BARNESOLDATER: De sørafrikanske soldatene er rystet over møtene med opprørernes barnesoldater. - Vi reiste ikke hit for å drepe barn. De gråt og ropte på mødrene sine, sier en sørafrikansk fallskjermjeger. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpix
BARNESOLDATER: De sørafrikanske soldatene er rystet over møtene med opprørernes barnesoldater. - Vi reiste ikke hit for å drepe barn. De gråt og ropte på mødrene sine, sier en sørafrikansk fallskjermjeger. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpixVis mer

- Vi reiste ikke hit for å drepe barn. De gråt og ropte på mamma

Sørafrikanske fallskjermjegere havnet midt i opprøret i Den sentralafrikanske republikk. - Vi ble løyet rett i trynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørsalliansen Seleka har tatt makten i Den sentralafrikanske republikk etter et blodig statskupp.

President François Bozize rømte landet da krigerne inntok hovedstaden Bangui forrige helg.

200 sørafrikanske elitesoldater havnet midt i opptøyene. Både president Bozize og soldatene selv ba om bistand hjemmefra, men Sør-Afrikas president Jacob Zuma ville ikke sende flere styrker.

Sto alene Sør-Afrika har siden 2007 hatt en symbolsk styrke på 26 soldater i landet. Styrken var nå økt til 298 etter at risikonivået økte i det lutfattige landet. Men hva soldatene faktisk har foretatt seg har ikke vært kjent.

Pressen har spurt om hvilke motivasjoner landet faktisk hadde for å ha soldater i det gjennomkorrupte landet. Mail & Guardian avslørte nylig diskutable, sørafrikanske forretningsinteresser i Den sentralafrikanske republikk.

RAIDET: Slik så kontoret til president Bozize ut etter at opprørerne hadde raidet palasset. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpix
RAIDET: Slik så kontoret til president Bozize ut etter at opprørerne hadde raidet palasset. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpix Vis mer

De 298 ble stående alene i en omkring 13 timers intens skuddveksling mot anslagsvis 3000 opprørere, da kampen om Bangui brøt ut. 13 av soldatene ble drept i kampene, noe som har satt både president Zuma og ledelsen i den sørafrikanske hæren under press.

Og i en større reportasje i den seriøse sørafrikanske avisa The Times i dag har flere av de sørafrikanske elitesoldatene gitt et rystende intervju.

- Drepte barn Barnesoldater er et kjent fenomen i flere land i Afrika. Og de sørafrikanske soldatene sier de etter kampene innså at en rekke opprørere var barn og tenåringer.

- Først etter at skytinga hadde gitt seg at vi så at vi hadde drept barn, sier en fallskjermjeger til The Times.

- Vi reiste ikke hit for å drepe barn. De gråt og ropte på hjelp, noen ropte på mamma.
 
- Vi drepte smågutter og tenåringer som burde vært på skolen, sier en annen elitesoldat.

TAR AVSTAND: En Seleka-opprører fotografert i Bangui. Den afrikanske union (AU) har suspendert Den sentralafrikanske republikk og har innført sanksjoner, mens FNs sikkerhetsråd fordømte kuppet. USA varslet at bistand for 2,2 millioner dollar kan bli holdt tilbake. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpix
TAR AVSTAND: En Seleka-opprører fotografert i Bangui. Den afrikanske union (AU) har suspendert Den sentralafrikanske republikk og har innført sanksjoner, mens FNs sikkerhetsråd fordømte kuppet. USA varslet at bistand for 2,2 millioner dollar kan bli holdt tilbake. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpix Vis mer

Det sørafrikanske forsvarsdepartementet har gitt langt mer nøkterne uttalelser etter hendelsen, og nøyer seg med å si at de 13 drepte soldatene døde for en verdig grunn.

- Ble forrådt Sørafrikanerne hevder de lokale soldatene som de hadde trent i flere år vendte seg mot dem da det begynte å koke på slagmarken.

- Vi hadde hørt at opprørere bare var pøbler og ingenting å bry seg om. Vi ble løyet rett i trynet, sier en opprørt soldat til The Times.

Det har i flere internasjonale medier også kommet fram at flere soldater i den offisielle sentralafrikanske hæren sluttet seg til opprøret mot president Bozize.

- Vi trodde hæren skulle hjelpe oss. Men de var de første til å flykte. Da de første skuddene ble avfyrt bare stakk de. Og da det virkelig ble hett var det de samme idiotene som vi hadde trent, som begynte å drepe oss, sier en sørafrikansk fallskjermjeger.

Svært urolig Desperate innbyggere har tydd til plyndring for å skaffe seg mat og drikke i det som lenge har vært et av verdens fattigste land. Opprørslederne har slått hardt ned på plyndringen.

TOK MAKTA: Den sentralafrikanske republikks selverklærte president Michel Djotodia (t.v.) sammen med sin utpekte statsminister  Nicolas Tiangaye i Bangui. Foto: Reuters / Alain Amontchi / NTB scanpix
TOK MAKTA: Den sentralafrikanske republikks selverklærte president Michel Djotodia (t.v.) sammen med sin utpekte statsminister Nicolas Tiangaye i Bangui. Foto: Reuters / Alain Amontchi / NTB scanpix Vis mer

Den selverklærte presidenten Michel Djotodia ventes ifølge NTB å danne en ny regjering etter at han kunngjorde at han vil styre ved dekret fram til nyvalg om tre år.

I kveld meldes det imidlertid at Djotodia - i tillegg til å sette seg selv inn som president - har innsatt seg selv som forsvarsminister.

Reagerer Ifølge UNICEF er 600 000 barn over hele landet direkte berørt av konflikten.

Allerede før kuppet led over 13 000 sentralafrikanske barn av alvorlig under- og feilernæring, ifølge UNICEF. Den afrikanske union (AU) har ifølge NTB suspendert landet og innført sanksjoner, mens FNs sikkerhetsråd fordømte kuppet.

USA har varslet at bistand for 2,2 millioner dollar kan bli holdt tilbake.

FÅR KJEFT: Sørafrikanske soldater fotografert i Bangui i januar. Nå lurer sørafrikanerne på hva som har vært motivasjonen til å ha soldatene i landet. Foto: Reuters / Luc Gnago / NTB scanpix
FÅR KJEFT: Sørafrikanske soldater fotografert i Bangui i januar. Nå lurer sørafrikanerne på hva som har vært motivasjonen til å ha soldatene i landet. Foto: Reuters / Luc Gnago / NTB scanpix Vis mer