Vi reiser som aldri før

Bankenes kraftige renteoppgang har foreløpig ikke fått folk til å avbestille vinterens sydenferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Charterbransjen opplever et rush av værsyke nordmenn som vil til sommer og sol. Bil- og båtbransjen derimot merker allerede at salget er i ferd med å stoppe opp.

- Vanligvis merker vi raskt at folk får dårlig råd, men så langt er det ikke noe som tyder på at folk dropper ferien på grunn av økte renteutgifter. Det virker som om det dårlige været i Sør-Norge betyr mer enn renteoppgangen når folk bestiller sin sydenferie, sier salgssjef Svein Erik Bjørheim i Saga Solreiser til Dagbladet.

De tre store turoperatørene melder om stor pågang fra solhungrige nordmenn, og så langt har salget slått alle rekorder. Alle melder om en økning på 20 prosent, sammenliknet med i fjor.

Nedgang

Derimot regner turoperatørene med en nedgang i salget av sommerferier neste år, dersom rentene holder seg på et høyt nivå.

- De gruppene som er mest utsatt for renteoppgangen, er småbarnsfamilier og folk i etableringsfasen. Og mange av disse er våre sommergjester. Derfor er vi svært spente på hvordan sommersalget vil ta av når vi legger det ut i september. Her vil vi følge tendensen nøye, og vi vil være klare til å justere våre program dersom folk velger å bli hjemme på grunn av strammere økonomi, sier administrerende direktør Petter Asperud i Ving til Dagbladet.

Utflating

Selv tror han bransjen vil få en utflating i etterspørselen. Også Star Tours toppsjef, Frode Hansen, tror markedet er i ferd med å flate ut.

- Det er for tidlig å si noe om dette nå. Fortsatt er det rekordstor etterspørsel, men jeg tror nok ikke at veksten neste år vil bli så stor som vi trodde for noen uker siden, sier han.

I motsetning til turoperatørene har bil- og båtbransjen allerede merket tilbakeholdenhet blant kundene. Mange båt- og bilforhandlere melder nærmest om bråstopp i salget etter bankenes rentesjokk.