Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi regner med omkring 300 julegavemysterier i år

To detektiver håper at Dagbladets lesere kan løse flere av mysteriene hos Postens Godssenter på Alnabru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Med bare få dager igjen til jul, er mange julegaver sendt med posten, til nære og fjerne steder. Hver dag er omkring 200 000 gaver innom Postens Godssenter på Alnabru. Ikke alle gavene har den nødvendige informasjonen for å kunne sendes videre, og da blir de levert til julegavedetektivene. 

Joachim Madsen, en av Postens to julegavedetektiver for bortkomne julegaver, forteller at de like før Dagbladet ringte hadde hatt en «lang samtale med en gammel dame i Nord-Norge om en forsendelse til USA».

- Hun hadde sendt en eske med gaver, men på vei fra Nord-Norge til USA hadde esken åpnet seg, og flere av gavene hadde falt ut. Det var de mistede gavene vi fikk inn her, med til- og fra-lappene på. Resten av esken hadde kommet frem til USA, men med færre gaver enn det som var meningen, sier Madsen til Dagbladet.

- Ba til Gud Også Åse Lerfald, Madsens kollega, henviser til denne historien da Dagbladet spør henne om noe som har gjort spesielt inntrykk.

De bortkomne gavene var plagg den 91 år gamle kvinnen hadde strikket til barn og barnebarn i USA. Før pakkene ble sporet opp, hadde hun fått vite at det hadde vært innbrudd i vekselsbeholderen der pakkene var.

- Den gamle damen hadde bedt til Gud om at de andre pakkene måtte komme til rette, at bandittene ikke ville beholde dem. I dag fikk hun en telefon om at de var sporet opp hos oss. Hun ble så rørt og glad da vi ringte henne, sier Lerfald til Dagbladet.

Heldigvis ble gavemysteriet løst, da Madsen og Lerfald gikk ut med den informasjonen de hadde i tillegg til navn. Også i fjor skrev Dagbladet om detektivene og den jobben de gjør for at julegavene skal finne riktige eiere. Dagbladets julegavedatabase med opplysninger om hver bortkomne julegave ble da viktig i detektivarbeidet.

Så langt i år er det 32 gavemysterier av «den vanskelige sorten», som betyr at de har få eller ingen ledetråder til hvem avsender eller mottaker er. Ellers pleier detektivene å ta utgangspunkt i geografiske områder, søke opp folk på Facebook, søke i egne interne mottakssystemer og spørre kolleger hos Posten, i tillegg til å tipse diverse medier om julegavene. Det hender også at de velger å ringe alle som heter det samme innenfor et avgrenset område.

- 300 julegavemysterier i år Så langt denne førjulstiden har detektivene greid å løse åtte julegavemysterier, fordi de har hatt sporingsnummer og har hatt noen geografiske koblinger. Madsen forteller at de regner med å få inn totalt 300 julegavemysterier i år, og at de regner med å kunne løse omkring 200 av dem.

Lerfald har etterforsket julemysterier i 11 år, og Madsen har etterforsket i 6 år. Madsen husker spesielt én historie veldig godt, fordi den strakk seg over to juleperioder.

- Jeg brukte to juleperioder på å lete etter to små barn. Det første året var de ett og fem år, og vi visste at avsender bodde i området rundt Ski, men selv med veldig tung etterlysning greide jeg aldri å få tips som førte frem, forteller Madsen til Dagbladet. 

Vendepunktet kom imidlertid jula etterpå, og ga Madsen minner han husker godt.

- Da fikk jeg et tips fra sidelinjen, og det viste seg å føre til en løsning. En gammel tante hadde sendt julegaver til søsteren sine barn, og det ble en såpass spesiell begivenhet at jeg valgte å dra til avsender i Ski. Hun hadde sendt barna en opptakerleke med en personlig beskjed fra henne i leken, men i løpet av året hadde leken gått tom for batteri. Så da byttet vi det, og jeg ned til mottaket på Sørlandet og leverte gaven til to små barn og deres familie, sier Madsen til Dagbladet.

- Det aller viktigste for oss er at ingen julegaver som burde vært under et juletre, er hos oss i stedet. Man blir så involvert i slike historier, sier Lerfald til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media