- Vi rakk bare å få med oss familiebildene

Et boligområde var sent i kveld fremdeles ikke utenfor fare i Froland. Flere hytter er totalskadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder fra skogbrannene som herjer i Sør-Norge? Send mms til 2400 eller epost til 2400@dagbladet.no

(Dagbladet.no:) En større skogbrann i Froland kommune som først ble varslet i 16-tida i går ettermiddag, blusset i kveld kraftig opp.

Det har allerede tatt fyr i flere hytter i kommunen, og brannvesenet tør ikke avblåse alarmen i et boligområde i Mykland.

Anne Berit Mykland (37) forteller til Dagbladet.no at hun, ektemannen og deres tre barn på 4, 6 og 9 år er blant de minst 18 personene i Mykland som nå har blitt evakuert til et ungdomshus i nærheten.

Tidligere i dag trodde hun at skogbrannen var under kontroll, men plutselig blusset den voldsomt opp i den kraftige vinden, og tjukk røyk veltet inn over tettstedet Mykland.

- Før vi dro, så vi nesten ikke nabohuset gjennom røyken. Det var veldig røykfullt og mye vind, sier hun, mens Dagbladet.no får inn melding om at minst ett bolighus og en låve skal stå i flammer.

- Oj, oj, oj, sier de det? Sånt tør jeg ikke tenke på engang, sier 37-åringen, som nå frykter for familiens hus og alle eiendeler.

- Vi rakk å få med oss en del familiebilder, men det var vel det. Da politiet kom måtte vi bare dra med en gang, forteller Mykland i 19.30-tida

Artikkelen fortsetter under annonsen

DRAMATISK: Familien Mykland og en rekke andre av bygdas innbyggere er evakuert til et ungdomshus i kveld. MMS-foto: Privat
DRAMATISK: Familien Mykland og en rekke andre av bygdas innbyggere er evakuert til et ungdomshus i kveld. MMS-foto: Privat Vis mer

Hun anslår at tettstedet omfatter rundt 15 bygninger som kan være truet av brannen. Blant dem er bygdas kirke, der flammene en periode skal ha vært bare var noen titalls meter unna.

Situasjonen var sent i kveld ennå ikke avklart, men i 23-tida var det ikke kommet meldinger om flammer i bolighus, utover et hus og en låve på en gård som skal være fraflyttet.

- Det virker som brannvesenet har klart å redde bebyggelsen på Mykland, og vi har ikke fått meldinger om personskader. Det er besluttet at de 18 som er evakuert ikke får flytte tilbake foreløpig, opplyser operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Han forteller at selve skogbrannen herjer videre, og at ytterligere et helikopter i kveld er rekvirert til slukningsarbeidet i tillegg til de to som allerede var i sving.

Kan blusse opp igjen ved boligene

Det var tidligere i ettermiddag at brannen tiltok og kom over på andre siden av riksvei 413, og til nå skal nærmere 800 dekar skog være svidd av.

Brannkonstabel Kjell Christian Knarvik bekrefter overfor Fædrelandsvennen at situasjonen er dramatisk.

- Vi har mistet fullstendig kontrollen. Det tar helt av, sa Knarvik til fvn.no tidligere i kveld. 

Selv etter at hoveddelen av skogbrannen hadde passert bolighusene østover, fryktet mannskapene at gnister i den knusktørre vegetasjonen kunne blusse opp på nytt.

- Vi rakk bare å få med oss familiebildene

Ingen visste sent i kveld nøyaktig hvor mange hytteeiere som er rammet av skogbrannen.

 - 3-4 hytter vest for Mykland er slukt av flammene, sier operasjonsleder Vidar Neset til fvn.no, som skriver at ytterligere 10 hytter skal ha stått i full fyr.

<B>HYTTER I BRANN:</B> Dette skal være en av mange hytter som ble direkte rammet av skogbrannen i dag.