- Vi rike gir altfor lite

Styrtrike Petter Stordalen ber rikfolk gi mer. Han tar selvkritikk og lover å dele mer av både sin tid - og sine penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLINDLEIA (Dagbladet): - Rikfolk bør bli rausere. Vi som har mye penger gir altfor lite, sier gründer og mangemillionær Petter Stordalen i dette eksklusive intervjuet med Dagbladet. Stordalen vil nå dele av både sin tid - og sine penger.

- Jeg synes de som har mye penger gir for lite, og gjør for lite for andre, sier Stordalen.

Inkludert ham selv.

- Og det tar jeg selvkritikk på. Så jeg blir jo nødt til å gjøre noe med det, sier han.

Men Stordalen vil ikke bare øse av sin egen pengesekk.

- Vi bør alle gi etter egen evne og egen samvittighet. En ting er å gi penger. Det er som å kjøpe avlat. Viktigere er det å bruke tid. Det er greit å gi penger til gode formål. Vi må bruke ressurser på det. Det handler mer om å være et medmenneske, og om mer enn å skrive ut en sjekk.

På spørsmål om det er konkrete prosjekter han kunne tenke seg å støtte, har Stordalen imidlertid ikke noe svar.

- Formålet behøver ikke være så viktig. Det viktigste er engasjementet, sier Stordalen. Han har nettopp avsluttet et to års engasjement i foreningen «Voksne for barn», der han har gått inn med sin kompetanse. Han satt som leder i foreningen, og klarte å snu en negativ økonomisk utvikling.

Petter Stordalen

  • Født 29. november 1962, oppvokst i Porsgrunn.
  • Gift, har to barn.
  • Er hotell- og eiendomsgründer. Stordalen har tjent seg søkkrik på kjøpesenterkjeden Sten & Strøm, samt sin stadig voksende hotellportefølje i selskapet Choice Hotels og eiendomsselskapet Sektor Eiendom.
  • Ifølge Kapital er han god for vel 600 millioner kroner.
  • Ifølge skattelikningen for 1999 er inntekten på 6123700 kroner, mens formuen er på 262128000 kroner.
Slapper av

Slik mener han at han kan bidra ut over å bare gi klingende mynt.

Dagbladet møter Stordalen ved hytta hans i Blindleia på Sørlandet. Vi slipper ikke innenfor hyttas fire vegger, det er et prinsipp. Men en tur i båten i det fantastiske sommerværet har han ingenting imot. Han har til og med smurt niste til journalist og fotograf, og byr på kaffe fra termos.

Det er her Stordalen virkelig slapper av. Mobiltelefonen er til og med uten dekning dit han tar oss med. Et bevisst valg. Det er ferie, og han vil ta vare på tida og stillheten.

Stordalen er self-made millionær, og mener tilfredsstillelsen i rikdom er å ha skapt den selv.

Han har vanskelig for å skjønne at folk kan krangle om arv . Stordalen nevner ikke navn, men det er lett å skjønne at Olsen-brødrenes rettsføljetong om malerier og milliarder kan ha startet tankerekken.

- Jeg tror ikke arv er spesielt bra. Jeg håper mine barn vil huske meg for noe annet enn at jeg bygget kjøpesentre og hotell, og har tjent mange penger. Derfor er det viktig for meg at barna mine tar sommerjobber, og viser ansvar når de blir eldre. Plukket papir og gått med aviser, sier han.

Selv ville han ikke ta over farens dagligvareforretning slik faren ønsket.

Ut av Steen & Strøm

- Tilfredsstillelsen med penger ligger i å ha tjent dem selv - at du er med på å skape noe selv. Og å lykkes med å jobbe i team.

Til slutt blir penger bare en funksjon, mener Stordalen.

- Det gir ingen tilfredsstillende følelse å sitte og se på bankkontoen. Det er som å stikke hodet i fjæra, sier han.

- Men det er lett å si når du har så mye av dem?

- Man kan bare bli mett. På ett tidspunkt er du både mett og utørst, og da er det ingen glede i å spise og drikke mer, sier han.

Den gangen han virkelig følte seg rik, var da han hadde betalt ned studielånet sitt. Da var han i slutten av tjueåra. Siden har milliardene rullet både ut og inn. Han er ifølge egne opplysninger god for nesten en milliard kroner. I år er omsetningen beregnet til tre milliarder kroner. Det er ti ganger så mye som da han og Jon Erik Brøndmo startet med hotelldrift i 1996. Det var etter at han røyk på hodet ut av Steen & Strøm etter en mye omtalt krangel med Rimi-Hagen.

- Det var i grunnen først da jeg tenkte over at jeg virkelig har mye penger. Jeg hadde nok penger til å pensjonere meg og leve godt resten av livet. Men det var ingen tilfredsstillelse i det.

- Da jeg våknet morgenen etter at jeg måtte gå, og ikke hadde ledermøte å gå til eller tall å ta meg av, merket jeg savnet etter kollegene og å jobbe.

Og det tok ikke lang tid før han var i gang igjen. Først lekte han med tanken på å bli en ren investor. Investere i aksjer og flytte penger - og tjene penger

Ville være aktive

- Men Jon Erik Brøndmo og jeg satt på Aker Brygge og diskuterte framtida. Var det virkelig dette vi ville? Og vi kom fram til at det var det ikke. Vi måtte være aktive, ikke bare flyte på verdier andre hadde skapt. Da kom vi på at vi hadde et hotell. Vi ville tilbake i operativ virksomhet, sier Stordalen.

Og det var en spesiell grunn til at de satset på nettopp hotelldrift. De var blitt advart ...

- Olav Thon og Jan Rivelsrud hadde i lang tid advart mot hotelldrift og anbefalte alle å holde seg unna. Samtidig etablerte han selv stadig nye hoteller. Her måtte det være noe muffens, sier Stordalen.

Resten er historie.

Hva er da lykken for deg?

- Det handler om de små øyeblikkene, der vi padler i kajakken i soloppgang. Det handler om de øyeblikkene da du får kontakt med deg sjøl og naturen. Om dyp mellommenneskelig kontakt. Det er den gode følelsen når du kjenner snøen under beina dine. Når du sitter i elementet, sier han.

- Men hvordan føles det å lykkes, og se at du tjener så mye penger?

- Det føles helt sinnssvakt! Du aner ikke hvor god følelsen av å lykkes er , der du visste at dette kom til å gå mens andre tvilte, sier han og tøffer i snekka si til ny avtale, og hjem til familien.

ENGASJEMENTET VIKTIG: På spørsmål om det er konkrete prosjekter han kunne tenke seg å støtte, har Petter Stordalen ikke noe svar. - Formålet behøver ikke være så viktig. Det viktigste er engasjementet, sier han. Her i snekka på Sørlandet.