«Dark Room» nominert til «Årets navn»

- Vi redder jo barn. For oss er det ikke noe viktigere

Én anmeldelse utviklet seg til Norges største overgrepssak. «Dark Room»-etterforskerne kan få prisen «Årets navn» i Dagbladet.

NOMINERT: «Dark Room»-etterforskerne i Vest politidistrikt er nominert til «Årets navn» i Dagbladet. En gruppe på 25 personer har jobbet i snart to år med den svært omfattende overgrepssaken. Her etterforskningsleder Hilde Reikråd. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
NOMINERT: «Dark Room»-etterforskerne i Vest politidistrikt er nominert til «Årets navn» i Dagbladet. En gruppe på 25 personer har jobbet i snart to år med den svært omfattende overgrepssaken. Her etterforskningsleder Hilde Reikråd. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Operasjon «Dark Room», Vest politidistrikts gigantiske etterforskning om overgrep mot barn på internett, kan bli «Årets navn» 2017 i Dagbladet.

Stem på din favoritt i stemmeboksen nederst i saken!

Én anmeldelse i 2015 har blitt til totalt over hundre saker, etter at en etterforsker så konturene av et større nettverk.

Etterforskerne fikk det norske folk til virkelig å sperre opp øynene våre. Hvor farlig kan hverdagen på internett være for barna? Hvor mange finnes det der ute som er villig til å begå overgrep mot barn for å oppfylle sine egne fantasier?

- Dette er fakta

- Omfanget er enormt. Det er bra folk synes det er skremmende. Dette er fakta, og vi kan ikke si det på en annen måte. Vi håper folk tar det innover seg og erkjenner at det er sånn virkeligheten er. Politiet kan ikke stå i denne kampen alene, sier etterforskningsleder Hilde Reikrås til Dagbladet.

Hun har vært «Dark Room»-etterforskningens ansikt utad, men alle de i underkant 25 politifolkene som har jobbet med den rystende saken i snart to år, er nominert til den prestisjetunge prisen.

Årets navn

  • For 16. året på rad deler Dagbladet ut den høythengende hederen Årets navn.
  • Vinneren blir tildelt skulpturen Dagbla'-gutten, først laget av billedhuggeren Halfdan Hertzberg i 1886. Den ble gitt navnet «Plystrende gategutt». Den tilhører Nasjonalgalleriet.
  • Vinneren av prisen går til en person som har gjort en forskjell, et sterkt inntrykk, eller prestert noe ekstra.
  • Vinneren kåres av Dagbladets redaktører i samråd med leserne.
  • Vinneren blir annonsert i Dagbladets nyttårsutgave, 30. desember i år.

- Vi har hatt et sterkt fokus på seksuelle overgrep mot barn på internett og hva som foregår online. Det er utrolig viktig at folk får vite om dette, sier Reikrås.

46 personer er siktet i Vest politidistrikt etter at den ene etterforskeren så konturene av et større nettverk i januar 2016. Resten av sakene følges opp av andre politidistrikt eller i utlandet. Sju personer er domfelt i etterforskningen.

- Når vi er ferdig? Vi er ikke ferdig. Det her er egentlig bare begynnelsen. Vi har bare sett toppen av isfjellet, og det er langt mer å ta av og langt flere der ute. Vi har klare mål for 2018 og kommer til å fortsette med arbeidet. «Dark Room» er ikke én sak, sier hun.

- Viktig å fortelle folket

Etterforskningen er også noe folk har satt pris på. Reikrås forteller de har fått blomster sendt på døra til politihuset og at kort blir sendt stadig vekk.

- Vi har blitt stoppet på gata og takket. Det er hilsener fra mennesker som har vært utsatt for overgrep og nå sier det er fantastisk at politiet er så offensive. Det betyr masse for oss.

Det vekket sjokk og harme da politiet på en pressekonferanse i november i fjor ut av det blå annonserte at de hadde siktet 51 personer i landets største overgrepssak.

Uoppfordret fortalte politiet om menn som hadde bestilt overgrep mot ufødte barn, om bestillinger av direktesendte overgrep i utlandet, og om bildene og videoene de satt på. Politiet overrasket med sin åpenhet, og delte chattene mennene hadde med hverandre der de planla kidnappinger og delte sine fantasier om barn så unge som mulig.

- Vi skjønner veldig godt hva som motiverer oss. Utfordringen er å formulere det så folk forstår det. Det er viktig å fortelle alle dere der ute hva vi ser og hvor stort omfanget er. Å være ute i mediene hjelper med forebyggingen.

- Vi redder jo barn

- Hvordan påvirker arbeidet dere?

- Som politi er vi pålagt å holde oss objektive og profesjonelle, men vi er mennesker. De to tingene henger sammen. Vi har ikke noe av- og på-knapp. Å legge egne tanker til side, er en viktig egenskap vi har lagt vekt på. Samtidig er det fantastisk at vi får gjort noe med dette. Sakene er utrolig spennende, fordi vi utgjør en forskjell. Vi redder jo barn. For oss er det ikke noe viktigere, sier Reikrås.

Likevel kan det være en påkjenning for politiet å bruke timevis på å gå gjennom overgrepsmateriale.

- Vi lærer til oss teknikker som gjør at vi kan håndtere det på en god måte. Vi har også et godt arbeidsmiljø hvor vi sitter sammen og er rause med hverandre og med tanke på hva hver enkelt tåler. Dette er ikke noe man skal jobbe alene med, og teknikkene våre gjør at folk klarer å holde ut lenge, sier hun.

- Ikke farlig å snakke om

«Dark Room»-etterforskningen har ført problematikken rundt overgrep mot barn på internett ut i lyset. Den har også vært en skummel påminner på hvor stort problemet er.

- Vi må fortsette å jobbe hardt og snakke åpent om disse sakene. Vi må samarbeide tett med andre yrkesgrupper som har et viktig arbeid for å forhindre seksuelle overgrep. De som utsettes for seksuelle overgrep får ofte uopprettelige skader resten av livet.

- Foreldre må fremdeles være på og ha gode samtaler med barna og være åpne om seksuelle overgrep. Det er ikke farlig å snakke om, sier etterforskningslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer