- Vi så på hverandre og lurte hva som skjedde

Avhørslederen om da terroristen, som tidligere hadde blendet dem, endret seg totalt. - Det var som en annen person satt foran oss.

AVHØRSLEDER: Aktor Svein Holden og politibetjent Geir Egil Løken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
AVHØRSLEDER: Aktor Svein Holden og politibetjent Geir Egil Løken. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg med på vitneforklaringene i tingretten her

(Dagbladet): Avhørsleder Geir Egil Løken vitnet i Oslo tingrett i dag.

Etter at Breivik fikk tilgang på media og den første sakkyndigrapporten (som fant ham utilregnelig), justerte han forklaringene sine kraftig, forklarte Løken.

Løken forteller om da Breivik møtte i avhør 1. og 8. mars. Det var da en annen etterforsket som ledet avhøret, men Løken fulgte med «bak speilet» underveis.

- Vi så på hverandre og lurte hva som skjedde. Det var som om det var en helt annen person som satt foran oss, sier avhørslederen, som presiserte at det var forklaringen som hadde endret seg, sa Løken.

Pompøs Breivik var da kjent med innholdet i den første sakkyndigrapporten, som konkluderte med at han var utilregnelig. Han sa rett ut i avhør at han fra nå måtte være mer defensiv. Breivik selv har i retten gjentatte ganger sagt at han i de første månedene forklarte seg på en pompøs måte.

Forsvarer Geir Lippestad presiserte i sin utspørring av Løken at Breivik allerede 18. oktober, før han fikk tilgang til medier og konklusjonen i sakkyndigrapporten ikke var kjent, sa at han hadde forklart seg pompøst tidligere.

Løken fortalte i retten om hva Breivik sa om Knights Templar og organisasjonens omfang på ulike stadier etter pågripelsen, og at terroristens beskrivelser av omfanget modererte seg kraftig etter hvert som høsten skred fram.

Avhørslederen skisserte opp hvilke muligheter Breivik kan ha hatt til å justere utsagnene sine, gjennom medie- og brevtilgang, samt kontakten med de første psykiatrisk sakkyndige og rapporten deres.

Justeringer Avhørslederen beskrev hvordan Breivik, etter hvert som tida gikk og medie-, brev- og besøksforbudet ble opphevet, justerte sine forklaringer.

- I mars fortalte han at han bevisst hadde tonet ned framstillingen av Knights Templar. Da beskrev han organisasjonen som bitteliten (i motsetning til i begynnelsen, da han hevdet det fantes flere hundre medlemmer i en rekke land).

Løken redegjorde for Breiviks bruk av begrepet borgerkrig:

- På Utøya sa Breivik ni ganger at Norge er i borgerkrig. Dagen etter sa han at det var starten på en borgerkrig. Den 22.11.2011 sa han at de anser konfliktene i Europa som en lang borgerkrig som vil vare i 70 år, sier Løken.

Borgerkrig? Seinere skal Breivik ha sagt at det ikke er en borgerkrig, men i fase 1, opplyste avhørslederen.

Løken sa at avhørerne har oppfattet terroristen som tålmodig og utholdende.

- Han har forholdt seg til oss på en skikkelig måte. Han er oppmerksom og høflig, og har et godt og sammenhengende språk. Han har også omsorg for andre i avhørsrommet. Han kunne være bekymret for om vi ble slitne, sa Løken.

Løken sa at Breivik i avhørssituasjonene hadde vist både humor og selvironi.

- Han spøker ikke med saken eller sine offer, men spøker ofte med seg selv, og med den psykiatriske erklæringen. Humoren passet inn i situasjonen, sa Løken, som beskrev tiltalte som en mann med detaljfokus, men som ikke er så oppmerksom på de overordnede tingene.

- Vi fikk inntrykk av at han ønsket å være flink og gjøre en god jobb i samtalene med oss, sa Løken, som sa at dette ble en utfordring for politiet, fordi Breivik da kunne bli lett å lede.

Forfengelig Avhørslederen beskriver Breivik som forfengelig, noe også hans venner gjorde i retten tidligere denne uka.

 - I avhøret 23. juli, hvor Breivik hadde på seg en t-skjorte han hadde fått av politiet, spurte han om media ville få tilgang på hvordan han så ut, sa Løken.

- Han sjekket også ofte hvordan han så ut på håret før avhør, sa han og fortalte videre:

- Han virker meget overbevist om sin egen kunnskap, og formidler dette på en overbevisende måte. I begynnelsen ble vi nesten litt blendet. Han bruker mange fremmedord, sa Løken og utdypet:

- Fremmedordene ble ofte brukt i litt rare sammenhenger. Han kan også ved enkelte anledninger fornorske enkelte ord, sa Løken og la til at avhørerne av og til følte at Breiviks kunnskap var litt overflatisk.

Wikipedia Breivik opplyste i avhør at Wikipedia var hans hovedkilde til kunnskap.

Løken sa han synes det er vanskelig å svare på om Breivik er tatt i løgn i avhør.

- Om tiltalte lyver eller om dette er hans nåværende virkelighet, eller om andre lyver, det vet vi ikke. Det samme gjelder Knights Templar. Det vi ser er kanskje at tiltalte tilpasser ting som skjer til sitt syn.