Vi ribbes for ribbe

STAVANGER (Dagbladet): Tidlig vinter og underpriset kjøtt gjør at ribba selger som svint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn flesker til og kjøper ribbe som aldri før. For første gang på flere år må vi ha svenskehjelp for å få nok juleribbe her i landet. Coop-kjeden har alene solgt 500 tonn allerede, og Norsk Kjøtt tror vi må importere flere hundre tonn ribbe fra Sverige for å ha nok til jul. - Tidligere har vi importert så mye som 100 tonn på ett år, og andre aktører er større enn oss på dette. Norge kan komme til å importere flere hundre tonn også til denne jula, sier Trygve Brandrud. Han er konserndirektør i Norsk Kjøttsamvirke, som nå har bedt myndighetene om å åpne grensene for svensk ribbe til jul.

Ekstremt

Alt tyder på at Statens landbruksforvaltning neste uke gjør vedtak om å slå et midlertidig hull i den høye tollmuren, slik at svensk importribbe kommer ned på samme prisnivå som den hjemlige.Det er flere årsaker til at vi etter all sannsynlighet går i manko på sideflesk i år. Tidligere tiders overproduksjon er borte, og kjøttindustrien er blitt stadig mer strømlinjeformet og ferskvareorientert. Dermed blir det vanskeligere å ta de store toppene, som for svinekjøttets del er jula. Dessuten viser erfaringen at vi pleier å ta ribbesesongen litt på forskudd når vinterkulda kommer tidlig. Det har virkelig slått til i år. Coop-butikkene har solgt 500 tonn ribbe bare på de to siste ukene. - Det er gledelig at så mange har funnet veien til våre butikker. Dette er ekstremt høye salgstall, sier informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop Norge.

Taper penger

Samtidig er prisene ekstremt lave. På Rema 1000 koster frossenribbe 28 kroner kiloen. Coop er en krone dyrere, og selger fersk ribbe til under førtilappen. Det er en femmer dyrere enn på Svinesund. Vanlig engrospris på ribbe er over 50 kroner kiloet. Dagligvarekjedene taper penger på hver ribbe de selger.

RIBBET FOR PROFITT: Rema selger svinebillig ribbe for å tekkes kundene. Rema og andre dagligvarekjeder selger julekjøttet til underpris for å gjøre seg attraktive for deg og meg.