PÅ VEI: I går skrev Dagbladet at tollmyndighetene på New Zealand observerte Jarle Andhøys seilbåt «Nilaya» under en observasjonsflyvning torsdag. Flyet sirklet fartøyet og utførte flere anropsforsøk, uten at de mottok noe svar, får Dagbladet opplyst fra New Zealands tollmyndigheter. Dette er tollmyndighetens bilde av «Nilaya». Foto: TOLLEN I NEW ZELAND
PÅ VEI: I går skrev Dagbladet at tollmyndighetene på New Zealand observerte Jarle Andhøys seilbåt «Nilaya» under en observasjonsflyvning torsdag. Flyet sirklet fartøyet og utførte flere anropsforsøk, uten at de mottok noe svar, får Dagbladet opplyst fra New Zealands tollmyndigheter. Dette er tollmyndighetens bilde av «Nilaya». Foto: TOLLEN I NEW ZELANDVis mer

- Vi seiler til Antarktis

Men Jarle Andhøy sier han vil se an værforholdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På gårsdagens pressekonferanse opplyste advokat Nils Jørgen Vordahl på vegne av Jarle Andhøy at han testseilet den russiskregistrerte seilbåten «Nilaya». Men på satellittelefon bekrefter Andhøy i dag overfor NRK at han nå er på vei til Antarktis.

- Vi er fem mann om bord, fire som har vært i isen tidligere, og en fersking. Vi har en stående ordre om deportasjon fra New Zealand, så retur dit er uaktuelt nå, sier Andhøy til NRK.

Om bord skal han ha med seg en russisk kaptein, som han tidligere har seilt med. Det ble også bekreftet på gårsdagens pressekonferanse at Samuel Massie er om bord.

- Ingen skam å snu Andhøy sier han tar værsituasjonen på alvor.

- Vi seiler og ser an forholdene. Det er ingen skam å snu. Vi tar ikke noen unødige sjanser, og er det for mye is og dårlige forhold så snur vi, sier han til NRK.

Andhøy ankom New Zealand 2. januar i år. Han har kjøpt seilbåten SV «Nilaya» for å finne svar på hva som skjedde forut for at Berserk forsvant den 22. februar i fjor.

Båten seiler uten nødpeilesender, opplyste Vordahl på pressekonferansen på Rubber pub i går.

- Dette er fordi mannskapet ikke vil utsette andre for risiko dersom det skulle skje noe galt, sa han.

Forstår reaksjonene Etter at det ble kjent at Andhøy er på nytt seilas uten tillatelse har det kommet en rekke reaksjoner. Vordahl forteller at Andhøy har forståelse for dette.

- Han skjønner at pårørende kan oppleve at det er vanskelig at han gjør dette, men han er opptatt av å finne svar, sier Vordahl.

Ekspedisjonsdeltager i 2011 Rune «Supern» Olsgaard fortalte imidlertid at han har fått positive tilbakemeldinger fra pårørende.

- Jeg vet at familiene til de savnede er glade for at de drar ned for å finne noen svar, sier han.

(Dagbladet kommer tilbake med mer)