- Vi ser allerede at flytrafikken er påvirket

Vulkanutbruddet på Island vil gi forsinkelser, men ikke så store problemer som i fjor.

NYTT UTBRUDD PÅ ISLAND:  Vulkanen Grimsvötn på Island våknet til liv igjen i går kveld. Foto: AP Photo/Halldora Kristin Unnarsdottir/Scanpix
NYTT UTBRUDD PÅ ISLAND: Vulkanen Grimsvötn på Island våknet til liv igjen i går kveld. Foto: AP Photo/Halldora Kristin Unnarsdottir/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi ser at vulkanutbruddet på Island er større enn det vi hadde grunn til å tro i går. Asken berører nå først og fremst luftrommet over Nordatlanteren og mellom fastlandet og Svaldbard, sier Jens Petter Duestad, sjef for kontrollsentralene i Avinor til Dagbladet.

 Vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull, våknet til liv igjen lørdag kveld. En 20 kilometer høy søyle av damp og aske stiger opp fra vulkanen, og er synlig fra mange steder på sagaøya.

  De nye kartene Avinor har fått i løpet av natten, viser spredning av aske med høy konsentrasjon fra Island og nordover.

- Asken vil påvirke flytrafikken mellom USA og Europa. Det er veldig mye trafikk i dette luftrommet selv om det er søndag, så da blir det lett forsinkelser. Vi ser allerede at trafikken her er påvirket, sier Duesetad.

Flytrafikken til og fra Island er også berørt.

Keflavik internasjonale flyplass er stengt, opplyser informasjonsansvarlig Bente Hansen i en pressemelding.

Kan ramme Norge Også i luftrommet over Norge kan asken føre til begrensinger.

- Det er i høyeste grad en mulighet for at flytrafikken i Norge også kan bli berørt, sier Duestad.

Han tror likevel ikke at situasjonen vil bli så ille som i fjor.

- Vi er bedre forberedt og har nå blant annet bedre utstyr for å måle konsentrasjon av aske i lufta. Samtidig ligger det i sakens natur at vulkaner er uforutsigbare, sier Duestad. 

Hvor lenge vil askeproblemene vare? 

Det er umulig for meg å si nå. Jeg sitter ikke på denne kompetansen, sier han. Asken fra vulkanutbruddet på Island har spredt seg nordover og kan føre til forsinkelser i flytrafikken fra Norge over Atlanterhavet

Mindre konsekvenser Islandske geologer tror heller ikke at vulkanutbruddet vil få like store konsekvenser for den internasjonale flytrafikken som fjorårets utbrudd.

- Det er et kraftig utbrudd, men det blir neppe som i fjor, sier geologen Hjorleifur Sveinbjörnsson ved Islands meteorologiske institutt til BBC.

Islandske luftfartsmyndigheter har innført flyforbud i en radius på 220 mil rundt Grimsvötn.

- Vi har stengt luftrommet fram til vi får bedre oversikt over hvilke konsekvenser askeskyen får, sier Hjördis Gudmundsdottir, talskvinne for det islandske luftfartstilsynet, ifølge nt

Utbruddet kommer ikke som noen overraskelse, ettersom geologer har varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig og skjer gjennomsnittlig hvert femte år.

Myndighetene varslet Allerede i oktober i fjor varslet direktoratet at store mengder smeltevann strømmet ned fra Vatnajökull, noe som tydet på at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående.

Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket, og det er herfra smeltevann strømmet ned. Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet førte til at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

Geofysiker Pall Einarsson understreker at Grimsvötn er en kraftig vulkan og at utbruddet derfor blir nøye overvåket. Men han minner om at de forrige gangene vulkanen spydde ut stein og aske, så førte det ikke til store skader.

- Utbruddet nå kommer fra samme krater som de tre forrige utbruddene, som alle var små, sier Einarsson til avisa Morgunbladid.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer