<strong>MOTORBRANN:</strong> Det kom indikasjoner på at det hadde utviklet seg en brann i den høyre motoren i et SAAB 34- fly like før det skulle ta av fra Flesland Flyplass ved Bergen i dag. Foto:TOR ERIK H. MATHIESEN
MOTORBRANN: Det kom indikasjoner på at det hadde utviklet seg en brann i den høyre motoren i et SAAB 34- fly like før det skulle ta av fra Flesland Flyplass ved Bergen i dag. Foto:TOR ERIK H. MATHIESEN Vis mer

- Vi så at det brant i den ene motoren

28 personer er evakuert etter indikasjon på brann i den ene motoren på et fly på Flesland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 Av Line Brustad, Leif Stang, Harald S. Klungtveit

FLESLAND (Dagbladet.no): Et fly på Flesland utenfor Bergen ble i kveld evakuert etter at piloten slo alarm om en mulig brann i flyets motor i 17.30-tida.

- Vi fikk indikasjon om en brann i motoren på et Saab 340 fly med 25 passasjerer om bord. Det er ikke bekreftet om det faktisk brant i motoren, sier lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes ved Flesland lufthavn til Dagbladet.no.

- Så brannen
Ifølge Lennart Kleppe (44) er det imidlertid liten tvil om at flyet hadde tatt fyr. Han satt helt bakers i flyet da flere av hans medpassasjerer begynte og klage over en merkelig lukt inne i kabinen.

<strong>PASSASJER:</strong>  Svømmelerer Lennart Kleppe (44) var passasjer på SAAB 34-flyet som ble evakuert på Flesland i dag. Han forteller at flere av passasjerene så flammer i den høyre flymotoren. FOTO: BJØRN BORGE/VARDEN
PASSASJER: Svømmelerer Lennart Kleppe (44) var passasjer på SAAB 34-flyet som ble evakuert på Flesland i dag. Han forteller at flere av passasjerene så flammer i den høyre flymotoren. FOTO: BJØRN BORGE/VARDEN Vis mer

- Og så så vi at det brant i den ene motoren. Vi så faktisk at det slo ut flammer på høyre side, sier han til Dagbladet.no.

Det var 25 passasjerer og tre besetningsmedlemmer om bord i flyet. Alle de 28 personene skal nå være i god behold i et av terminalbyggene og blir tatt hånd om av helsepersonell.

Ingen fysisk skadd
- Det er nok en del som er rystet, men vi har ikke fått melding om at noen er fysisk skadd, opplyser operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Han opplyser at flyet nå er skumlagt, men hendelsesforløpet er foreløpig uklart. Brannvesenet i Bergen sendte ti biler til flyplassen da den dramatiske meldingen kom, ifølge Bt.no.

Det 33 seters passasjerflyet skulle fra Bergen til Skien lufthavn Geiteryggen, en rute som er operert av det svenske selskapet Avitrans på oppdrag for Vildanden.

Panikk

Lennart Kleppe forteller at det brøt ut panikk blant flere av passasjeren de da brannen var et faktum.

- Kapteinen ropte til oss at vi skulle evakuere. Døra på høyre side ble åpnet, og vi kom oss raskt ut. mange var redde, noen gråt, forteller han, som selv var en av de siste som kom seg av flyet.

- Jeg var blant de siste som gikk av, og selvom jeg forsøkte å være rolig, kjente jeg godt pulsen slå, forteller han.

- Alt gikk så fort
Student Nina Kvalheim (23) sier hun er litt skjelven etter å ha evakuert et fly på Bergen lufthavn Flesland i kveld, men hun vil likevel fly med et annet fly hjem til Skien seinere i kveld.

<strong>INDIKASJON OM BRANN:</strong> 
Lufthavnsjef Dag Aksnes var glad det gikk bra da mannskapet på et Saab-fly som skulle ta av fra Flesland og fly til Skien, fikk indikasjon på motorbrann. Passasjerene ble evakuert, men heldigvis ingen ble fysisk skadd.
 Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
INDIKASJON OM BRANN: Lufthavnsjef Dag Aksnes var glad det gikk bra da mannskapet på et Saab-fly som skulle ta av fra Flesland og fly til Skien, fikk indikasjon på motorbrann. Passasjerene ble evakuert, men heldigvis ingen ble fysisk skadd. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

- Alt gikk så fort. Vi visste ikke riktig hva som var feil, mente tenkte det måtte være noe alvorlig. Det var selvfølgelig dramatisk. Jeg er fremdeles litt skjelven, sier hun.

Etter evakueringen ble alle passasjerene tatt inn til restauranten på helikoptertterminalen. Dit kom helsepersonell fra Bergen legevakt, politi og daglig leder Harald Gjone fra selskapet Vildanden A/S, som arrangerer reiser mellom Bergen og Skien. Det norske selskapet leier fly og mannskap fra det svenske selskapet Avitrans.

- Vi fikk god oppfølging med informasjon og servert deilig mat. De som ønsket å bli med til legevakten i Bergen for å snakke mer med helsepersonell, fikk tilbud om det. Jeg ønsker selv å reise hjem til Skien seinere i kveld, og venter på at selskapet skal få tak i en annen maskin, sier Nina Kvalheim.

Kortslutning
Sjef for Avitrans Nordic, Mikael Wangdahl, forteller til Dagbladet.no at brannen startet etter at avisningssystemet i den høyre motoren kortsluttet.

- Dette er noe som skjer svært sjeldent, sier han.

Wangdahl presiserer at brannen ikke kunne utviklet seg til å bli livstruende for passasjerene.

<strong>SKJELVEN:</strong>: 
Nina Kvalheim (23), student fra Skien, var en av passasjerene som ble evakuert fra et fly på Flesland hvor det var indikasjon på motorbrann søndag. Hun var "shaky" etter opplevelsen, men har det bra og er ikke mer skremt enn at hun stadig vil fly fra Bergen til Skien.
 Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
SKJELVEN:: Nina Kvalheim (23), student fra Skien, var en av passasjerene som ble evakuert fra et fly på Flesland hvor det var indikasjon på motorbrann søndag. Hun var "shaky" etter opplevelsen, men har det bra og er ikke mer skremt enn at hun stadig vil fly fra Bergen til Skien. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

- Brannen var av en type som ikke ville spredd seg. Det hadde ikke vært farlig om flyet hadde vært i lufta da kortslutningen skjedde. Man kunne da slått av den ene motoren og landet med bare den andre, sier han.

- Hele den høyre luftinntaket på flyet vil nå skiftes ut, opplyser han.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 17.31.

<strong>AMBULANSE:</strong> 
Søndag ettermiddag fikk mannskapet på et Saab-fly som skulle ta av fra Flesland og fly til Skien, indikasjon på motorbrann. Passasjerene ble evakuert, heldigvis var det lite behov for ambulanser, ingen ble fysisk skadd.
 Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
AMBULANSE: Søndag ettermiddag fikk mannskapet på et Saab-fly som skulle ta av fra Flesland og fly til Skien, indikasjon på motorbrann. Passasjerene ble evakuert, heldigvis var det lite behov for ambulanser, ingen ble fysisk skadd. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer