Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi redder heller mennesker enn hai

Vaksineprodusent blir angrepet av miljøvernere. Men hver nordmann får to doser mot svineinfluensa.

 I RUTE:  - Vaksineproduksjonen er i rute, vi prioriterer kampen mot svineinfluensa framfor haibestanden, sier Norge-sjef Åge Nærdal i GlaxSmithKline. Foto: RALF LOFSTAD.
I RUTE: - Vaksineproduksjonen er i rute, vi prioriterer kampen mot svineinfluensa framfor haibestanden, sier Norge-sjef Åge Nærdal i GlaxSmithKline. Foto: RALF LOFSTAD. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den norske sjefen hos legemiddelgiganten GlaxoSmithKline får stadig spørsmål om folk som vaksinerer seg mot svineinfluensa risikerer å få samme seinskader som mange amerikanske soldater i Golfkrigen i 1991.

Adm. direktør Åge Nærdal aner ikke hvordan koplingen mellom influensavaksinen og det mystiske Golfkrig-syndromet har kommet på banen, men han har i alle fall svaret klart.
- Det skal dreie seg om stoffet skvalen, som er en av ingrediensene i svineinfluensavaksinen Pandemrix. Men vi har sjekket  at det ikke var skvalen i noen vaksiner som de amerikanske Golf-soldatene fikk. Og dermed kan vi trygt svare nei, sier  Nærdal til Dagbladet.

Golfkrig-syndromet, der hver fjerde av 697 000 amerikanske soldater har rapportert om hodepine, søvnløshet og muskelsykdommer mange år etterpå, er fortsatt en gåte.

Stoffet skvalen blir framstilt av haileverolje, og irriterer de vaksinerte rundt stikkstedet. Poenget med skvalen er at stoffet reduserer mengden av virusantigen, som tar lengre tid å produsere.   Og GlaxSmithKline er i gang med å produsere 400 millioner doser vaksine mot svineinfluensa, derav 9,4 millioner til Norge.

- En trussel mot haien
I Sverige blir vaksineprodusenten angrepet av den svenske Hajforeningen, som frykter at bruken av haileverolje kan føre til utryddelse av haiarten pigghå.
-Det er vi ikke blitt konfrontert med her, men svaret er i så fall at vi prioriterer å redde folk framfor hai, sier Nærdal.
Det andre stoffet den norske vaksinesjefen får mange spørsmål om, er konserveringsmiddelet Tiomersal, som inneholder kvikksølv.
- Vi har over 70 års erfaring med dette stoffet fra vanlig influensavaksine. En dose vaksine inneholder ikke mer kvikksølv enn noen skiver røykelaks, og det er godkjent av internasjonale helsemyndigheter. Poenget med stoffet er at det hindrer bakterievekst, sier Nærdal.

 TRUET:  Pigghåen er truet av vaksineproduksjonen mot svineflunesa, mener svenske miljøforkjempere. Foto: SCANPIX.
TRUET: Pigghåen er truet av vaksineproduksjonen mot svineflunesa, mener svenske miljøforkjempere. Foto: SCANPIX. Vis mer

200 syke
Over 400 000 svensker er allerede vaksinert med Pandemrix.
Aftonbladet.se får opplyst i det svenske legemiddelverket at det har kommet 200 rapporter om folk som har fått ubehag av vaksinen, derav fem med alvorlige allergiproblemer.
Det er som normalt med vanlig influensavaksine i Sverige.

Svineinfluensaen har krevd to dødsofre i Sverige så langt, mot ni i Norge.

En islending er død, mens det foreløpig ikke er registrert dødsfall i Danmark og Finland av H1N1-viruset.

I rute
Vaksinen til Norge blir produsert i Belgia og Tyskland. Norske helsemyndigheter har bestilt to doser pr. nordmann.
- Leveransene er i rute. Foreløpig har det kommet 400 000 doser, som Folkehelseinstituttet allerede har distribuert rundt i landet. Og nå kommer det som planlagt noen hundre tusen doser hver uke, sier Nærdal.

 400 MILLIONER DOSER:  Norge får 9,4 millioner doser av Pandemrix-vaksinen. Foto: INA FASSBENDER, REUTERS/SCANPIX.
400 MILLIONER DOSER: Norge får 9,4 millioner doser av Pandemrix-vaksinen. Foto: INA FASSBENDER, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling