FORDOMMER: Jeanette Skoli var oppgitt da hun mente hun ikke fikk jobbe på en klesbutikk mer på grunn av Tourettes syndrom. - Jeg synes det er helt sykt, men jeg velger å heve meg over det og komme videre i livet. Det er frustrerende og utrolig kjipt, og jeg blir lei meg når folk gjør opp sånne meninger på bakgrunn av fordommer. Sykdommen er ikke noe man kan noe for, sier hun til Dagbladet. Foto: Marianne Henriksen / Vestfold Blad
FORDOMMER: Jeanette Skoli var oppgitt da hun mente hun ikke fikk jobbe på en klesbutikk mer på grunn av Tourettes syndrom. - Jeg synes det er helt sykt, men jeg velger å heve meg over det og komme videre i livet. Det er frustrerende og utrolig kjipt, og jeg blir lei meg når folk gjør opp sånne meninger på bakgrunn av fordommer. Sykdommen er ikke noe man kan noe for, sier hun til Dagbladet. Foto: Marianne Henriksen / Vestfold BladVis mer

- Vi ser at du sliter med ansiktsrykninger, og da kan du ikke jobbe hos oss

Jeanette Skoli (24) sier hun fikk denne beskjeden av arbeidsgiver etter én arbeidsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jeanette Skoli fikk i november jobb som tilkallingsvikar på en klesbutikk i Sandefjord. Hun jobbet den første dagen hun var satt opp i butikken, men det ble også den siste, skriver Vestfold Blad.

- Jeg sa det hadde vært en fin dag, og at vi skulle sees neste uke. Jeg fikk en telefon søndagen før jeg skulle på jobb tirsdag. Jeg fikk under den samtalen beskjed om at jeg ikke skulle jobbe der lenger. Da jeg spurte hvorfor fikk jeg svaret: «vi ser at du sliter med ansiktsrykninger og da kan du ikke jobbe hos oss.», hevder Jeanette Skoli overfor Dagbladet.

- Helt sykt I en e-post hun fikk i etterkant av telefonsamtalen, er det ikke oppgitt annen grunn for oppsigelsen enn at «kontrakten er regulert slik at arbeidsforholdet avsluttes uten forutgående oppsigelse og oppsigelsesfrist etter endt oppdrag». «Da det ikke foreligger noe annen kontrakt, ser vi oss ikke bundet til å fortsette arbeidsforholdet» står det i e-posten fra arbeidsgiveren.

Skoli står derimot på at hun fikk beskjed om at Tourettes var årsaken til at hun ikke fikk jobbe mer i butikken.

- Det var en ganske fæl beskjed å få. Jeg ble veldig lei meg og sinna.

Hun sier hun ble diagnostisert i sommer, og at hun har en mild form hvor hun får såkalte tics eller ansiktsrykninger.

- Jeg har vært i hjemmetjenesten siden 2008, og det har alltid vært noe, men det var ikke før i fjor jeg tok ordentlig tak i det og fant ut hva det er, sier hun.

Ifølge jemme har Tourettes aldri vært noe problem i oppveksten. Skoli forteller også at hun har begynt på medisiner. Og at hun ønsker å gå videre.

- Det går utover meg når jeg får sånne reaksjoner. Jeg synes det er helt sykt, men jeg velger å heve meg over det og komme videre i livet. Det er frustrerende og utrolig kjipt, og jeg blir lei meg når folk gjør opp sånne meninger på bakgrunn av fordommer. Sykdommen er ikke noe man kan noe for, sier hun til Dagbladet.

Tilbakeviser Butikkinnehaver Knut Morten Andresen avviser overfor Dagbladet at ansiktstryktningene som følge av lidelsen var årsaken til at Jeanettes stillingsforhold ved klesbutikken ble avsluttet.

- Vi hadde rett og slett ikke behov for mer ekstrahjelp. Hun fikk en ringehjelpavtale med noen datoer cirka to uker fram i tid. Hun kunne ikke jobbe mer enn én dag den første uka, og det at hun har fått sparken er en feil framtstilling, mener Andresen.
Han innrømmer imidlertid å ha tatt opp Tourettes syndromet i telefonsamtalen.

- Jeg har ikke sagt at det er grunnen til at hun ikke lenger skulle jobbe hos oss. Jeg sa bare at hun burde opplyst om det på jobbintervjuet, sier han til Dagbladet.

Andresen mener fremstillingen om at hun ble oppsagt på grunn av Tourettes syndrom, er feil, og skadelig for hans firma.

- Den gale fremstillingen har også medført store mengder med hets og usaklige kommentarer på sosiale medier og dette har også vært svært belastende for oss, skriver Andresen i en e-post.

Kan hjelpe andre Skoli forteller at jobben i butikken var en drømmejobb for henne, og at hun nå bare står med ekstravakter i hjemmetjenesten, og derfor kommer til å søke om nye jobber.

- Da kommer jeg nok til å informere om sykdommen min på intervju. Den har aldri vært noe sånt problem at jeg hadde tenkt å si det. Når folk er sammen med meg, så ser dem rykningene, men heretter kommer jeg nok til å nevne det på jobbintervju. Jeg vet ikke hvor fordomsfulle folk er, og jeg vil ikke gå på den smellen der en gang til, sier hun.

Hun forteller at hun har fått massiv støtte etter hun gikk ut med saken, men at hun egentlig ikke var ute etter oppmerksomhet.

- Det kan kanskje hjelpe andre mennesker som er er i samme situasjon, og at vi blir kvitt noen av fordommene mot Tourettes i samfunnet, sier Skoli.