SLÅR TILBAKE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår tilbake mot Erna Solberg, som mener Halvorsen må gjøre mer for å hjelpe de dårligste elevene. Halvorsen mener det nå er de rødgrønne som rydder opp etter Høyreskolen som var altfor teoritung. - - Jeg snakker aldri om svake eller dårlige elever, men om svake resultater. Det er fordi mange elever har et potensial som de ikke får brukt. Vi rydder nå opp i en ungdomsskole, sier hun. Her er de to fra en helsedebatt på Lovisenberg diakonale høyskole tidligere i år. Foto: MFH / Scanpix
SLÅR TILBAKE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår tilbake mot Erna Solberg, som mener Halvorsen må gjøre mer for å hjelpe de dårligste elevene. Halvorsen mener det nå er de rødgrønne som rydder opp etter Høyreskolen som var altfor teoritung. - - Jeg snakker aldri om svake eller dårlige elever, men om svake resultater. Det er fordi mange elever har et potensial som de ikke får brukt. Vi rydder nå opp i en ungdomsskole, sier hun. Her er de to fra en helsedebatt på Lovisenberg diakonale høyskole tidligere i år. Foto: MFH / ScanpixVis mer

- Vi rydder opp etter Høyre-skolen

Kristin Halvorsen slår tilbake mot Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristin Halvorsen mener det er Høyres politikk og Erna Solbergs forståelse av gode og dårlige elever som har gjort at hun som kunnskapsminister må rydde opp etter det hun kaller Høyres «akademiserte og teoritunge» skole.

- Vi rydder opp
- Jeg snakker aldri om svake eller dårlige elever, men om svake resultater. Det er fordi mange elever har et potensial som de ikke får brukt. Vi rydder nå opp i en ungdomsskole som var altfor akademisk for altfor mange elever, sier Halvorsen og legger til:

- Jeg venter fortsatt på å høre hva Høyre mener med en mer praktisk innretning på ungdomstrinnet og de tar selvkritikk for den akademiseringen de har innført på ungdomstrinnet.

- Høyre har gjort mer variasjon og mulighet for mer praktisk læring mindre mulig. Vi rydder nå opp etter dem, legger hun til.

Halvorsen mener det er denne regjeringen som skaper en mer variert og mer praktisk rettet ungdomstrinn, og ikke Høyres tidligere kunnskapsminister.

- Vi må ha en romslig skole som treffer elevene bedre, sier hun.

- De dårligste elevene
I sin tale til sentralstyret i dag la Erna Solberg vekt på at Høyre vil myke opp den bestemmelsen i loven som gjør det mulig å nivådifferensiere undervisning, det vil si å undervise de dårligste elevene i egne grupper mye tidligere og i større grad enn hva man gjør i dag.

- Jeg vil utfordre Kristin Halvorsen til å gjøre mer i ungdomsskolen og la kommunene tilrettelegge bedre for de dårligste elevene. Utfordringen i ungdomsskolen er at vi får inn barn med ulikt utgangspunkt fordi vi ikke setter inn innsatsen tidlig nok, sa Erna Solberg til Dagbladet tidligere i dag.

Foreldrenes ambisjoner
Halvorsen mener det i beste fall vil tvinge altfor mange elever til å ta for tidlige yrkesvalg.

- Høyre vil ha permanent nivådeling gjeninnført i ungdomsskolen. Det tvinger elever til å ta yrkesvalg fra tolvårsalderen, fordi de valgene man tar skal man da bygge videre på. Vi har avviklet dette kursplansystemet fordi det var foreldrenes ambisjoner som avgjorde om man kom i kursplan en, to eller tre. Dermed var det for mange elever som lærte for lite, sier kunnskapsministeren og SV-lederen.

- Loven gir muligheter
- Dagens lovverk gir rom for nivådifferensiering i kortere perioder, nettopp for at det skal være mulig for elever å tette kunnskapshull, legger hun til. Dagens lov gir full muligheter for nivådifferensiering i kortere i perioder, nettopp for at det skal være mulig for elever å tette kunnskapshull.

Halvorsen liker heller ikke Høyres forslag om to fremmedspråk i ungdomsskolen.

- Det er i stikk i strid med de sterke ønskene fra ungdomsskoletrinnet. Derfor har vi gitt alternativer til fremmedspråk.

VIL HA NIVÅDELING: Høyres Erna Solberg vil ha mer nivådeling inn i ungdomsskolen. Kristin Halvorsen mener Høyres tidligere forsøk tvinger elevene til å ta for tidlige yrkesvalg og mener dagens regelverk åpner opp for å nivådele i kortere perioder. Foto: Morten Holm / Scanpix
VIL HA NIVÅDELING: Høyres Erna Solberg vil ha mer nivådeling inn i ungdomsskolen. Kristin Halvorsen mener Høyres tidligere forsøk tvinger elevene til å ta for tidlige yrkesvalg og mener dagens regelverk åpner opp for å nivådele i kortere perioder. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer