I OFFENTLIG TJENESTE:  Samme yrkesgrupper bør ha like lønn, uavhengig om kommunen eller staten er arbeidsgiver, mener YS-forbundet Delta, som fra i dag har trappet opp helsestreiken. De to sykepleierne på bildet,  Katrine Andersen og  Kristian Sand, har ingen direkte tilknytning til streikesituasjonen. ILLUSTRAJONSFOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
I OFFENTLIG TJENESTE: Samme yrkesgrupper bør ha like lønn, uavhengig om kommunen eller staten er arbeidsgiver, mener YS-forbundet Delta, som fra i dag har trappet opp helsestreiken. De to sykepleierne på bildet, Katrine Andersen og Kristian Sand, har ingen direkte tilknytning til streikesituasjonen. ILLUSTRAJONSFOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.Vis mer

- Vi regner i minstelønn, ikke i prosenter

Sykehusstreiken kan fortsette hele juli, tror Delta-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): De sykehusansattes forhandlingsleder Erik Kollerud merker seg at motparten kaller streiken totalt meningsløs.

- Skal vi finne en løsning på dette, bør arbeidsgiverne se på tall istedenfor store bokstaver, sier Kollerud, som er første nestleder i YS-forbundet Delta, som blant annet organiserer de streikende ambulansesjåførene.

Han tror sykehusstreiken blir langvarig, kanskje helt fram til slutten av juli.
Da er riksmeklingsmannen lovforpliktet til å kalle partene sammen hvis det ikke har kommet noe initiativ før den tid.

- Meningsløst over 3,5 Adm. direktør Lars Haukaas i arbeidsgiverforeningen Spekter begrunner det «meningsløse» med at det er urealistisk å streike for større lønnstillegg enn de 3,5 prosentene som Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund har anbefalt sine medlemmer å si ja til.

Og disse organisasjonene representerer nærmere 90 prosent av yrkesgruppene som i dag trappet opp streiken.

Ifølge Spekter-direktøren krever de streikende vel 4 prosent lønnsøkning.

Kollerud sier han ikke har regnet i prosenter.

5 300 kroner - Det er to tall som gjelder for oss. Dersom vi skulle godtatt Spekters tilbud, ville våre fagutdannende medlemmer sagt ja til 5 300 kroner mindre i minstelønn enn yrkeskolleger i kommunal sektor. Og høgskoleutdannede medlemmer ville da ligge 7 500 kroner under, sier Kollerud til Dagbladet.

«År 0» for de streikende er 2002, da staten ble eier av sykehusene og overtok som arbeidsgiver for om lag 100 000 helsearbeidere.

- Vårt hovedpoeng er at disse lønnsforskjellene ikke ville vært hvis ikke sykehusene hadde fått annen eier som finansierer driften fra samme felleskasse. Og nå har våre medlemmer sagt fra at de ikke aksepterer denne forskjellen, argumenterer Kollerud.

Delta holder opptrappingsplanen for seg selv.

Ambulanse-strid Streiken er utvidet til Tromsø, Førde, Bergen, Kristiansand og Oslo. Streiken skal i utgangspunktet ikke berøre sirene-utrykninger der liv og helse står i fare.

I løpet av dagen har det dukket opp flere konfliktsituasjoner.

Delta påpeker at ambulansetjenesten i Sogndal og Leikanger allerede er alvorlig svekket - og mener at arbeidsgiveren har ansvaret for det.

 FORHANDLINGSLEDER:  Streiken dreier seg om penger, ikke prosenter, sier første nestleder Erik Kollerud i Delta. FOTO: MARTIN MÜLLER, DELTA.
FORHANDLINGSLEDER: Streiken dreier seg om penger, ikke prosenter, sier første nestleder Erik Kollerud i Delta. FOTO: MARTIN MÜLLER, DELTA. Vis mer