket i byen. Klokketårnet i katedralen raste sammen i nattas jordskjelv og flere mennesker er fanget og venter på å bli reddet.

- Hotellet vi bodde åp i Christchurch ligger rett ved katedralen som er delvist rast sammen. En forferdelig tragedie, som har kostet flere menneskeliv, skriver Bård Hoksrud (Frp) på Facebook.

- Preget Transportkomiteen var tilstede under parlamentsåpningen i Wellington da meldingen om jordskjelvet kom.

- Vi er preget av jordskjelvet og det var spesielt å være tilstede i et parlament i sjokk. Først og fremst går tankene til innbyggerne som er rammet for andre gang på kort tid, i tillegg til at de har hatt mange mindre skjelv. Det er en svært alvorlig situasjon som samfunnet der står overfor, sier Nordås.

- Har dere snakket om at dere for to dager siden befant dere der det nå er et katastrofeområde?

- Vi puster veldig lettet ut, vi har fått gitt beskjed til våre hjemme at vi er trygge. Det vier hvor mye tilfeldigheter spiller inn i livet, men først og fremst føler vi med innbyggerne som nå er rammet og våre kolleger i det newzealandske parlamentet, sier Nordås.

PREGET: Janne Nordås (Sp) og resten av transportkomiteen på Stortinget befant seg i Christchirst for to dager siden. Foto: Senterpartiet
PREGET: Janne Nordås (Sp) og resten av transportkomiteen på Stortinget befant seg i Christchirst for to dager siden. Foto: Senterpartiet Vis mer