- Vi savner Berlinmuren

Hver femte tysker ønsker å gjenreise muren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn hver femte tysker skulle gjerne ha sett Berlinmuren gjenreist. Det viser en ny undersøkelse som sammenfaller med 18-års jubileet til murens fall, melder the Guardian.

Undersøkelsen, som tok i bruk tusen respondenter i alle aldre, viser at dette ønsket er like sterkt i øst som i vest.

- Savner røtter

Flertallet av tyskerne i vest foretrakk å bli i vest dersom muren skulle bli gjenreist, mens 36 prosent av tyskerne i øst foretrakk å bli boende der.

Hele 90 prosent av de tidligere øst-tyskerne mente at velferdssystemet var bedre i Øst-Tyskland enn i dagens Tyskland, og kun 3 prosent var fornøyde med hvordan det tyske demokratiet har vist seg å fungere.

Ifølge kulturhistoriker Tanja Bürgel er problemet at tidligere øst-tyskere har mistet røttene sine.

- Fordi de mangler kulturelle røtter, har veldig mange identitetsproblemer, sier Bürgel til Der Spiegel.

Lengter tilbake

LITE GJENSTÅR AV DET FREMSTE SYMBOLET FOR DEN KALDE KRIGEN: Nå tyder en ny meningsmåling på at mange tyskere savner muren og delingen av Tyskland. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters/ Scanpix
LITE GJENSTÅR AV DET FREMSTE SYMBOLET FOR DEN KALDE KRIGEN: Nå tyder en ny meningsmåling på at mange tyskere savner muren og delingen av Tyskland. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters/ Scanpix Vis mer

Berlinmuren ble først reist i 1961 for å isolere vest-Berlin fra Øst-Tyskland. Minst 125 mennesker mistet livet da de forsøkte å komme seg over til vestsiden, og muren ble etterhvert et symbol på den kalde krigen.

I 1989 ble muren revet, den kalde krigen gikk mot slutten, og Tyskland ble gjenforent. Samlingen av landet har kostet omkring 1,3 billiarder uten helt å oppnå full suksess, og mange tyskere lengter tilbake til tiden før murens fall.