- Vi reiste ikke hit for å drepe barn. De gråt og ropte på mamma

Sørafrikanske fallskjermjegere havnet midt i opprøret i Den sentralafrikanske republikk. - Vi ble løyet rett i trynet.

BARNESOLDATER: De sørafrikanske soldatene er rystet over møtene med opprørernes barnesoldater. - Vi reiste ikke hit for å drepe barn. De gråt og ropte på mødrene sine, sier en sørafrikansk fallskjermjeger. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpix
BARNESOLDATER: De sørafrikanske soldatene er rystet over møtene med opprørernes barnesoldater. - Vi reiste ikke hit for å drepe barn. De gråt og ropte på mødrene sine, sier en sørafrikansk fallskjermjeger. Foto: AFP / Sia Kambou / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Opprørsalliansen Seleka har tatt makten i Den sentralafrikanske republikk etter et blodig statskupp.

President François Bozize rømte landet da krigerne inntok hovedstaden Bangui forrige helg.

200 sørafrikanske elitesoldater havnet midt i opptøyene. Både president Bozize og soldatene selv ba om bistand hjemmefra, men Sør-Afrikas president Jacob Zuma ville ikke sende flere styrker.

Sto alene Sør-Afrika har siden 2007 hatt en symbolsk styrke på 26 soldater i landet. Styrken var nå økt til 298 etter at risikonivået økte i det lutfattige landet. Men hva soldatene faktisk har foretatt seg har ikke vært kjent.

Pressen har spurt om hvilke motivasjoner landet faktisk hadde for å ha soldater i det gjennomkorrupte landet. Mail & Guardian avslørte nylig diskutable, sørafrikanske forretningsinteresser i Den sentralafrikanske republikk.

De 298 ble stående alene i en omkring 13 timers intens skuddveksling mot anslagsvis 3000 opprørere, da kampen om Bangui brøt ut. 13 av soldatene ble drept i kampene, noe som har satt både president Zuma og ledelsen i den sørafrikanske hæren under press.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer