- Vi så mange alvorlige skader i hode, nakke og bryst

Norske helsearbeidere fra Røde Kors har behandlet krigsofre i Libya. Nå har sikkerhetssituasjonen tvunget dem ut av landet.

PÅ OPPDRAG: Sykepleier Liv Råd behandlet sårede i Libya på oppdrag for Røde Kors. Foto: Gratiane de Moustier/Getty Images/ICRC
PÅ OPPDRAG: Sykepleier Liv Råd behandlet sårede i Libya på oppdrag for Røde Kors. Foto: Gratiane de Moustier/Getty Images/ICRCVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN åpner for militæraksjon mot Libya og franske myndigheter opplyser om at et angrep kan være nært forestående. Også norske myndigheter varsler at de er rede til å delta i Libya-aksjon.

Dagbladet møtte sykepleier Liv Råd og anestesilege Arthur Halvorsen hos Røde Kors i Oslo i går, rett etter at de var kommet tilbake fra sitt oppdrag for organisasjonen i Libya. Der har de vært siden 27. februar, som del av delegasjonen til det internasjonale Røde Kors.

De har behandlet sårede, og gitt lokale sykehusleger kurs i krigskirurgi.

I likhet med Leger uten grenser mener Røde Kors at det nå er sikkerhetsmessig uforsvarlig å ha delegasjoner arbeidende i Kadhafis Libya.

- Da vi kom inn, opplevde vi at folk var i en slags ekstase, at de hadde fått en frihet. Stemninga var euforisk, men den har endret seg med at de militære frontene har flyttet på seg, sier Arthur Halvorsen.

Krigsskader Sammen med Liv Råd og to andre nordmenn har de utgjort teamet norske Røde Kors har bidratt med i Libya. Med base på sykehuset i Benghazi har de behandlet sårede både i Benghazi og i byen Ajdabiya.

Benghazi har 670 000 innbyggere og er hovedsete for opprørernes nasjonalråd.

- Vi har behandlet både sårede opprørere og regjeringssoldater. De skadde som kommer inn er i hovedsak menn i krigsalder med krigsskader. Vi opplevde at det lokale helsepersonellet behandlet opprørere og Kadhafis menn likt, med selvfølgelighet, sier Liv Råd.

Nordmennene ble positivt overrasket over tilstanden i det libyske helsevesenet, både når det gjelder utstyr og personell. I den tilspissede situasjonen som preger landet, mottar de ikke lenger lønn, men de jobber ufortrødent.

-  De sier de er der for å frigjøre sitt folk. Og som jeg leste på en plakat: «Dette er ingen borgerkrig. Vi kjemper for frihet». For meg sier det alt, sier Liv Råd.

Bombing Sykehusene er fylt opp av krigsskadde. Planlagte operasjoner er for stor del avblåst for å opprettholde kapasitet til å motta nye krigsofre. Bombing har i stor grad overtatt for det som startet som en bakkekrig.

- Opprørere har hevdet at Kadhafis soldater skyter for å drepe, og rapporterer om skuddskader mot hode, bryst og armer. Hva kan dere si om det?

- Opprørerne ville gjerne ta oss med inn på likhusene. De ville ha oss til å ta bilder. Vi så skader i hode, nakke og bryst, sier Råd.

- Vi har sett veldig mange alvorlige skader i hode, nakke, bryst og mage. Men med bombingen har også skadebildet forandret seg, sier Halvorsen.

- Kadhafis regime har hevdet at de er i ferd med å ta kontroll i store byer som Benghazi. Hva er deres inntrykk?

- Dette er ikke noe vi vet noe om, men folk har sagt til oss at Kadhafi mangler bakkestyrker til å holde store byer. Om dette stemmer, vet jeg ikke, sier Liv Råd.

Frykter blodbad Nordmennene er bekymret over hva som kan skje i Libya i tida framover.

- Utrolig mange journalister dro fra Libya forrige fredag og lørdag. Det kan sikkert skyldes både sikkerhetssituasjonen og katastrofen i Japan. Resultatet er at det er få tilbake i Benghazi som kan gi god informasjon derfra, sier Arthur Halvorsen.

Røde Kors har et nytt team klart til å rykke inn i Libya så snart situasjonen tillater det. De samarbeider med Libya Røde Halvmåne som de har utstyrt med mat som rekker til 15000 mennesker i en måned, og de har preposisjonert medisinsk utstyr på ulike sykehus.

De sivile tapene har til nå vært små, men befolkningen er sterkt preget av situasjonen.

- Vi har sett en tendens til at gravide kvinner spontanaborterer mer enn normalt, trolig på grunn av stress, sier Liv Råd.

I Libya er tre millioner mennesker gjestearbeidere. Det utgjør omtrent halvparten av befolkningen. Mange av disse har nå flyktet over grensa til Tunisia.

- 140 000 mennesker har allerede flyktet over grensa, sier utenlandssjef Leni Stenseth i Røde Kors. Organisasjonen bistår flyktningene så godt de kan.

Også over grensa til Egypt har mange flyktet. Dette er stort sett egyptiske gjestearbeidere som drar hjem.

PÅ JOBB: Sykepleier Liv Råd behandlet sårede i Libya på oppdrag for Røde Kors. Foto: Gratiane de Moustier/Getty Images/ICRC
PÅ JOBB: Sykepleier Liv Råd behandlet sårede i Libya på oppdrag for Røde Kors. Foto: Gratiane de Moustier/Getty Images/ICRC Vis mer