- Vi så ingen biler

Eksperter etter inspeksjon av Hanekleivtunnelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDE/OSLO (Dagbladet.no:) Siste: Det uskadde nordgående løpet i Hanekleivtunnelen blir åpnet for trafikk i løpet av ettermiddagen. Trafikk begge veier vil gå gjennom dette løpet.

To geologer og seks andre fra Statens vegvesen er nettopp kommet ut etter to timer med inspeksjon i tunnelen og kan fortelle at raset er begrenset til ett lite område.

- Vi har ikke sett noen biler, sier sier distriktssjef i Vegvesenet Vestfold, Roar Gärtner til Dagbladet.nos reportere på stedet kort tid etter at han har kommet ut fra tunnelen. samtidig understreker han at man fortsatt ikke kan utelukke at det er noen under rasmassene.

Eksperter fra Statens Vegvesen gikk inn for å sjekke forholdene etter raset i Hanekleivtunnelen i går kveld.

- Nordgående løp ser bra ut, sier Gärtner. Han legger til at de i løpet av dagen vil gjøre en vurdering på om det skal åpnes for trafikk igjen  i denne delen av tunnelen. Sannsynligheten for at det nordgående løpet av tunnelen åpenes, er stor.

- Raset er begrenset

Gärtnerkan fortelle at raset er forårsaket av at en sone på mellom to og fem cm leirmineral langs en glatt sprekk,  har gått ut. Dermed raste det i en bredde på mellom 1,5 og tre meter bredt og en høyde på to til fem meter.

Ettersom raset er begrenset til et mindre område, ville trolig inspektørene ha oppdaget det om det var noen biler inne i rasområdet. Likevel utelukkes det ikke at det kan være noen der. Og senere i dag vil Statens vegvesenet gå inn sammen med politiet for å undersøke rasområdet igjen.

- Vi så ingen biler

- Helt klart urovekkende

Informasjonssjef Kjell Hauge ved Norges Geotekniske Institutt er bekymret over at vi opplever nok et ras i en tunnel, i kjølvannet av raset i Oslofjordtunnelen i 2003.

- Så nær som alle ras i tunneler skyldes dårlig sikring. Etter ulykken i Oslofjordtunnelen ble det beordret inspeksjon av alle tunneler i Stor-Oslo, sier Hauge til Dagbladet.no og utdyper:

- Det er helt klart urovekkende at vi opplever nok et tunnelras. Slike ulykker kan få katastrofale følger, sier Hauge til Dagbladet.no. 

Trolig ingen innesperret
Politiet har så langt ikke fått noen meldinger om savnede.

- Det er ingenting som tyder på at det hverken er biler eller mennesker fanget i tunnelen, sier Gärtner.

Etter at politiet i går ble varslet om raset rett før klokken 23, måtte de flere ganger i løpet av natten avbryte leteaksjonene i Hanekleivtunnelen av frykt for flere ras. Tunnelinngangene er sperret av. Kjørende bes ta vegen om den gamle E18.

- Vi skal se på alle data fra byggingen av tunnelen. Alle disse vurderingene må vi komme tilbake til, sier Gärtner Dagbladet.no.

Flere kilder i Vegvesenet varsler full gjennomgang av byggingen og vedlikeholdet av Hanekleivtunnelen, der det først ble meldt om ett ras som dekket 25 meter av sørgående løp. Utover natten hørtes det buldring fra tunnelløpet, og hjelpemannskaper har ikke nådd fram til eventuelle ofre.

Stengt forrige uke

Lite tyder på at noen er innesperret i tunnelen, da politiet ennå ikke har fått inn noen meldinger om savnede.

Dersom politi og hjelpemannskaper finner ofre, overlevende eller døde, vil dette bli en politisak.

- Det er et spørsmål om ansvar for ulykken. En slik prosess er langvarig, sa operasjonsleder Knut Larsen i Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.no i morges.

Vitner Dagbladet.no har vært i kontakt med forteller at det ble utført vedlikeholdsarbeid i taket og at sørgående tunnelfelt var stengt forrige uke. Dette har ikke vært mulig å få bekreftet fra Vegvesenet.

ROAR GÄRTNER: Distriktssjef i Vegvesenet Vestfold, Roar Gärtner snakker med Dagbladet.no rett etter at han har vært inne i rasområdet.
KOM UT: Etter omlag to timers undersøkelser inne i tunnelløpene kom geologene og ekspertisen fra Statens Vegvesen ut.