Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ser at det er mye svineinfluensa i Nord-Norge

Nye funn blant influensarammede.

INFLUENSA: Influensasesongen er så vidt i gang, antallet syke er økende.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
INFLUENSA: Influensasesongen er så vidt i gang, antallet syke er økende. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter informasjonsvakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Marit Einejord.

- Vi ser at det er mye svineinfluensa ute og går i Nord-Norge. Analyserte prøver fra fastleger over hele landsdelen viser at over halvparten av de influensasmittede har svineinfluensa, sier Einejord til Nordlys.

Smittevernoverlege i Tromsø kommune, Glenn Severinsen, bekrefter for Nordlys at svineinfluensaen er i sirkulasjon.

Pandemien ebber ut - Jeg kan bekrefte at vi har en god del sirkulerende svineinfluensa i Nord-Norge. Vi har tre ulike influensatyper gående, og svineinfluensaen er en av dem.

Det overrasker ikke Severinsen.

- Vi ser at den pandemien vi hadde for noen år siden er i ferd med å ebbe ut. I fjor var tallene for svineinfluensa lavere på grunn av immunitet fra influensavaksinen. Nå når immuniteten er i ferd med å bli mindre, er det flere som får svineinfluensa. Enda er den under utbruddsgrensen.

Severinsen mener det ikke er veldig stor grunn til bekymring blant den generelle befolkningen. Det gjør heller ikke enhetsleder Helga Kramvik ved legevakta i Tromsø.

- Vi har ingen plan om det skulle komme svineinfluensa, men er beredt om det skulle komme mye infeksjoner. Folk er vaksinert her som alle andre plasser, men vi har ingen spesiell plan. Kommer det skulle det gå greit å mobilisere, sier Kramvik til Nordlys.

Hun oppfordrer folk som mistenker å ha svineinfluensa til å ta kontakt med legevakten.

- Da må de ringe, og om de frykter svineinfluensa er det bare å komme inn på legevakten, sier Kramvik.

Ingen dødsfall - Bare for å understreke hadde vi ingen dødsfall i Nord-Norge under forrige svineinfluensapandemi.

Mange kan bli syke, få blir svært syke, og enda færre dør av denne typen influensa. De aller fleste klarer seg hjemme, men det er de unntaksvis få som kan få svekket allmenntilstand vi er bekymret for, sier han til Nordlys.

- Det beste rådet jeg har er å vaksinere seg. Ellers bør man ta forholdsregler som god håndhygiene og en armlengdes avstand til den syke.

Fire personer med påvist svineinfluensa har blitt innlagt på sykehus på Østlandet den siste tiden.

En elleve år gammel gutt døde torsdag på Rikshospitalet som følge av sykdommen. I dag er enda et barn innlagt på intensivavdelingen til Oslo Universitetssykehus for behandling av svineinfluensa. Tilstanden til barnet betegnes som alvorlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!