- Vi risikerer å miste frihet, ytringsfrihet og troverdighet

Tirsdag vil rusforskerne i Sirus bli en del av Folkehelseinstituttet. De gruer seg.

SNUS-KJETTER: Sirus-forskere har uttalt seg stikk i strid med de gjeldende rådene fra FHI flere ganger de siste årene. Blant annet har tobakksforsker Karl Erik Lund (bildet) flere ganger uttalt at snusbruk er en effektiv metode for å slutte å røyke og at det vil ha en positiv effekt på folkehelsa hvis folk bytter ut røyk med snus. Flere Sirus-forskere frykter for den akademiske friheten når de tirsdag blir del av FHI.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
SNUS-KJETTER: Sirus-forskere har uttalt seg stikk i strid med de gjeldende rådene fra FHI flere ganger de siste årene. Blant annet har tobakksforsker Karl Erik Lund (bildet) flere ganger uttalt at snusbruk er en effektiv metode for å slutte å røyke og at det vil ha en positiv effekt på folkehelsa hvis folk bytter ut røyk med snus. Flere Sirus-forskere frykter for den akademiske friheten når de tirsdag blir del av FHI. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ansatte ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) har fått beskjed om at helseminister Bent Høie (H) trolig gjøre dem til en del av Folkehelseinstituttet (FHI). Endringen vil trolig bli offentligjort i forbindelse med offentliggjøringen av revidert nasjonalbudsjett tirsdag i neste uke.

- I Regjeringsplattformen slår regjeringen fast at offentlig sektor skal effektiviseres. Med bakgrunn i dette har Helse- og omsorgsdepartementet gjennomgått organiseringen av den sentrale helseforvaltningen med sikte på forenkling og effektivisering. Målet er bedre utnyttelse av ressursene.  Det vil komme et forslag til endringer i organisering i Revidert nasjonalbudsjett neste uke, sier departementsråd Bjørn-Inge Larsen til Dagbladet.

Sirus-forskerne er bekymret.

Snus-dissident - Det er ingen god idé, sier Sirus-forskerne Hilde Pape og Ellen Amundsen til Dagbladet.

- I Sirus har vi full frihet til å uttale oss som forskere i media, basert på det vi kan. Det frykter vi at vi ikke vil få som en del av FHI. Jeg har jobbet der tidligere, sier Amundsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer