Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug vil nekte barnebruder familiegjenforening i Norge

- Vi registrerer meldinger om familier i Midtøsten som selger døtrene sine

Vil sende klart signal om at barneekteskap er uakseptabelt, og gir ny instruks til utlendingsmyndighetene. 

STRAMMER INN: Sylvi Listhaug vil ikke at barnebruder får familiegjenforening i Norge og ber utlendingsmyndighetene om å stramme inn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRAMMER INN: Sylvi Listhaug vil ikke at barnebruder får familiegjenforening i Norge og ber utlendingsmyndighetene om å stramme inn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug (Frp) gir nå norske utlendingsmyndigheter instruks om at ekteskap med barn under 16 år ikke skal medføre familieinnvandring til Norge for en eventuell ektefelle i utlandet.

Innvandrings- og integreringsminister Listhaug hevder overfor Dagbladet at regjeringen har registrert meldinger om familier i Midtøsten som selger unge døtre til ekteskap.

- Vi har sett flere eksempler på barneekteskap blant asylsøkere som er kommet til Norge den siste tiden, og registrerer meldinger om familier i Midtøsten som selger døtrene sine, enkelte i svært ung alder. Vi vet ikke hvilket omfang dette vil ha i fremtiden, men for meg er det viktig at norske myndigheter sender et klart signal om at barneekteskap er uakseptabelt uansett hvor det er inngått, sier Listhaug.

I 2007 ble 16 år en absolutt minstealder for å inngå ekteskap i Norge, og det kun dersom Fylkesmannen gir dispensasjon. I utgangspunktet skal begge parter være fylt 18 år for å kunne gifte seg.

Det er straffbart å inngå ekteskap med noen yngre enn 16 år.

Annethvert sekund

Hvert år blir over 15 millioner jenter i verden gift som barn, ifølge Plan Norge. Det betyr én jente hvert annet sekund.

Organisasjonen kategoriserer barneekteskap som en av de største hindringene for skolegang og likestilling for jenter, og for økonomisk utvikling i fattige land.

Listhaug håper den nye instruksen fra departementet hennes skal gi klar beskjed til omverden om hva Norge synes om barneekteskap.

- Fordi praksisen der barn giftes bort er fullstendig uakseptabel uansett hvor ekteskapet er inngått, må vi også ha et regelverk som legger dette til grunn som den store hovedregelen. Denne instruksen er viktig nettopp fordi vi ser at barn blir giftet bort i enkelte samfunn. Formålet er å sikre at ekteskap inngått i utlandet som kan virke støtende på norsk rettsorden ikke anerkjennes ved behandling av saker etter utlendingsloven, sier Listhaug.

Flere tiltak mot barnebruder

Den nye instruksen gjelder saker hvor ingen av ektefellene hadde tilknytning til Norge da ekteskapet ble inngått. Vanligvis aksepteres slike ekteskap dersom alderen på partene var gyldig i vigselslandet. '

Siden den absolutte lavalderen for ekteskapsinngåelse i Norge i 2007 ble satt til 16 år, ber altså Listhaug nå om at utlendingsmyndighetene også legger inn en 16-årsgrense til grunn når de behandler saker om familieinnvandring fra asylsøkere.

Listhaug sier videre at regjeringen også vurderer å innførere flere andre tiltak for å forhindre barnebruder i Norge.

- Det er innført nye rutiner mellom ulike aktører som har et ansvar for eventuelle ofre for barneekteskap som søker asyl i Norge. I tillegg starter vi opp med 50 timer opplæring i norsk kultur, verdier og samfunnskunnskap for alle asylsøkere på asylmottak for å bidra til å gi de som kommer til Norge informasjon om at barneekteskap ikke aksepteres her, sier Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!