- Vi sender ikke folk til en galge

De blåblå har tidligere presset hardt på for å sende mulla Krekar ut av landet så fort som mulig.

I FENGSEL: Mulla Krekar soner for tida en dom for bl.a. trusler mot Erna Solberg. Her under en av de mange rettsdagene i Oslo tingrett. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
I FENGSEL: Mulla Krekar soner for tida en dom for bl.a. trusler mot Erna Solberg. Her under en av de mange rettsdagene i Oslo tingrett. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLDEN HOTEL (Dagbladet): Under dagens pressebrif med Erna Solberg og Siv Jensen stilte TV 2 spørsmål om den nye blåblå regjeringen kan garantere at omstridte og straffedømte mulla Krekar blir sendt ut av landet så snart som mulig. Det kunne de to toppskikkelsene i den nye regjeringen ikke.

- Det er ikke mulig for noen statsminister å garantere at Krekar blir sendt ut - det er det som heldigvis ligger i at vi er en rettsstat, svarte Solberg.

- Vi har en ambisjon om å sende ham ut, understreket hun.

I 2003, da Solberg var kommunalminister i Bondevik II-regjeringen, instruerte hun Utlendingsdirektoratet til å fatte vedtak om å utvise Krekar, av hensyn til rikets sikkerhet. Vedtaket gikk flere runder i rettssystemet, til Høyesterett stadfestet det i 2007.

- Følger regelverket Frp-representant Jan Arild Ellingsen, som ikke deltar i regjeringsforhandlingene på Sundvolden Hotel, krever i dagens VG at de blåblå straks sender Krekar tilbake til Nord-Irak. Men partileder Siv Jensen stilte seg på linje med Solberg.

- Vi følger internasjonalt regelverk, og må håndtere dette innenfor rettsstaten; det er rettsprinsippene som ligger til grunn.

- Men dere var tydelige på kritikken mot at den rødgrønne regjeringen ikke gjorde nok for å sende ham ut?

GIR INGEN GARANTI: Siv Jensen og Erna Solberg sier nå at de vil følge internasjonalt regelverk, og derfor ikke kan garantere en snarlig retur av Krekar. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET
GIR INGEN GARANTI: Siv Jensen og Erna Solberg sier nå at de vil følge internasjonalt regelverk, og derfor ikke kan garantere en snarlig retur av Krekar. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET Vis mer

- Mye av frustrasjonen bunnet i at han ikke ble fengslet. Nå er han fengslet, sa Jensen.

- Frp er opptatt av å ivareta sunne rettsstatsprinsipper. Vi sender ikke mennesker, uansett hva de har gjort, til en galge, understreket hun.

- Det handler om å være tydelige i forhandlingene. Å framskynde en utsendelse av Krekar må gjøres på en ordentlig måte, sa Frp-lederen.

Kan få dødsstraff Najmuddin Faraj Ahmad, som Krekar egentlig heter, soner for tida fengselsstraff for en rekke forhold - bl.a. har han rettet trusler mot nettopp Erna Solberg, fordi hun i sin tid sto bak utvisningsvedtaket mot ham. Tidligere har så vel Solberg som Jensen krevd at han sendes ut straks.

Problemet er at norske myndigheter frykter at den tidligere lederskikkelsen i islamistgruppa Ansar al-Islam vil bli dømt til døden dersom han returneres til Nord-Irak, der gruppa anklages for å stå bak en rekke massakrer for ti års tid siden.

Den rødgrønne regjeringen har sondert muligheten for å returnere ham, uten noe gjennombrudd.

Krekars kone og barn har norsk statsborgerskap. Selv har han fått avslag på søknaden.