VIL IKKE MØTE BREIVIK PÅ GATA: Her er styreleder Trond Henry Blattmann og nestleder Tove Selbekk i Støttegruppa for 22. juli. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
VIL IKKE MØTE BREIVIK PÅ GATA: Her er styreleder Trond Henry Blattmann og nestleder Tove Selbekk i Støttegruppa for 22. juli. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

- Vi regner med at de har gjort en grundig jobb

Nasjonal støttegruppe for pårørende frykter Breivik kommer ut når han erklæres frisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nasjonal støttegruppe skulle ønske den forutsigbarheten som ville vært med en vanlig dom mot Breivik, men vi tar den rettspsykiatriske rapport til etterretning. Men vi skulle håpe på forutsigbarhet og lang straff, for at vi pårørende får mest mulig ro, sier nestleder i støttegruppa, Tove Selbekk, til Dagbladet.

Dersom Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, kan han ikke dømmes til vanlig fengselsstraff. I stedet vil han bli underlagt tvunget psykisk helsevern. Hvert tredje år vil dette vedtaket bli behandlet på nytt.

- Grundig rapport - Han kan slippes ut i samfunnet når han er erklært frisk og vi er redde for at han skal kunne skade samfunnet igjen. Ingen ønsker å møte ham på gata igjen snart, sier Selbekk.

- Vi håper at rettsprosessen nå blir ryddig, og at han ikke blir sluppet igjen på svært lenge.

Selbekk har tillit til at rapporten er grundig.

- Vi regner med at de som har laget denne rapporten har gjort en grundig og god jobb.

Ønsker ham aldri ut Trond Blattmann som leder den nasjonale støttegruppa etter 22.juli skriver i en pressemelding at de tar den rettspsykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik til etterretning, men håper at rettssaken gir en forutsigbar lang straff.  

- Dersom han ikke kan dømmes til fengselsstraff, håper vi likevel rettsprosessen vil gi oss trygghet for at han ikke kommer ut tidligere enn om han hadde blitt erklært tilregnelig av de psykiatrisk sakkyndige.  Vi som er rammet ønsker ikke at Behring Breivik skal kunne få mulighet til å skade samfunnet igjen, sier han.

- Vi ser fram til å få rettsprosessen konkludert, og håper det blir en ordentlig og ryddig prosess som gir oss trygghet for at gjerningsmannen ikke kommer ut i samfunnet, sier Blattmann.