VURDERER ENDRING: Barneminister Solveig Horne (Frp) vurderer endringer i barnetrygden etter en ny dom i EFTA-domstolen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VURDERER ENDRING: Barneminister Solveig Horne (Frp) vurderer endringer i barnetrygden etter en ny dom i EFTA-domstolen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Vi risikerer å bli hele Europas sosialkontor

Barneminister Solveig Horne (Frp) mener barnetrygden kan bli lagt om etter en dom i EFTA-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dom i EFTA-domstolen utvider retten til barnetrygd til også å omfatte barn i utlandet av skilte foreldre.

 - Kanskje vi må legge om hele ordningen, sier Horne til VG.

Dommen kan komme til å koste norske skattebetalere 60 millioner kroner allerede første året, hvilket tilsvarer full barnetrygd på 11.640 kroner til rundt 5.200 barn.

- Vi risikerer å bli hele Europas sosialkontor. Etter få dager i Norge vil utenlandske arbeidstakere få rett til barnetrygd. Jeg er sterkt bekymret. Denne trygdeeksporten er det helt avgjørende for oss å få stoppet, sier Horne til avisen.

Flere forslag blir nå vurdert, blant annet en modell hvor nivået på barnetrygden differensieres opp mot kostnadsnivået i landet barnet bor. En annen modell er å gjøre barnetrygden til en kommunal ytelse som forutsetter at barnet som støttes, bor i vedkommendes kommune. Behovsprøving er en annen mulighet.

- Domstolen tvinger oss til å betale ut barnetrygd også til arbeidstakere i Norge som er skilt, og som har barn i utlandet. Utenlandske arbeidstakere vil ha rett til trygd etter noen få dager i arbeid. Dersom de blir arbeidsledige og fortsetter å være jobbsøkere i Norge, vil de har krav på barnetrygd og andre velferdsytelser, sier Horne.

Hun går nå gjennom hele ordningen sammen med arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) for å se om det er mulig å tette hullet.

(NTB)