Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi reduserte forskjellene. Nå har vi en regjering som øker dem

Slik forklarer Jens Stoltenberg at Ap går fram, mens Høyre går tilbake på Dagbladets ferske meningsmåling.

FORSKJELLSKLANDRING: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener dagens Høyre-styrte regjering øker forskjellene, og at velgerne er i ferd med å se det samme. Slik forklarer han at Ap vokser mens Høyre krymper på Dagbladets siste meningsmåling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORSKJELLSKLANDRING: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener dagens Høyre-styrte regjering øker forskjellene, og at velgerne er i ferd med å se det samme. Slik forklarer han at Ap vokser mens Høyre krymper på Dagbladets siste meningsmåling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladets ferske partibarometer fra Ipsos MMI, forsterkes bildet fra desembermålingen: Arbeiderpartiet ett skritt fram, Høyre ett skritt tilbake. Endringene er imidlertid små - det samme gjelder for samtlige partier.

Ap går fram 2,5 prosentpoeng, til 34,6 prosent. Høyre går 1,9 prosentpoeng tilbake, til 28 prosent.

Følgelig har Ap-leder Jens Stoltenberg størst grunn til å smile.

- Dette er hyggelige tall. Det bekrefter det vi har sett siden valget, nemlig at vi fortsatt har framgang, sier den tidligere statsministeren til Dagbladet.

- Økte forskjeller I valgkampen tegnet Stoltenberg et bilde av et Norge med økte forskjeller - særlig med Frp i regjering.

Nå aner han konturene av nettopp det bildet, og han tror velgerne ser det samme.

- Jeg tror framgangen henger sammen med at vi er et åpent og nysgjerrig parti. Jeg tror folk ser at vi i regjeringen var et parti som reduserte forskjellene i Norge. Nå har vi en regjering som øker forskjellene. Over tid, litt avhengig av hvor lenge denne regjeringen blir sittende, vil det ha betydelig forskjell. Høyre og Frp har gitt titusener i skattelettelser til de aller rikeste, og veldig lite til de som har vanlige inntekter, sier Stoltenberg og legger til:

- GODT I GANG: Slik beskriver Høyre-nestleder Jan Tore Sanner sitt eget parti i regjering, og han mener det er dét velgerne ser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- GODT I GANG: Slik beskriver Høyre-nestleder Jan Tore Sanner sitt eget parti i regjering, og han mener det er dét velgerne ser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Dessuten tror jeg det er en del som er tilhengere av den moderne likestillings- og familiepolitikken vår. Med oss ble det billigere og flere barnehageplasser. For første gang på veldig mange år får vi dyrere barnehager og færre barn i barnehage, sier Stoltenberg.

Større enn ved valget Høyre-nestleder Jan Tore Sanner ser ingen grunn til å sture, tross økt avstand fram til Ap. Etter valgresultatet på 26,8 prosent, fortsatte partiet å vokse utover høsten og vinteren, før de to siste månedene har vært to skritt tilbake for det regjeringsbærende partiet.

Imidlertid er Høyre fortsatt større enn partiet var på valgdagen.

- Dette viser først og fremst stor stabilitet for Høyres vedkommende. Vi er på denne målinga sterkere enn vi var ved valget i fjor høst. Det tyder jo på at velgerne ser at vi er godt i gang, og at de liker det de ser. Vi har sett på mange målinger nå at vi ligger generelt høyt. Det kan tyde på at velgeren ser at vi gjør det vi sa vi skulle gjøre, nemlig å satse på kunnskap i skolen og å forenkle offentlig sektor, sier kommunal- og moderniseringsminister Sanner, som fredag kunne feire de første hundre dagene i regjeringskontorene.

SV under sperregrensa For Frp har pilene pekt nedover etter valget, men med 14,2 prosents oppslutning går partiet 1 prosentpoeng fram og snur med det den negative trenden.

Venstre går 0,6 tilbake til 4,5 prosent, mens KrF går like mye fram - til 5,2 prosent.

Senterpartiet er ikke betydelig svekket etter en vinter med mye intern uro. Januar-målingens 4,9 prosent er bare 0,6 prosentpoeng svakere enn valgresultatet, og knapt merkbare 0,1 prosentpoeng dårligere enn i desember.

Da er det verre for SV, som faller 1,1 prosentpoeng og havner godt under sperregrensa med en oppslutning på 3,5 prosent.

AP OPP, HØYRE NED: Høyre har større oppslutning nå enn ved valget i høst, men taper likefullt terreng til Arbeiderpartiet. grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
AP OPP, HØYRE NED: Høyre har større oppslutning nå enn ved valget i høst, men taper likefullt terreng til Arbeiderpartiet. grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Mandatfordelingen mellom blokkene står nærmest  på stedet hvil. Dersom dagens måling var et valgresultatet, ville de rødgrønne partiene fått 73 mandater - ett mer enn de har i dag.

Regjeringspartiene ville fått det samme antallet som i dag - 77 mandater. Både Venstre og KrF ville mistet ett mandat, og fått henholdsvis åtte og ni plasser i stortingssalen.

SOLID BORGERLIG: Fordelingen mellom blokkkene er omtrent den samme som ved valget - og viser et solid forsprang for de ikke-sosialistiske partiene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SOLID BORGERLIG: Fordelingen mellom blokkkene er omtrent den samme som ved valget - og viser et solid forsprang for de ikke-sosialistiske partiene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!