SVOGER: Dagbladet møtte svogeren til Orlando- terroristen Omar Mateen. Svogeren har tidligere bodd i Norge. I videoen snakker han om Omar, som ble terrorist over natten. Video: Tore Bergsaker Vis mer

- Vi så ingen tegn til at han ble radikalisert

Terroristens svoger har bodd fem år i Norge. Slik husker han sin forhatte slektning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORT SAINT LUCIE (Dagbladet): Familien til den forhatte Orlando-terroristen hadde et spesielt forhold til Norge. Svogeren bodde fem år i Norge før han møtte Omar Mateens søster og etter hvert flyttet til USA. I løpet av de fem årene lærte han seg norsk. Både søsteren og faren til terroristen reiste til Norge og sier de også ble svært glade i landet.

- Vi ville flytte til Bergen, sier svogeren da Dagbladet treffer han hjemme i et av husene som Omar tidligere bodde i.

Han vil ikke ha navnet sitt eller ansiktet publisert. At en i familien plutselig ble USAs verste våpendesperado og tok minst 49 liv er naturlig nok en enorm belastning på hele familien.

- Jeg vil kunne reise til Norge uten å bli kjent igjen som Omar Mateens slektning, sier mannen.

Bipolar

Hele USA, med FBI i spissen jakter nå på en forståelse og en forklaring på hva det var som drev Mateen.

- Vi jobber dag og natt nå for forstå hva som skjedde på veien som ledet til det dødelige angrepet, sier FBI-direktør James Comey.

Sentrale spørsmål er: Utførte han et oppdrag for IS? Var han inspirert av IS? Visste han egentlig noe særlig om de gruppene han sverget troskap til?

Omar Mateens eks-kone har sagt til flere medier at Mateen var bipolar. Svogeren klarer heller ikke å finne noen forklaring på disse spørsmålene, men har har ingen tro på at terroristen var psykisk syk.

- Omar hadde ikke mentale problemer, det tror jeg ikke. Jeg kan ikke si at han hadde problemer. Han var ikke syk og han var ingen fundamentalist. sier han.

Spørsmålet om hvor politisk skolert han virkelig var er blitt reist etter at han på telefon til nødsentralen inne fra nattklubben Pulse sverget troskap til både al-Nusra, IS og Hezbolla. Tre organisasjoner som kjemper på hver sin side av konflikten i Midt-Østen. Svogeren sier at han aldri diskuterte politikk med Omar Mateen.

- Nei, vi diskuterte film, familie og barn.

- Diskuterte dere religion?

- Nei, hvis vi diskuterte religion var det mer om hva som er riktig å gjøre. At vi skal elske gud. Vi diskuterte ikke fundamentalisme og slike ting. Hvis du lover noe til en venn, så må du gjøre det. Du må holde det du lover. Slike ting diskuterte vi, sier han.

LEGNING: Siden det brutale angrepet i Pulse nattklubb i Orlando, har det dukket opp flere teorier rundt motivet til Omar Mateen. Her svarer hans eks-kone på spørsmål knyttet til mannens legning. Video: CNN Vis mer

Gang på gang understreker han sjokket og hvor uforstålig at en man han sier var en god mann, kunne ende opp med å gjennomføre en så grusom terrorhandling.

- Vi så ingen tegn til at han ble radikalisert, sier svogeren.

Skjønner ikke

Han snakker bare pent om Omar Madeen og sier at han var en god person til tross for grusomhetene han står bak. Søndag morgen ble hele familien ble vekket av politiet på døra.

- Politiet kom her for å prate med oss, men vi trodde ikke på dem. Det var veldig vanskelig for oss de siste dagene, sier han.

- Jeg skjønner ikke hvorfor han gjorde det.

FAR: Dagbladet møtte faren til massedrapsmannen Omar Mateen, i deres hjem i Orlando. I videoen forteller Seddique Mateen om sønnen sin, og om sine tanker rundt hva som har skjedd. Vis mer