«Vi så for oss et monster, en Thomas Quick-skikkelse, så er det altså disse to.»

KRISTIANSAND (Dagbladet): De to drapssiktede utviklet et fellesskap som ingen andre fikk innsyn i. På mange måter forble de barn, forteller mange kilder til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fysisk utviklet de seg normalt, men ikke mentalt. De lekte med småbarn, oppførte seg som småunger og fant stadig på rampestreker som er typisk for langt yngre, sier bekjente.

Utad skjøttet de sine jobber prikkfritt. Tidlig opp om morgenen, på sykkel inn til byen, det var aldri noe å utsette på deres oppførsel i arbeidslivet. Derfor får de også gode skussmål fra kolleger og arbeidsgivere.

- Viggo gjorde mer enn forventet, han var pålitelig og stilte alltid opp når noen var sjuke, forteller arbeidskolleger.

Likevel fant de to seg ikke helt til rette i arbeidslivet. Viggo jobbet på søppelbil, men sluttet og begynte i malerlære et par uker før han ble pågrepet.

Jan Helge sto i oppvasken på danmarksbåten MS «Silvia Ana» i sommer, før han begynte i bakerlære ved Grim konditori. Sist fredag ble han bedt om å slutte der, ingen av de ansatte vil kommentere arbeidsforholdet.

«Vi går ikke Viggo-veien»

Hjemme på Eg kunne Viggo og Jan Helge leve ut sitt andre jeg. Viggo kunne være en plageånd, Jan Helge jattet med.

Unger på Eg ville helst ikke gå «Viggo-veien», som veien forbi bunkersen ble kalt. Det var aldri godt å vite hva Viggo fant på.

- Kameraten min ble puttet i et søppelspann av dem, det var stygt gjort, sier en tenåring til oss.

Andre forteller at de to også kunne rekke fram en hjelpende hånd.

- Ingen er bare en drittsekk, forklarer en nabo. Men det var om å gjøre å ikke legge seg ut med Viggo, ikke tirre ham.

- Helt normale gutter, som kunne ta i et tak når det var behov for det, forteller ei eldre dame til oss.

Plaget småjenter

Alle legger vekt på at Viggo var den som alltid tok initiativ.

- Jan Helge så blygt ned i asfalten når jeg møtte ham aleine. Var han sammen med Viggo, kunne også Jan Helge hilse og smile, forteller en ungdom som kjente dem perifert.

- Han diltet bare etter, alltid, er karakteristikker som brukes om den yngste av de drapssiktede. Ingen kan beskrive episoder der 19-åringen opptrådte truende, utagerende eller søkte bråk. Heller gjemte han seg bort i en krok og fulgte lydig 21-åringen.

- Vet du, de kuttet nesten over et slengtau som noen jenter lekte med, det var bare fliser som holdt tauet sammen. Tauet kunne fort ha røket mens jentene hoppet, og det kunne ha gått galt. Da fikk Viggo en skikkelig overhøvling av en av naboene, får vi høre på Eg.

Begge har bodd sammen med sine foreldre, Viggo har to eldre brødre som har flyttet ut, Jan Helge har ei yngre søster. Familiene er selvsagt sønderknust over det som har rammet dem som et jordskjelv, men de skal også vite at bomiljøet føler med dem. Flere kommer til Dagbladet og uttrykker fortvilelse over familienes situasjon, særlig har de medfølelse med den unge jenta som plutselig får all brutalitet i fanget.

Spøkte med DNA-testene

Ennå er det noe uvirkelig over drapssiktelsen.

- Vi så for oss et monster, en Thomas Quick-skikkelse, så er det altså disse to, sukker én.

Begge har snakket om og fordømt barnedrapene i samtale med andre. Viggo kunne også spøke med politiets interesse for ham. Han måtte i flere avhør og var blant de første som måtte avgi spyttprøve for DNA-testing.

- Nå må du nyte din siste dag i frihet, lød fleipen fra en kamerat den dagen resultatet av DNA-testene kom. Viggo ble litt forlegen, men fleipet det bort - få timer seinere var han arrestert.

Som oftest gikk de to kameratene i militærklær, gjerne kamuflasjedrakter. De kunne oppholde seg i bunkersen like ved Viggos bolig, eller de lekte i Baneheia.

- Vi så dem lekeslåss som småunger, forteller naboer.

Aldri hatt kjærester

Ingen vi møter kan huske at de så Viggo eller Jan Helge i lag med jenter. Ingen tror de noen gang har hatt en kjæreste. Men Viggo skal flittig ha handlet gutteblader på Statoil-kiosken.

Politikk interesserte dem ikke noe særlig.

- Men Viggo likte nok ikke utlendinger, sier en venn.

- Viggo kunne også plystre etter samboeren min, til og med rive henne lett i håret, sjøl om han ikke kjente henne. Jeg blir skjelven når jeg nå tenker på hva han kan ha vært med på, sier en ung nabo.

Alle vi møter på Eg fordømmer drapshandlingene som grusomme og fryktelige, men det er lite hevnlyst å spore. Folk stoler på domstolene og ber om at gjerningsmennene får en streng straff. Ingen kan tenke seg at de to drapssiktede noen gang kan vende tilbake til et normalt liv i et bomiljø som har vært så trygt og fredelig inntil sjokket smadret idyllen sist onsdag.

VIGGO KRISTIANSEN :Han var sjefen, dominerende og bråkete, av og til bøllete, men også hjelpsom og snill.
JAN HELGE ANDERSEN :Han var beskjeden, taus og nærmest selvutslettende, og tett knyttet til Viggo.